презентація"Електронна сигарета. Вплив на здоров'я"

Про матеріал

Негативний вплив електронної сигарети на здоров'я.

Як свідчать перші дані досліджень, вплив вейпінгу на легені пов'язаний з добавками в електронні сигарети. "У випарах від електронної сигарети може бути гербіцид, який використовується для знищення бур'янів. Ця речовина може спричинити гостру травму легенів, хронічну обструктивну хворобу легень, а також рак та астму.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електронні сигарети. Вчитель: основ здоров’я Мельнице-Подільської ЗОШ І-ІІІ ст. Снігур Олена Іванівна

Номер слайду 2

Часто можна подумати, що пара, яка утворюється під час куріння електронних пристроїв, є безпечною, бо що може бути шкідливого у воді?! Однак ця пара не є суто водяною. Це — аерозоль із домішками ароматизаторів і токсичних речовин. Серед них, наприклад, є метали нікелю та свинцю, вплив яких здатний призвести до захворювань нервової, серцево-судинної та дихальної систем; або ж сполука акролеїн, яка є сильним подразником органів дихання.

Номер слайду 3

Формальдегіди у складі сумішей впливають на центральну нервову систему, сприяють зміні функцій мозку, що може призводити до погіршення пам’яті, здатності до навчання, різких змін настрою тощо. Токсичні пропіленгліколь та рослинний гліцерин здатні викликати пошкодження клітин у багатьох тканинах, а ацетальдегід також може спричинити серйозні зміни тканини легень. Вони збільшують ризики та підвищують ймовірність онкологічних захворювань.

Номер слайду 4

Пара від вейпу чи електронних сигарет призводить до подразнення слизових оболонок горла, а також слизових ротової порожнини. Особливо страждають ясна та зуби: через велику кількість солодких ароматизаторів може розвинутися карієс, а вплив гарячих парів аерозолю веде до запалення ясен (пародонтоз). Потрапляючи до легенів, мікрочастинки аерозолю подразнюють тканини та порушують роботу клітин, що надалі може призвести до виникнення астми, запалень у легенях, обструктивного бронхіту. Від куріння електронних сигарет чи паріння вейпу у людини можуть спостерігатися порушення в роботі серцево-судинної системи: збільшення частоти серцевих скорочень, підвищення артеріального тиску і в цілому виникнення серцево-судинних змін.

Номер слайду 5

Як і звичайні сигарети, електронні також провокують залежність. Нікотин у сумішах представлений у вигляді солі бензойної кислоти, яка пришвидшує всмоктування нікотину. Дійсно, є і безнікотинові суміші, але залежність виникає не лише від нікотину. Під час куріння людина може отримувати певне задоволення від процесу, бо відбувається викид дофаміну — гормону щастя. Вважаючи, що електронні сигарети чи вейпи є нешкідливими, людина починає частіше їх використовувати, що веде до психологічної залежності та збільшення споживання. Чим більше ви «парите», тим більше ви шкодите своєму організму.

Номер слайду 6

Електронні сигарети та вейпи можуть бути небезпечними і через високі температури: наприклад, можуть виникнути опіки дихальних шляхів. Також не варто забувати, що батареї електронних сигарет можуть перегрітися і вибухнути, що спричиняє ризик нещасного випадку.

Номер слайду 7

Наслідки. Е-сигарети – це не просто солодкий та смачний дим, їх не можна назвати повністю нешкідливими. При парінні можуть виникнути такі наслідки:1) Електронні сигарети із вмістом тютюну можуть викликати звикання, а нульовки – психологічну залежність. Також електронки із вмістом нікотину можуть спричинити захворювання легень. Звичайно це залежить від частоти її вживання.2) Надмірне вживання нікотину може викликати підвищене слиновиділення, нудоту, у деяких випадках навіть може призвести до діареї.3) При частому парінні виникає сухість у роті та постійне бажання пити.4) При термічному розкладанні гліцерину та пропіленгліколю відбувається утворення формальдегіду та акролеїну. Ці речовини призводять до подразнення слизової ока, викликаючи сльозогінність. Крім цього, роздратування може виникнути і в дихальних шляхах. Формальдегід може негативно позначитися на центральній нервовій системі.5) Не виключений факт індивідуальної нестерпністі та алергічної реакції.6) Паріння протипоказане вагітним. Оскільки паріння може викликати втрату плода або спровокувати недоношеність, дефекти, слабкий імунітет.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Додав(-ла)
Снігур Олена
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку