Презентація на тему "Нітратна кислота.Нітрати: проблема їх вмісту у прподуктах харчування"

Про матеріал
Презентація на тему "Нітратна кислота.Нітрати: проблема їх вмісту у прподуктах харчування". До презентації є розробка відповідногот уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нітратна кислота і нітрати, їх поширення в природі. Проблема вмісту нітратів у харчових продуктах.

Номер слайду 2

Мета. Поглибити знання учнів про фізичні і хімічні властивості нітратної кислоти; ознайомити з якісною реакцією на нітрат-йон, термічним розкладанням нітратів; на прикладі нітратів обговорити проблему забруднення продуктів харчування хімічними речовинами, ознайомити із запобіжними заходами потрапляння в організм людини; розвивати креативне і критичне мислення, вміння самостійно аналізувати, робити висновки; формувати вміння швидко і чітко формулювати свої думки, логічно викладати їх і обстоювати свою точку зору; вдосконалювати навики самостійної пошукової діяльності під час роботи з додатковими джерелами інформації;  виховувати бережливе відношення до власного здоров’я , формувати переконання правильно поводитися з хімічними речовинами в побуті, використовувати їх у відповідності до інструкцій; формувати в учнів екологічне мислення, виховувати свідому громадянську позицію, небайдужість до екологічних проблем нашого регіону і України в цілому.

Номер слайду 3

Проблемне запитання: Чому сульфатна кислота зберігається в прозорій тарі, а нітратна – в тарі з темним склом?Це збіг обставин чи необхідна умова?

Номер слайду 4

Історична довідка. Нітратна кіcлoтa має довгу іcтopію, яка починається ще в IX столітті. Пepшим, хто отримав нітратну киcлoтy, був apaбcький aлxімік, під пceвдoнімом Гeбep. Bпepше кoнцeнтpoвaннa димлящa нітратна киcлoтa булa отримана в 1648 гoдy німeцким aптeкapeм-aлxімікoм Іoгaннoм Pyдoльфoм Глayбepoм шляхом пepeгoнки нітратної кіcлoти, отриманої взaємoдією сульфатної киcлoти і кaлієвoї ceлітpи KNO3

Номер слайду 5

OH – O – N O

Номер слайду 6

Фізичні властивості нітратної кислоти Безбарвна рідина, жовтіє при зберіганні, має різкий запах; вибухонебезпечна, „димить”:  = 1,5 г/см3, tкип. = 86 0 С, tзамерз. = – 41 0 С.

Номер слайду 7

HNO3 Концентрована. Розведена. З лужно-земельними,а також. Zn З важкими металами+Fe. З лужнимиі лужно-земельними металами. З важкимиметалами. Pb,Hg, Ag,Cu. На Au, платинові метали, Zr, Th-не діє. Al, Fe,CrпасивуєNO2 N2 ONH3 NO (NH4 NO3)

Номер слайду 8

Ще більш сильним окислювачем, ніж чиста нітратна кислота, є суміш концентрованої нітратної кислоти з концентрованою хлоридною кислотою ("царська горілка"): HNO3 + 3 HCl = 2 Cl + NOCl + 2 H2 O У "царській горілці" розчиняються навіть золото і платина: Au + HNO3 + 3 HCl = Au. Cl3 + NO + 2 H2 O 3 Pt + 4 HNO3 + 12 HCl = 3 Pt. Cl4 + 4 NO + 8 H2 O

Номер слайду 9

Взаємодія HNO3 з міддю Cu + 4 HNO3 → Cu(NO3)2 + 2 NO2↑+ H2 O бурий газ

Номер слайду 10

Хімічніволокна. Барвники. Пластмаси. Добрива. Лікарські засоби. Дезінфікуючі засоби. Фотоплівка. Вибуховіречовини. Нітролаки

Номер слайду 11

Нітрати використовуються в якості мінеральних азотних добрив. Нітрати— безбарвні кристалічні речовини, солі і ефіри азотної кислоти HNO3. Вони утворюються при взаємодії нітратної кислоти з відповідними металами, або їх оксидами та гідроксидами.

Номер слайду 12

Нітрати – токсичні речовини

Номер слайду 13

Харчова промисловість також використовує нітрати та нітрити як консерванти і підсилювачі кольору.

Номер слайду 14

Концентрація цих хімічних забруднювачів у продуктах може бути безпечною для людини та небезпечною.

Номер слайду 15

80 % нітратів надходять до організму людини з харчовими продуктами, в основному з рослинними.

Номер слайду 16

Для людини досить безпечною добовою дозою нітратів є 150-200 мг. Для дорослої людини гранично допустима добова доза становить 500 мг, а 600 - є токсичною.

Номер слайду 17

Нітрити пов'язують гемоглобін крові, в результаті чого еритроцити втрачають здатність переносити кисень. Це порушує обмін речовин, дестабілізує нервову систему, послаблює захисні здібності організму. При регулярному їх надходженні організм втрачає йод.

Номер слайду 18

Нітрити також сприяють виникненню пухлин шлунково-кишкового тракту і викликають розвиток шкідливих кишкових бактерій, які виробляють токсини, що може призвести до отруєння організму.

Номер слайду 19

При підвищеному рівні нітратів знижується вміст вітамінів в їжі, що також негативно впливає на обмін речовин.

Номер слайду 20

При здрібнюванні і перетиранні овочів нітрати теж починають активно відновлюватися в нітрити Із цієї причини, на думку лікарів, відбувається отруєння дітей при годівлі дитячим харчуванням (пюре зі шпинату з морквяним соком і т.п.).

Номер слайду 21

Не тільки діти чутливі до нітратів, але й особи похилого віку, хворі на анемію, з захворюванням дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.

Номер слайду 22

Запобіжні засоби, до яких потрібно вдаватися, аби уникнути отруєння нітратами:

Номер слайду 23

1) дотримання правил агротехніки вирощування сільськогосподарських культур;2) споживання води, молока, що пройшли аналіз на вміст у них нітратів;3) обмежене споживання овочевих культур, що виросли у теплицях;

Номер слайду 24

4) дотримання рекомендацій щодо зменшення вмісту нітратів у процесі приготування овочевих страв.

Номер слайду 25

Домашне завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цвєткова Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. горбуля анатолій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
7085
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку