Презентація " Консультаційна робота з батьками учнів "

Про матеріал
В презентації надано рекомендації батькам по спілкуванню підлітками, по використанню мережі Інтернет, по відповідальності батьків за дитину. Стане в пригоді класним керівникам та майстрам виробничого навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з батьками

Номер слайду 2

Поради щодо виховання підлітків1. Інтерес . З’ясуйте, що подобається вашій дитині. Коли ваш підліток був дитиною, можна знайти щось, чим можна було б з ним займатися. Але коли вони дорослішають, вам доведеться докласти додаткових старань, аби довідатись, що подобається вашим дітям. Пам’ятайте: щоб бути гарними батьками, потрібно бути гарними друзями.2. Строгість. Чимало підлітків пручаються правилам і обмеженням. Вони думають, що вже дорослі, що можуть про себе подбати. Дайте зрозуміти вашій дитині, що в неї буде більше волі, але при цьому й більше відповідальності. Воля без відповідальності безглузда. 3. Спілкуйтеся щодня. Щоденне спілкування є важливим для підтримки відкритості між вами. Довіра ґрунтується на практиці. Навчіться пізнавати світ, у якому живе ваш підліток, поставте себе на його місце, і ви зможете не тільки досягти довіри у стосунках, але й краще зрозуміти його поведінку. 4. Терпіння Бути терплячим важко, діти  хотять побачити результати негайно. Але у більшості випадків вашій дитині просто необхідно перерости таку поведінку. 5. Упереджувальний підхід. Тільки-но ви помітили що в дитини з’явилися проблеми, вам необхідно починати діяти негайно. Негайний початок дій покаже підлітку, що ви не збираєтесь сидіти, склавши руки. Упереджу вальний підхід може скоротити глибину і тривалість проблем вашого підлітка.6. Єдиний фронт. У багатьох випадках батьки не сходяться в думках про те, яке рішення їм необхідно прийняти щодо ситуації, в яку потрапила їхня дитина. У жодному разі не розказуйте про це своєму синові чи доньці. Ви маєте завжди демонструвати «єдиний фронт». Коли дитина зрозуміє, що ви дієте спільно, однією командою, і вона не зможе втекти під захист одного з батьків, ваші плани допомогти матимуть більші шанси на успіх. Підтримуйте постійно зв’язок із закладом, де навчається дитина.

Номер слайду 3

Батьки або особи, які їх замінюють, зобов'язані: забезпечувати умови для здобуття дитиною повної загальної середньої освіти за будь-якою формою навчання;постійно дбати про фізичне здоров'я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей;поважати гідність дитини, виховувати працелюбність, почуття доброти, милосердя, шанобливе ставлення до сім'ї, старших за віком, державної і рідної мови, до народних традицій і звичаїв;виховувати повагу до національних, історичних, культурних цінностей Українського народу, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання та навколишнього природного середовища, любов до України.

Номер слайду 4

За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності: адміністративна (стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУп. АП) «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей»);сімейно-правової (ст. 164 СК «Підстави для позбавлення батьківських прав») цивільно-правова (ст.ст. 1178 – 1183 Цивільного кодексу України); кримінальна (ст. 166 Кримінального кодексу України «Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування»).

Номер слайду 5

Поради та рекомендації батькам щодо підвищення рівня навчальних досягнень учнів Плануйте день та слідкуйте за дотриманням режиму дня. В училищі є фіксований розклад уроків, які потребують включення у чітко визначений . Організуйте робоче місце. Воно має гарно освітлюватися (за можливості — денним світлом), бути зручним та обладнаним необхідною технікою. Чергуйте періоди навчання та відпочинку. Зауважте, ми звикли відпочивати з використанням гаджетів, проте під час дистанційного навчання такий відпочинок не є зміною діяльності: очі не відпочивають від монітору, а мозок від обробки інформації. Також пам’ятайте про необхідність фізичної активності. Прогулянки на свіжому повітрі, танці та руханка під час перерв стануть помічниками для відпочинку. Розробіть систему заохочень.  Складіть разом зі своєю дитиною своєрідний чек-ліст заохочень за успіхи у навчанні. Не радимо мотивувати учня фінансовими винагородами. Краще мотивувати враженнями: переглядом кіно вдома, прогулянками до парку тощо. Такий чек-ліст можна намалювати чи створити у графічному редакторі та повісити у робочому куточку. Ще однією формою підтримки мотивації дитини до навчання є постійна фіксація успіхів у навчанні. Наприклад, учень отримав високу оцінку за домашнє завдання, уважно вислухав нову тему від учителя чи прочитав параграф із новим матеріалом: це треба обов’язково відзначити, створюючи своєрідний “шлях до успіху”. Таке відстеження батьками дитячих успіхів допоможе вашій дитині відчувати свій прогрес та прагнути більшого. Як допомогти дитині організувати навчальний процес вдома під час дистанційного навчання

Номер слайду 6

Правила безпечної поведінки дітей в мережі Інтернет (пам’ятка для батьків)1. Приділяйте більшу увагу психологічному стану дитини. Замість чергового «Як справи?» запитайте «Тобі подобається твоя група? Тві майстер? Чому?». Заклик до почуттів дитини змушує її давати розгорнуті відповіді, а не «Все ок»,«Так» або «Ні »- так ви дізнаєтеся про її емоційний стан. Дитина, зрозумівши (після декількох днів), що вам важливі її почуття, буде готова до ваших запитань особистісного характеру про любовні та дружні відносини, страхах і розчарування в житті. 2. Цікавтесь, на яких соцмережах вона любить більше «тусуватися» і де бувають її однолітки. Так ви дізнаєтеся, чим ваша дитина дихає, і проявите зацікавленість життям дитини, що для її емоційної рівноваги на даний момент важливо.3. Не потрібно читати всю пошту і листування, як це роблять багато батьків. Це складний момент, адже, якщо дитина за цим заняттям застане батьків, то можуть розвинутися відторгнення і недовіра. Це потрібно робити довірливо, з повагою до особистості своєї дитини і говорити з нею потрібно, як з дорослою. Ні в якому разі не можна на дітей тиснути, так як це може спровокувати абсолютно протилежну реакцію і погано передбачувані результати.4. Звертайте увагу на коло спілкування дитини. Запитуйте про її стосунки з друзями, чим її друзі цікавляться, де і як проводять час, чи змінилося коло спілкування та яка на то є причина.5. Намагайтеся зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями. Якщо ви вирішили обмежити час перебування дитини в Інтернеті, то ви повинні дати їй щось взамін - ту справу, яка приносила б задоволення, задовольняла інтерес, коло спілкування.

pptx
Додано
24 листопада 2021
Переглядів
1317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку