Презентація "Корейська війна. Карибська криза"

Про матеріал
Презентація створена до уроку всесвітньої історії "Корейська війна. Карибська криза". Містить інформацію про обставини виникнення конфліктів, хід подій та наслідки. Супроводжується відео-матеріалами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корейська війна (1950-1953)Початок Корейської війни. Внаслідок Другої світової війни у 1945 році територію Кореї з півночі до 38 географічної паралелі зайняли війська срср, а з півдня – США. У 1945 році кожна зі сторін отримала свій уряд. На Півдні президентом обрали проповідника Лі Син Мана, який з 1912 року постійно жив у Сполучених Штатах. Комуністичний уряд на Півночі очолив Кім Ір Сен – випускник Хабаровського піхотного училища, колишній командир батальйону стрілецької бригади Червоної армії. Хоча обидва режими 5 років готувалися до об'єднання територій, 25 червня 1950 року війська Кім Ір Сена перетнули 38-му паралель, розпочавши війну, яка тривала з червня 1950-го по липень 1951 років.

Номер слайду 2

На бік КНДР відкрито стали Китай та срср, які відправили своїх інструкторів і техніку.135 тисячам північнокорейських військових, 150 танкам Т-34 та 172 літакам МіГ-15 Південна Корея могла протиставити 150 тисяч військовослужбовців за практично повної відсутності бронетехніки і бойової авіації. Повідомлення радянського інформагентства ТАРС майоріли «страшилками» про застосування корейцями Півдня та американцями бактеріологічної зброї й проведення експериментів на полонених бійцях КНДР.

Номер слайду 3

Запеклі бої тривали з перемінним успіхом для обох сторін, однак поворотним моментом стала смерть Сталіна 5 березня 1953, незабаром після якої президія цк кпрс проголосувала за закінчення війни. 27 липня 1953 р. був укладений договір про перемир’я, який передбачав кордон приблизно по тій же 38-й паралелі. Проте перемир’я не призвело до припинення конфлікту, з боку КНДР продовжувались провокації: диверсії, обстріли, теракти і висадки десантів. Тільки 13 грудня 1991 р. КНДР і Республіка Корея за посередництва ООН підписали Угоду про примирення, ненапад, співпрацю та обміни, у якій обидві корейські держави фактично визнали суверенітет і самостійність одна одної. Всього у Корейській війні загинули близько 3 млн цивільних: Південна Корея втратила 103 тисячі військових, Північна Корея – 316,7 тисячі, США – 37,9 тисячі, контингент ООН – 4,5 тисячі, Китай – 422,6 тисячі. Для срср офіційні втрати склали 315 бійців, у тому числі 168 офіцерів. Утім як Китай, так і росія ніколи не зважали на втрати живої сили і навряд чи будуть рахуватися з ними в майбутньому, що підтверджує війна в Україні. Отже, Корейська війна, яка стала результатом великого протистояння між західним і комуністичним блоками, поділила Корею на демократичну Південну та комуністичну Північну з ядерною зброєю, якою вона намагається шантажувати весь світ.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Наслідки Корейської війни: Розділена Корея. Війна закріпила поділ Кореї на два ворогуючих державі - Північну та Південну Корею. Величезні втрати. Конфлікт забрав життя мільйонів людей і завдав колосальних руйнувань інфраструктури. Загроза ядерної катастрофи. Війна продемонструвала ризики ескалації конфлікту до ядерного протистояння.

Номер слайду 6

Карибська криза 1962 року. Карибська криза - період військового та дипломатичного протистояння США та СРСР із застосуванням ракет. Цей конфлікт також називають Жовтневою чи Кубинською ракетною кризою. Подія поставила весь світ перед ядерною війною, але зрештою вплинула на шляхи вирішення спірних політичних ситуацій.

Номер слайду 7

1 січня 1959 року на Кубі відбулася революція, у результаті якої був скинутий тиранічний режим Батісти, підтримуваний США. До влади прийшли прихильники Фіделя Кастро, настроєні антиамериканськи. США розгорнули масовану пропагандистську і підривну війну проти Куби. Уряд Куби був змушений шукати захисту в інших країн. Такою країною став СРСР. У 1962 р. прийнято рішення розмістити на острові радянські ракети середнього радіуса дії з ядерними боєголовками. Білий дім вимагав забрати з Куби уже встановлені ракети і повернути військові кораблі, що везли нові ракети. У противному випадку він загрожував нанести ракетно-бомбові удари по них, за чим неминуче пішла б повномасштабна війна між двома країнами. В останній момент (22-27 жовтня 1962 р.) лише завдяки прямим переговорам по трансатлантичному телефону між президентом США Джоном Кеннеді і лідером Радянського Союзу Хрущовим, удалося запобігти ядерного катаклізму. СРСР вивіз ядерні ракети з Куби, повернув кораблі у свої порти. Натомість США пообіцяв не організовувати прямі вторгнення на острів, а також вивести з Туреччини ракети середньо радіусу дії з ядерними боєголовками, націленими на СРСР.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Уроки та перспективи: Важливість дипломатії та компромісів. Уникнення прямої військової конфронтації між супердержавами. Важливість відкритих каналів комунікації між лідерами

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Щупак І.Я.)
Додано
23 травня
Переглядів
205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку