Презентація "Конституція моєї України"

Про матеріал
Презентація присвячена історії виникнення основного закону України. Конституційний процес та цікаві факти про Конституцію України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Савлук Ніна Вихователь гуртожиткуІнформаційний меседж:«Конституція моєї України»

Номер слайду 2

Конституція – Основний Закон держави, найвищий нормативно-правовий акт, який закріплює основи суспільного ладу і державний устрій, систему, принципи організації і діяльності державних органів влади; права, свободи і обов’язки громадян. Конституція України

Номер слайду 3

День Конституції України відзначається щорічно 28 червня і є офіційним державним святом.

Номер слайду 4

Центральною подією всього конституційного процесу в сучасній історії України стало прийняття нової Конституції України. В ніч з 27 на 28 червня 1996 р. на засіданні 5-ї сесії Верховної Ради України 2-го скликання був ухвалений Основний Закон нашої держави –- Конституція України, яка набула чинності в той-же день. Конституція України складається з Преамбули, 15 розділів, 161 статті й 14 пунктів Перехідних положень.

Номер слайду 5

Преамбула. Верховна Рада України від імені Українського народу — громадян України всіх національностей, виражаючи суверенну волю народу, спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення, дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України, прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням, приймає цю Конституцію — Основний Закон України.

Номер слайду 6

Конституція Пилипа Орлика1710р. Конституція УНР і Української держави1918р. Конституція ЗУНР1918р. Тимчасова Конституція Карпатської України1939р. Ухвала Конституції незалежної України1996р. Прийняття «Конституційної реформи» у Верховній Раді2004р. Скасування Конституції 2004 р.2010р. Повернення до Конституції в редакції 2004 року2014 р. Внесення змін до частини децентралізації 2015р. Конституційний процес в Україні

Номер слайду 7

Конституція, як державний Закон України була прийнята ще за часів Ярослава Мудрого - це був збірник законів Київської Русі, в основу якого було покладено давньоруське звичаєве право. Даний збірник законів охоплював ХІ століття та являвся одним із перших літописних кодексів судових законів Русі, що об’єднував процеси судочинства, цивільне та кримінальне право. Конституційний процес в Україні

Номер слайду 8

Одним із перших конституційних актів були «Пакти і конституції законів і вольностей Війська Запорозького», написані гетьманом П. Орликом, - документ ухвалений козацькою радою 5 квітня 1710 р. Основу «Пактів і конституцій» складала угода між гетьманом і козацтвом, що виступало від імені українського народу, про взаємні права й обов'язки. Уперше новообраний гетьман укладав офіційну угоду зі своїми виборцями, чітко визначаючи умови, за яких він одержував владу. Крім того, у документі обумовлювався державний порядок України. Саме тому його вважають першою українською Конституцією. Конституція Пилипа Орлика була першою в Європі та світі державною конституцією. Конституція Пилипа Орлика

Номер слайду 9

Конституція Української Народної Республіки Наступною вважається Конституція Української Народної Республіки (УНР),під назвою «Статут про державний устрій, права та вольності Української Народної Республіки», була прийнята 29 квітня 1918 року. Цей документ набрав чинності через державний переворот гетьмана Скоропадського. У ній наголошувалось, що вся влада в Республіці «походить від народу», а її верховним органом є Всенародні збори.

Номер слайду 10

У роки радянської влади в Україні було прийнято чотири Конституції (1919,1929, 1937,1978рр.), які, хоч і формально, проголошували Україну суверенною державою, залишалися більш ідеологічними документами, ніж юридичними. Конституція України, прийнята в 1978 p., після 1991 р. зазнала істотних змін: Верховна Рада України внесла до неї понад 200 доповнень. Конституції радянської доби

Номер слайду 11

Конституція незалежної України. Незалежна Україна тривалий час жила за радянською Конституцією 1978 року в якості основного закону. Відразу після проголошення Декларації про державний суверенітет України почалась робота щодо розробки і прийняття нової Конституції.І етап: 1990 – 1993 підготовка та прийняття проекту нової Конституції України.ІІ етап: 1994 – 1996 напрацювання альтернативних проектів Конституції.ІІІ етап: 1995 – 1996 обговорення і прийняття Конституції незалежної української держави.

Номер слайду 12

Конституція 1996 року стала першою Конституцією незалежної України; вона стала продовженням багатовікових конституційно-правових традицій українського народу. Українська Конституція – одна з найдемократичніших у Європі, одна з наймолодших, Конституція що акумулювала в собі найкращі здобутки світового політикуму.

Номер слайду 13

Цікаві факти про Конституцію України. День Конституції України 28 червня – це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції. Процес підготовки Конституції України затягнувся на шість років – з 1990 по 1996 рік. Активний період роботи над документом зайняв три місяці. Весь цей час комісія працювала над проектом без вихідних, з 9 ранку і до 10 вечора. При підготовці до другого читання в документ внесли близько шести тисяч поправок. 21 червня 1996 року було прийнято доповнення Олександра Мороза про виключне право народу визначати і змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Засідання Верховної ради щодо прийняття Основного Закону тривало цілу добу. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

Номер слайду 14

28 червня Конституція України могла бути не прийнятою, тому що напередодні Президент України Леонід Кучма оголошує всеукраїнський референдум, на який виносить проект нової Конституції України, схвалений Конституційною комісією (президентською) 20 березня 1996 року і не прийнятий раніше Верховною Радою України. Однак після прийняття Конституції цей указ був скасований. 22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України, Конституція в мініатюрі розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тис. букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. Текст книги написаний індійської тушшю. Сама ж мініатюра виконана зі спеціальної тонкого паперу. Міні-Конституція знаходиться в чохлі з зображенням герба. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Мініатюра була передана в Музей книги і друкарства. Цікаві факти про Конституцію України

Номер слайду 15

“Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі” В’ячеслав Чорновіл.

Номер слайду 16

Рідна Україна — мова солов’їна,Золоте колосся, маки у житах. Край воріт — калина, верба, яворина,Храми і світлиці в барвах-рушниках. Рідна Україна — то душі краплина,Пісня журавлина у ранковий час. Рідна Україна — то земля єдина,Що сходив ногами босими Тарас. Рідна Україна — пара лебедина,Озеро бездонне і стрімка ріка,У саду хатина — біла сорочина,Стежечка-стежина в зелен-споришах. Рідна Україна — за столом родина,Яром-долиною стелиться туман. Батькова розмова — тиха, вечорова,Мамина молитва — вічний талісман.

Номер слайду 17

Конституція для кожного з нас стала головним оберегом державності, демократії й соборності України. Цей документ свого часу подарував нам довгоочікувану незалежність, а тепер береже наше щасливе повсякденне життя від несправедливості. Кожен з нас повинен діяти, керуючись законом та згідно з совістю, бо в основі Конституції нашої держави -- національна свідомість її громадян.

Номер слайду 18

pptx
Додав(-ла)
Savluk Nina
Додано
27 вересня 2022
Переглядів
1051
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку