Презентація "Козацька слава"

Про матеріал
Презентація для використання на уроках читання, я досліджую світ, на виховних заходах, присвячених патріотичному вихованню, вивчення історії виникнення Запорізької Січі, культури і побуту запорізьких козаків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацька слава. Спільний проектучнів 4-А класуспеціалізованої школи № 250 м. Києва

Номер слайду 2

Сторінками історії

Номер слайду 3

1. Козацькому роду нема переводу. Козаки – це вільні озброєні люди, воїни-найманці, не пов’язані з домом і сім’єю. Члени самоврядних чоловічих військових громад, що з XV століття існували в районі середніх течій Дніпра і Дону. Центром запорожців була дніпровська фортеця – Січ, прообразом якої було укріплення, споруджене волинським князем Дмитром Байдою-Вишневецьким. Відродження козацтва в Україні сягає 1880-х років. Сучасний національно-патріотичний рух активізував свою діяльність, почали створюватись козацькі патріотичні організації.

Номер слайду 4

2. Сторінками історіїКозак – значить «вільний чоловік». Козак (тюрк.) – степовий мисливець, непереможний. У козаки попадали люди з усіх суспільних шарів (селян, міщан, дворян). Були серед них і іноземці. Козаки об’єднувались в курені (загони), кожен курінь обирав собі отамана. Козаки суворо дотримувались дисципліни, успішно розвивали власну військову вправність. Навіть створили власний флот, що складався з легких і швидких човнів – чайок.

Номер слайду 5

Чайка — безпалубний плоскодонний човен запорізьких козаків XVI—XVII ст. у вигляді величезної видовбаної колоди, по бортах обшитої дошками. Довжина – близько 18м, ширина й висота бортів – до 4м. Ззовні бортів для збільшення остійності і плавучості кріпився очеретяний пояс. Човен мав поперечні переборки і лави, щоглу з вітрилом, 10-15 пар весел, носовий і кормовий рулі, уміщав до 70 чоловік. Озброєння – 4-6 фальконетів (гармати калібром 30 мм.). На борту був запас зброї та провіанту достатній для тривалих морських походів. Основним завданням була боротьба з Туреччиною та кримськими татарами. Козаки дуже успішно захищали не лише Україну, але і Європу від войовничих турок. Також вони рятували з полону християн, проданих у рабство. Козацьке гасло: «Або перемога, або смерть!» Козак – чесна, смілива людина, Найдорожче йому – Батьківщина! Козак – слабому захисник. Цінити побратимство звик! Козак – усім народам друг, І лицарський у нього дух!

Номер слайду 6

3. Звичаї козаків Хто хотів стати козаком, мусив три роки служити старому козаку за слугу й помічника. Коли вивчався від того козака військовій справі й набував спритності у битвах, то ставав справжнім козаком. Запорожці брили голову, залишаючи над лобом чуприну, - оселедець. Коли ця чуприна виростала довгою, то козак закладав її тільки за ліве вухо. Вусів не підстригали, а змащували і закручували вгору. Це ставили козаки собі за особливу козацьку славу і честь. Позбавити чуприни козака вважалося найбільшою ганьбою. Дуже велике значення надають козаки тому чубові. Коли один козак вирве його в іншого, то мусить заплатити п ’ять карбованців.

Номер слайду 7

Запорозькі козаки мали звичай насипати кургани (пагорби), щоб ховати в них тих, хто чимось відзначивсь. Ще й сьогодні можна побачити багато курганів у степах поблизу Очакова в заповіднику «Козацькі могили». У великій шані в козаків перебувало побратимство. На знак побратимства мінялися вони своїми натільними хрестами. В боях билися побратими поруч і рятували один одного. Побратимство надавало великої сили. Воно було одною з таємних причин козацької непереможності.

Номер слайду 8

4. Як одягались козаки Козаки одягалися дуже просто: в грубу домотканну сорочку, в кирею – довгий плащ без рукавів, в шаровари – дуже широкі штани переважно червоного та синього кольору кольорів. На голові шапка (кучма), обшита хутром. За широким поясом (кушаком) носили пістолі і люльку, через плече торбинку з харчами і кулями, а до пояса на ремінець ще й прив’язували порохівницю з порохом. На ногах – чоботи.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

5. Козацька зброя Гармати, рушниці, пістолі, списи, шаблі, стріли, сагайдаки, келепи, якірці, ножі, кинджали, панцери, пищалі, мушкети. Більше за все поважали і любили шаблю. Казали, що шабля – чесна зброя. Ой панночка наша шаблюка! З бусурменом зустрівалась, Не раз, не два цілувалась. 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

6. Як жили козаки У Січі жили лише неодружені козаки. Жінок на Січі не було. Як проходив день: піднімалися козаки зі сходом сонця, вмивалися холодною річковою водою, читали «Отче наш». Після молитви сідали снідати. Час від сніданку до обіду проводили по-різному: хто об’Їжджав коня, хто оглядав зброю, хто вправлявся в стрілянині, а хто просто лежав на боці та розповідав про власні бойові подвиги або слухав інших. Рівно о 12-тій годині курінний кухар ударяв у казан, і тоді кожен поспішав у свій курінь до обіду. Увечері, по заходу сонця, козаки знову збиралися у курені. Тут вони вечеряли, молилися Богові та лягали спати. Так бувало напередодні походу. А після вдалого походу ще довго над Дніпром лунали веселі козацькі жарти та пісні.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

7. Чим харчувались. Популярною їжею на Січі були кашоподібні страви з різних зернових: соломаха, тетеря, щерба, братко. Також часто готувалися й кулеші. Однією з особливостей харчування козаків було незначне споживання печеного хліба, адже борошно не завжди було в достатній кількості. Крім того, випікання хліба вимагало великої кількості людей, значних затрат праці і часу. Картопля ж з’явилась набагато пізніше. До столу, який на Січі звався «сирном», подавали наступні страви.- Соломаху, тобто житнє борошно, густо зварене з водою й засмажене олією. - Тетерю – рідку пшоняну кашу, до якої під час кипіння додавалося кисле житнє тісто. Тетеря подавалась до обіду і була улюбленою стравою козаків. Їжа запивалася різними напоями з посуду, який називали михайлик чи коряк місткістю від 3 до 5 наших чарок. Рідка їжа їлась ложками, тверда бралась руками.  

Номер слайду 16

На вечерю часто подавали гречані галушки з часником або юшку, зварену з риби. Великі групи козаків займалися рибним промислом. Риби в той час було безліч: осетри, білуга, севрюга, стерлядь, сом, короп, лящ, чихоня, оселедець. Її в’ялили, сушили, солили, виготовляли риб’ячий жир, вживали рибу як вареною, так і печеною. Риба була суттєвим додатком до раціону харчування козаків як влітку, так і взимку. За козацьким звичаєм, за столом необхідно було з’їсти все, що було наварено і спечено. Інколи козаки пекли коржі-загреби (тісто загрібали в жар). М’ясні страви були святковими. Якщо козаки хотіли поласувати м’ясом, дичиною, варениками, то збирали додаткові гроші, закуповували продукти і передавали їх кухареві. Козаки вживали багато часнику, хріну, цибулі, гіркого перцю, капусти, червоного буряка, пили узвар.

Номер слайду 17

8. Козацький дозор З ким тільки не билися козаки, захищаючи рідну землю свою!Дні й ночі чатували дозорці на дерев’яних спорудах, які називалися «хвіругами». Як побачать десь орду ворожу, так і підпалять «хвіругу»: - Гори, рідно, сповіщай братів! На іншій могилі побачать вогонь – і собі підпалять. Так мудрі козаки лише за одну годину весь край сповіщали про наближення небезпеки. З усіх боків ішли на лютого ворога запорожці. Так зустрінуть, що бусурмани й дорогу додому забудуть!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Відповідальна за випуск Назаренко Т. О. Художній і технічний редактор Пустовойт С. М. В доборі матеріалу приймали участь учні: Костюченко К., Григорук О., Сауляк І.,Охендовська К., Кравченко А., Лукаш Є., Стрільчик Д., Дахновський О., Пустовойт А., Онищенко Є., Ранський Д.

Номер слайду 20

pptx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
1622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку