Презентація "Країни Західної Європи після Другої світової війни"

Про матеріал
У матеріалі висвітлено особливості розвитку країн Західної Європи після Другої світової війни, Значну увагу приділено озвитку євроінтеграційних процесів та формуванн. ЄС. Матеріал може бути корисним як учителю при плануванні і підготовці уроку за темою, так і учням при вивченні матеріалу теми і підготовці до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країни Західної Європи. Дидактичний матеріал до уроків з всесвітньої історії

Номер слайду 2

Після Другої світової війни безліч міст і селищ Європи були зруйновані. Економіка європейських країн, за деяким винятком, була паралізована. Західна Європа після Другої світової війни. Кириченко В. А. Зруйнований Гамбург. 1945 р.

Номер слайду 3

Уряд США прийняв рішення допомогти країнам Європи у відновленні зруйнованої економіки.“Програма відродження Європи” від імені адміністрації була обнародувана державним секретарем США Джорджем Маршаллом 5 червня 1947 р. Американська допомога ЄвропіДжордж Кетлетт Маршалл,державний секретар США(1947 – 1949)Кириченко В. А.

Номер слайду 4

План Маршалла – (англ. European Recovery Program, Marshall Plan) - програма економічної допомоги Європі після Другої світової війни. Американська допомога ЄвропіКириченко В. А.

Номер слайду 5

метаматеріальна і фінансова допомога європейським країнам для відновлення економіки, зростання виробництва та фінансової стабілізації;зміцнення демократії у європейських країнах. План Маршалла. Американська допомога Європіумови СШАвідмова від націоналізації промисловості;свобода приватного підприємництва;зниження митних тарифів на американські товари;рівні права європейських і американських підприємців;обмеження торгівлі з соціалістичними країнами;виведення комуністів з урядів.наслідки для Європишвидке відновлення економік європейських країн на засадах ринкових відносин;стабілізація внутрішнього економічного та фінансового становища;усунення небезпеки соціальних потрясінь;закріплення умов для розвитку демократії;посилення інтеграційних процесів;розкол Європи, посилення “холодної війни”;залежність від США в економічній, політичній та військовій сферах. Кириченко В. А.

Номер слайду 6

План Маршалла. Американська допомога Європі{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Країна. Сума допомоги(млн дол.)Австрія488 Бельгія та Люксембург777 Данія385 Франція2 296 Німеччина1 448 Греція 366Ісландія43Ірландія133{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Країна. Сума допомоги(млн дол.)Італія і Трієст1 204 Нідерланди1 128 Норвегія372 Португалія70 Швеція347 Швейцарія250 Туреччина137 Велика Британія3 297 Всього12 741 Один із плакатів, створених для сприяння Плану Маршалла в ЄвропіКириченко В. А.

Номер слайду 7

Ініціатори плану запросили до участі в ньому СРСР та країни Східної Європи, які уже входили у сферу впливу Москви. Від американської матеріальної та фінансової допомоги ті відмовилися. Американська допомога ЄвропіРадянська карикатура на “план Маршалла”Кириченко В. А.

Номер слайду 8

Проміжний підсумок. План Маршалла досяг своєї мети — підвищити продуктивність, стимулювати економічне зростання і сприяти розвитку торгівлі. Він підвищив рівень життя і зміцнив економічні, соціальні й політичні структури країн-учасниць; зміцнив політичну стабільність у регіоні та зробив великий внесок в обмеження поширення комунізму. Кириченко В. А.

Номер слайду 9

Однією з найважливіших тенденцій розвитку країн Західної Європи у післявоєнний період було їх прагнення до економічної, політичної та військової інтеграції. До об'єднання зусиль західноєвропейські країни спонукало послаблення їх позицій в результаті Другої світової війни.Європейська інтеграція. Кириченко В. А.

Номер слайду 10

Інтеграція – (від лат. integratio – поєднання, взаємопроникнення) - процес об'єднання будь-яких елементів (частин) в одне ціле.Європейська інтеграція. Кириченко В. А.

Номер слайду 11

Військово-політичне співробітництво. Північноатлантичний договір(НАТО)4 квітня1949 Бельгія Велика Британія Данія Ісландія Італія Канада. Оригінал Північноатлантичного договорукраїни-засновники Люксембург Нідерланди Норвегія Португалія США Франція. Кириченко В. А.

Номер слайду 12

Військово-політичне співробітництво. Північноатлантичний договір(НАТО)розширення НАТО{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}1952 Греція Туреччина1955 Німеччина1982 Іспанія. Офіційна емблема НАТОКириченко В. А.

Номер слайду 13

Військово-політичне співробітництво. НАТО в нових геополітичних умовахрозширення на схід{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}1999 Польща Угорщина Чехія2004 Болгарія Естонія Латвія Литва Румунія Словаччина Словенія2009 Албанія Хорватія2017 Чорногорія2020 Північна Македонія. Кириченко В. А. НАТО. Фотоколаж

Номер слайду 14

Проміжний підсумок. НАТО є міжурядовою, а не наддержавною організацією, військово-політичним союзом незалежних, суверенних держав, що об'єдналися в інтересах спільної безпеки та захисту спільних цінностей. Основною метою Північноатлантичного альянсу є захист свободи і безпеки його членів у Європі та Північній Америці відповідно до принципів Статуту ООН. Кириченко В. А.

Номер слайду 15

Економічне співробітництвометаоб'єднання вугільних та сталеливарних ресурсів країн-учасниць і запобігання у такий спосіб новій війні в Європі; сприяння економічному розвитку країн-членів шляхом утворення спільного ринку для продукції вугільної і металургійної промисловості.Європейське співтовариство з вугілля та сталі19522002 Контролювало майже все видобування кам'яного вугілля, понад 80 % виробництва чавуну і сталі, близько 50 % видобування залізної руди в Західній Європі.склад. Бельгія, Західна Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди та Франція Офіційна емблемаспівтовариства. Кириченко В. А.

Номер слайду 16

Економічне співробітництвометарозвиток та дослідження з атомної енергетики; створення спільного ринку ядерного пального;контроль за ядерними виробництвами;розвиток атомних технологій у мирних цілях в рамках єдиних стандартів безпеки.Європейська спільнота з атомноїенергетики (Енергоатом)19571967склад. Бельгія, Західна Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди та Франція Офіційна емблема. Спільноти. Кириченко В. А.

Номер слайду 17

Економічне співробітництвомета вільний обмін товарами між державами-членамим; вільне переміщення капіталу, робочої сили та послуг між країнами ЄЕС;встановлення єдиного митного тарифу і проведення узгодженої торгівельної політики по відношенню до третіх країн.Європейське економічне співтовариство (ЄЕС)19571967склад. Бельгія, Західна Німеччина, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди та Франція Кириченко В. А.

Номер слайду 18

Економічне співробітництвомета вільний обмін товарами між державами-членами;вільне переміщення капіталу, робочої сили та послуг між країнами ЄЕС;встановлення єдиного митного тарифу і проведення узгодженої торгівельної політики по відношенню до третіх країн.Європейське економічне співтовариство (ЄЕС)склад на 1993 р. Бельгія, Велика Британія, Греція, Данія, Західна Німеччина, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія та Франція Офіційний прапорЄвропейського Співтовариства. Кириченко В. А.Європейське співтовариство з вугілля та сталіЄвропейська спільнота з атомноїенергетики (Енергоатом)Європейське. Співтовариство1967

Номер слайду 19

У сучасному вигляді Європейський Союз існує на основі укладеного в лютому 1992 р. країнами-членами Європейського Співтовариства договору про створення Європейського Союзу (Маастрихтський договір). Таким чином з 1 січня 1993 р. Європейське Співтовариство стало офіційно називатися Європейським Союзом. Від Європейського Співтовариства до Європейського Союзу. Підписання договору про створення Євросоюзу. Маастрихт, 7 лютого 1992 р. Кириченко В. А.

Номер слайду 20

Європейський Союз. Формування Євросоюзу{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}1957 Бельгія Італія Люксембург Нідерланди Франція ФРН1973 Велика Британія Данія Ірландія 1981 Греція1986 Іспанія Португалія1995 Австрія Фінляндія Швеція. Кириченко В. А.{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}2004 Естонія Кіпр Латвія Литва Мальта Польща Словаччина Словенія Угорщина Чехія2007 Болгарія Румунія 2013 Хорватія2020 Велика Британія вийшла із Союзу

Номер слайду 21

Унікальність Європейського Союзу полягає у тому, що всі держави-члени – хоча й залишаються суверенними та незалежними – вирішили частково поєднати свій суверенітет у тих сферах, де доцільно працювати разом. Кириченко В. А.Європейський Союз

Номер слайду 22

Рада ЄвросоюзуЄвропейський. ПарламентЄвропейська. Комісія. Кириченко В. А.Європейський Союз. Суд Європейського. СоюзуЄвропейськийцентральний банк. Найважливішінезалежні наднаціональні інституціїЄвропейського. Союзу

Номер слайду 23

Кириченко В. А.Європейський Союзекономічний і валютний союз як спільний фундамент для підвищення соціальної стабільності та економічного зростання на усій території Європи;підвищення конкурентноздатності усіх галузей господарства і бізнесу, забезпечення дружнього до бізнесу середовища;спільна сільськогосподарська політика для забезпечення стабільного постачання продуктів харчування;спільна міграційна політика та надання притулку мігрантам для вирішення чисельних проблем, пов'язаних із міграцією до Євросоюзу;формування безпекового союзу заради безпечної Європи через посилення боротьби з тероризмом і серйозною злочинністю та зміцнення зовнішніх кордонів Європи;забезпечення гідних соціальних стандартів для усіх громадян;забезпечення підвищення якості освіти для людей будь-якого віку, особливо молоді;запровадження єдиних екологічних стандартів захисту природи та раціонального використання природних ресурсів;спільна зона правосуддя для забезпечення прав і свобод громадян та захисту їх від дискримінації. Визначальні напрямки діяльності Євросоюзу

Номер слайду 24

Європейський Союз відіграє важливу роль у сучасному світі, не просто проводить зовнішню політику як цілісне об'єднання, а й претендує на роль одного з глобальних лідерів у міжнародних відносинах. Кириченко В. А.Європейський Союз

Номер слайду 25

Кириченко В. А.Європейський СоюзЄвропейський Союз — окремий суб'єкт міжнародних відносин, самостійно бере участь у самітах G7, G20, а також представлений у найбільших міжнародних структурах;бере участь у врегулюванні палестино-ізраїльського конфлікту;незважаючи на забюрократизованість апарату й повільність ухвалення рішень, має важелі впливу на інші країни;має двосторонні договори з багатьма державами світу про торгово-економічне співробітництво, які містять також і політичні умови: повага до прав людини, верховенство закону, демократії та ринкової економіки;забезпечує дві третини загальносвітового обсягу коштів, які спрямовують на допомогу найбіднішим країнам;ЄС має достатні можливості для здійснення міжнародних збройних місій. Вплив ЄС на міжнародні відносиничинники

Номер слайду 26

Зовнішня політика Європейського Союзу полягає у поширенні в інших країнах своїх ідей, цінностей, здобутків в економічній, соціальній та політичній сферах, сприянні вирішенню таких глобальних проблем, як наркоторгівля, екстремізм, тероризм, нелегальна міграція тощо. Кириченко В. А.Європейський Союз

Номер слайду 27

Загальний підсумокЄвропейський Союз є джерелом громадянської сили, адже процес об'єднання й інтеграції країн, що колись ворогували, установлення миру на континенті має позитивний заряд. Історичний досвід Євросоюзу допомагає активній діяльності на міжнародній арені, виробленню норм і стандартів, які стають загальносвітовими. Кириченко В. А.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горбач Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Щупак І.Я.)
Додано
2 листопада 2020
Переглядів
6876
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку