Презентація " Корінь"

Про матеріал
Матеріал презентації для самостійного вивчення учнями біології 6 класу з теми "Корінь"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корінь Саніна О. Ю.

Номер слайду 2

Ко́рінь — підземний вегетативний орган рослини з необмеженим ростом, який забезпечує закріплення рослин у субстраті, поглинання і постачання води та розчинених у ній мінеральних речовин і продуктів життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів і коренів інших рослин, первинний синтез органічних речовин, виділення в ґрунт продуктів обміну речовин і вегетативне розмноження.

Номер слайду 3

Зовнішня будова кореня:1 . Головний корінь( глибоко проникає у ґрунт і надійно втримує наземну частину рослини)2. Бічні корені ( завдяки галуженню відходять від головного та додаткових коренів)3. Додаткові корені( утворюються на будь якій частині рослини(на стеблі, листках))

Номер слайду 4

Стрижнева мичкувата. Типи кореневих систем. Сукупність всіх коренів (головного, бічних різних порядків та додаткових) утворює кореневу систему. За формою розрізняють два типи кореневих систем: стрижневу і мичкувату. Стрижнева має добре виражений головний корінь, який займає в ґрунті вертикальне положення; від нього відходять бічні корені, що розміщуються в ґрунті радіально. Вона трапляється у більшої частини дводольних рослин. У мичкуватої системи немає добре вираженого головного кореня, всі корені майже однакові за розмірами, за походженням це додаткові корені, які пучком ростуть від основи стебла. Мичкувата коренева система формується під час кущіння. При цьому на підземній частині стебла утворюється вузол кущіння, з якого розвиваються додаткові корені, що й веде до утворення мичкуватої кореневої системи. Така система характерна для більшості однодольних рослин.

Номер слайду 5

Видозміни коренів Коренеплід . У головному корені відкладаються поживні речовини ( морква, буряк) Бульбокорені . Поживні речовини відкладаються в бічних або додаткових коренях( жоржина)Дихальні . Вони підіймаються над поверхнею субстрату і забезпечують дихання (болотяний кипарис)Опорні . Виконують функцію підпорок ( кукурудза)Повітряні. Додаткові корені, які відходять від стебла і звисають у повітрі ( орхідеї)

Номер слайду 6

Зовнішня будова кореня

Номер слайду 7

Внутрішня будова кореня 1. Центральний циліндр; 2. Кора; 3. Судини; 4. Шкірка; 5. Ситоподібні трубки; 6. Кореневі волоски; 7. Основна тканина.

Номер слайду 8

Питання для самостійного опрацювання1. Для чого підгортають рослину ?2. Для чого використовують спосіб пікірування?3. Які функції виконують зони всисна та кореневий чохлик?4. Де знаходиться провідна система рослини?

Номер слайду 9

Література1.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D1%8 C2https://www.google.com/search?sxsrf=AOaemv. KV03 Pvqp. T8 P8 Zr5k. Y3 Lv5 PKzx. V8g:1635319796000&source=univ&tbm=isch&q=%D0%B7%D0%BE 3. https://www.google.com/search?sxsrf=AOaemv. JY5 Gnc4-F_90 Tq_a. Nlg. AHWGN4. Д.І Остапчук. Біологія . 6 клас. Київ. «Генеза».2014

pptx
Додав(-ла)
Саніна Ольга
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку