Презентація "Конфлікти та здоров’я. Їх профілактика"

Про матеріал

Презентація "Конфлікти та здоров'я Їх профілактика" використовується на уроці Основ здоров`я у 7- му класі за темою: "Конфлікти і здоров'я. Причини виникнення і стадії розвитку конфліктів. Способи конструктивного розв'язання конфліктів" відповідно до Навчальної програми для закладів загальної середньої освіти ОСНОВИ ЗДОРОВ`Я 6 - 9 класи (наказ Міністерства освіти і науки від 03 серпня 2022 року № 698).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Види конфліктів

Номер слайду 3

Практична вправа. Установіть відповідність між видом конфлікту та його прикладом. Результат запишіть у таблицю.1. Учитель та учень можуть по-різному оцінити відповідь.2. Брат і сестра вирішують, кому зараз користуватися комп’ютером.3 У класі відбувається боротьба за лідерство.4. У дворі чиниться протистояння груп підлітків.5. Молодший брат наполягає на тому, щоб його взяли у кіно з однокласниками старшого брата.6. Однолітки вирішують, яку музику поставити на дискотеці.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Конфлікти цілейпоглядівінтересів

Номер слайду 4

Причини виникнення конфліктів в учнівському середовищі

Номер слайду 5

Як запобігти ескалації конфлікту. Конфліктогени (це слова або дії, які провокують чи розпалюють конфлікт) посилюють емоційне напруження, ображають, породжують бажання захищатися. Найбільша небезпека в тому, що конфліктоген провокує у відповідь новий конфліктоген, а той, своєю чергою, – ще один, і так далі. Кожен наступний конфліктоген діє сильніше за попередній. Так утворюється конфліктний ескалатор.

Номер слайду 6

Стадії розвитку конфлікту

Номер слайду 7

l стадія розвитку конфлікту. Виникнення конфліктної ситуації відбувається при зіткненні людей, інтереси і переконання яких істотно різняться.

Номер слайду 8

ll стадія розвитку конфлікту. Усвідомлення конфлікту відбувається тоді, коли хоча б один із його учасників починає відчувати дискомфорт у спілкуванні з іншими, критично й недоброзичливо відгукується про них або уникає контактів з ними.

Номер слайду 9

lll стадія розвитку конфлікту. Початок відкритого протистояння – момент, коли один з учасників зважується на заяву або погрозу. Інший у відповідь також починає діяти: захищатись або нападати.

Номер слайду 10

l. V стадія розвитку конфлікту. Ескалація конфлікту. На цьому етапі сторони відкрито заявляють про свої позиції. Вони можуть і не розуміти глибинної сутності конфлікту. Сторони часто вдаються до конфліктогенів – слів або дій, які посилюють конфлікт.

Номер слайду 11

V стадія розвитку конфлікту. Завершення конфлікту можливе в разі його вирішення, втрати інтересу учасників до предмета протистояння або відсторонення одного з опонентів.

Номер слайду 12

Способи розв’язання конфліктів. Відсторонення від конфлікту– людина висловлює небажання брати участь у його врегулюванні і захищати власні інтереси. Конфлікт залишається нерозв’язаним і через деякий час може спалахнути знову. Коли краще відсторонитися від конфлікту:коли всім потрібно заспокоїтися;коли потрібно продумати аргументи;коли немає шансів залагодити суперечку.

Номер слайду 13

Способи розв’язання конфліктів. Поступка – це спроба пом'якшити конфліктну ситуацію та зберегти стосунки, поступаючись тискові опонента. Пристосування може бути застосовано до конфліктних ситуацій у стосунках між учнем і вчителем, дітьми і батьками, начальником і підлеглим, близькими друзями, подружжям, коли поступається сторона, яка не хоче засмучувати іншу. При цьому одна сторона почувається у програші, оскільки відмовляється від своїх інтересів, бажань, своєї позиції, а інша задоволена тільки результатом, але обидві сторони не задоволені стосунками.

Номер слайду 14

Способи розв’язання конфліктів. Боротьба - це управління конфліктом через тиск, застосування влади або сили , щоб змусити прийняти свою позицію. До боротьби вдається той, хто має переваги у фізичній силі, в підтримці з боку інших, у статусі і правах, матеріальних та інших можливостях. Задоволення від такого рішення конфлікту отримує тільки сторона конфлікту, яка прагне добитися свого за будь-яку ціну, але й вона в результаті програє, адже таких людей уникають і не бажають з ними мати справу

Номер слайду 15

Способи розв’язання конфліктів. Компроміс – це врегулювання конфлікту через взаємні поступки. На компроміс ідуть люди, які готові врахувати інтереси і бажання інших, щоб отримати щось для себе. В результаті компромісу сторони не отримують повного задоволення, але зберігають стосунки.

Номер слайду 16

Способи розв’язання конфліктів. Співпраця передбачає спільний пошук рішення, яке відповідає інтересам усіх сторін. Обидві сторони хочуть спільно розв’язати проблему, готові обговорювати суть конфлікту для пошуку рішення, яке влаштовуватиме всіх. Як наслідок— стосунки зміцнюються. Співпраця – найкращий спосіб вирішення конфліктів.

Номер слайду 17

«Моделювання способів конструктивного розв’язання конфліктів. Ви запросили на свій день народження однокласників. Але виявилося, що один із них якраз на цей самий час організував похід усім класом у театр. Спектакль ітиме всього лиш раз, і одноклассник вважає, що всі мають іти не до вас на день народження, а в театр.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Способи поведінки в конфліктній ситуаціїВаріантсуперництва. ВаріантспівпраціВаріанткомпромісу. Варіантпристосування. Варіантухиляння

Номер слайду 18

Ситуаційне завдання. Моделювання способів конструктивного розв’язання конфліктів. Припустимо, що ви виявили бажання брати участь в організації новорічного вечора й бути на ньому ведучим. Ваша однокласниця Олеся так само хоче бути ведучою.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Способи поведінки в конфліктній ситуаціїВаріант. Суперництва. Варіант. СпівпраціВаріант. Компромісу. Варіант. Пристосування. Варіантухиляння

Номер слайду 19

Список використаних джерел. Воронцова Т. В., Пономаренко В. С. та інші. Вчимося жити разом. Посібник для вчителя з розвитку соціальних навичок у курсі «Основи здоров’я» (основна і старша школа). — К. : Видавництво «Алатон», 2017. — 376 с.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ліхачова Світлана Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Старовойтова Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
3417
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку