Презентація "Контрольний твір - роздум на морально - етичну тему"

Про матеріал
Презентація "Контрольний твір - роздум на морально - етичну тему" українська мова 9 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Контрольний твір-роздум на морально-етичну тему. Українська мова 9 клас. Підготувала вчитель Біленщинської гімназії Аліна Гречин

Номер слайду 2

згадаємо, з яких елементів складається твір - роздум. Теза ( думка, яка доводиться) - аргумент (докази) - висновок Мораль – система поглядів, уявлень і оцінок, що регулюють поведінку людей.- Отже, це система норм поведінки людей. Етика – 1) наука, що вивчає мораль; 2) форма поведінки, сукупність моральних правил певної групи

Номер слайду 3

- Епіграфом до нашого уроку я взяла слова цицерона «Життя – ніщо без справжньої дружби»Сьогодні ми будемо писати твір саме про дружбу, бо у кожного з вас є певний життєвий досвід, щодо дружби та друзів. Хтось із вас уже має справжнього друга, хтось розчарувався у своєму другові. Безперечно, кожен може назвати певні риси, які б хотів бачити у свого кращого друга. Але найперше, що треба пам’ятати, що як ти будеш відноситись до друга, так і він до тебе.

Номер слайду 4

Отже я пропоную обрати одну з тем « Що таке дружба»«Яким я уявляю свого кращого друга» « Що я ціную в своїх друзях» « З ким я хочу дружити» « З ким я дружу»

Номер слайду 5

Яким я бачу свого кращого друга Приказка говорить: - «Приятелів тьма, а вірного друга нема». Яким же я хотів би бачити свого кращого друга? Я хочу дружити з такою людиною, яка підтримає мене у скрутну хвилину, якій можна довіриться, розповісти, що наболіло. Справжній друг той, який може тебе вчасно зупинити, зробити зауваження, сказати, як потрібно зробити вірно. Якщо зробили зауваження, не слід ображатися, а прийняти до уваги. На жаль, багато хто вважає, що якщо він зробить другові зауваження, то образить його цим, тому у всьому погоджується з другом. Я гадаю, що це не правильно. Ще справжній друг повинен вміти розділити з тобою радість. Справжній друг не буде тобі заздрити чорною заздрістю, бо твій приклад надихатиме його на нові звершення. І обов’язково наступна перемога буде спільною, бо кращі друзі все роблять разом. В наш час дуже важко знайти справжнього друга. 

Номер слайду 6

ПАМ'ЯТКА«Як складати твори на морально-етичнутему в публіцистичному стилі»1.  Продумати тему твору та його зміст.2.  Продумати послідовність твору-роздуму, дотримуючись його композиційнихособливостей (вступ, основна частина, висновок).3.  Самостійно скласти план висловлювання.4.  Під час написання твору необхідно дбати про розкриття його теми.5.  Грамотно оформювати свою думку.6.  Викладення матеріалу обов'язково потрібно ілюструвати прикладами з життя, з літератури, цитатами великих людей тощо.17. Самостійне складання твору.

Номер слайду 7

Прислiв’я про дружбу- Приятелів тьма, а вірного друга нема- Що тобі не мило, другові не зич- Були б пиріжки, будуть і дружки- З дурнем дружити – свій розум тратити- Не варто з другом сваритися, бо доведеться миритися- Скарб – не друг, а друг – скарб- Друг – боягуз гірший лютого ворога- Дружба та братство – найбільше багатство- Скажи мені, хто твій друг, і я скажу тобі, хто ти- Старий вірний друг — краще нових двох.- Коли хочеш позбутися друга, позич йому грошей.- Найти друга, за якого можна померти,— легко, а такого, щоб за тебе помер,— важко.- Не все другу знати, що на серці в себе мати.- Одежа краща нова, друзі кращі старі.- Річ краще нова, а дружба — стара. 

Номер слайду 8

Крилаті вислови про дружбу. У нещасних немає друзів. Джон Драйден. Ніяке спілкування між людьми не має цінності без дружби. Сократ. Першою умовою дружби є довіра. Жан де Лабрюйєр. Життя – ніщо без справжньої дружби. Цицерон. Справжні друзі – це надійний прихисток у час бідності та інших життєвих нещасть. Арістотель. Ніяких розрахунків і міркувань немає у дружбі, окрім неї самої. Мішель де Монтень

Номер слайду 9

Приклади в художній літературі справжньої дружби. Ява і Павлуша ("Тореадори з Васюківки" Всеволода Нестайка)Гаррі, Рон і Герміона ("Гаррі Поттер і філософський камінь" (а також усі решта частин) Дж. Роулінг)Шерлок Холмс і доктор Ватсон ("Пригоди Шерлока Холмса" А. К. Дойль). Том Сойєр та Гекльберрі Фінн ( « Пригоди Тома Сойєра» Марк Твен). Сем і Фродо ("Володар перснів" Дж. Р. Р. Толкін)Чіпка й Грицько з роману П. Мирного "Хіба ревуть воли, як ясла повні?«Кирило Тур, який мав справжнього друга Чорногора та простягнув руку допомоги Сомкові, ладен був замість нього піти на страту. (П. Куліш «Чорна рада»

pptx
Додано
4 листопада 2023
Переглядів
4503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку