Презентація "Корінь: будова та функції"

Про матеріал

Презентація до уроку з біології на тему "Корінь: будова та функції". https://naurok.com.ua/korin-budova-ta-funkci-74118.html

Матеріал направлений назасвоєння знань учнями про зовнішню будову кореня, види та типи кореневих систем, формування вміння працювати з натуральними об'єктами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Впізнай тканину1. Тканина, яка забезпечує захист від несприятливих впливів._________________________________2. Ця тканина надає органам рослини міцність і пружність._______________________________3. Клітини цієї тканин забезпечують ріст і розвиток рослин._________________________________4. Клітини цієї тканини забезпечують обмін речовин між підземною та надземною частинами рослин._____________________________________5. У клітинах цієї тканини відбувається фотосинтез.__________________________________6. У безбарвних клітинах цієї тканини запасаються живильні речовини._____________________________

Номер слайду 2

Впізнай тканину1. Тканина, яка забезпечує захист від несприятливих впливів Покривна2. Ця тканина надає органам рослини міцність і пружність. Механічна3. Клітини цієї тканин забезпечують ріст і розвиток рослин. Твірна (Меристема)4. Клітини цієї тканини забезпечують обмін речовин між підземною та надземною частинами рослин Провідна5. У клітинах цієї тканини відбувається фотосинтез. Основна хлорофілоносна6. У безбарвних клітинах цієї тканини запасаються живильні речовини. Основна запасальна

Номер слайду 3

У пустелях денна температура піднімається до 80 градусів, уночі бувають приморозки, грунт сухий і сольовий. Який орган рослини допомагає вижити за таких умов?

Номер слайду 4

Тема уроку: Корінь: будова та функції

Номер слайду 5

Цілі уроку:- вивчити будову кореня;- ознайомитись з функціями кореня;- ознайомитись з різноманітністю кореневих систем;- ознайомитись з видозмінами кореня.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Що допомагає рослинам утримуватись під час сильного вітру у ґрунті?

Номер слайду 8

Як рослини отримують воду і поживні речовини?

Номер слайду 9

Корінь – це осьовий підземний орган, що виник у рослин як пристосування до життя на суші.

Номер слайду 10

Зони кореня. Робота з підручником (Сторінка 87.)1 група – Кореневий чохлик 2 група – Зона поділу та зона розтягування 3 група – Всисна зона (зона кореневих волосків) та провідна зона (зона бічних коренів)

Номер слайду 11

Зони кореня

Номер слайду 12

Поперечний розріз кореня

Номер слайду 13

Види коренів1 Головний 2 Додатковий3 Бічний

Номер слайду 14

Кореневі системи стрижнева мичкувата

Номер слайду 15

Стрижнева коренева система

Номер слайду 16

Мичкувата коренева система

Номер слайду 17

Додаткові кореніДерево-ліс

Номер слайду 18

Дайте відповідь на запитання. Які вам відомі рослини із стрижневою кореневою системою?Які вам відомі рослини з мичкуватою кореневою системою?Яка коренева система краще закріплює рослину у ґрунті? Яка коренева система ефективніше всмоктує поживні речовини з ґрунту? Чому?

Номер слайду 19

Людина може впливати на формування кореневої системи у рослин, здійснюючи підгортання і пікірування, що обумовлює утворення потужної розгалуженої системи коренів у верхньому родючому шарі ґрунту.

Номер слайду 20

Коренеплід

Номер слайду 21

Кореневі бульби

Номер слайду 22

Корені-присоски

Номер слайду 23

Повітряні корені

Номер слайду 24

Дихальні корені

Номер слайду 25

Опорні корені

Номер слайду 26

Правда, чи ні?1. Корінь – це підземний орган рослини, який слугує для прикріплення рослини та мінерального живлення. 2. Кореневий чохлик складається з відмерлих клітин. 3. Зона росту кореня утворена твірною тканиною.4. Розгалуження кореня відбувається в зоні кореневих волосків. 5. Кореневі волоски утримують рослину в грунті 6. Провідна зона – це найдовша частина кореня.

Номер слайду 27

Правда, чи ні?1. Корінь – це підземний орган рослини, який слугує для прикріплення рослини та мінерального живлення. +2. Кореневий чохлик складається з відмерлих клітин. –3. Зона росту кореня утворена твірною тканиною.+4. Розгалуження кореня відбувається в зоні кореневих волосків. –5. Кореневі волоски утримують рослину в грунті –6. Провідна зона – це найдовша частина кореня. +

Номер слайду 28

Одного разу, на кам’янисту скелю, на якій, здається, нічого не змогло б вирости, вітер приніс маленьку насінину сосни. Сталося диво – через певний час з насінини з’явився перший паросток!..

Номер слайду 29

Домашнє завдання: Параграфи 23, 24. Підготувати цікаву інформацію про використання коренів (в господарстві, в кулінарії, в народній медицині)

pptx
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
2057
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку