Презентація "Краплі сонця у траві"

Про матеріал
Презентацію "Краплі сонця у траві" присвячено Всесвітньому дню кульбаби. Матеріал містить легенди про кульбабу, відомості про її лікувальні властивості та використання в їжу, цікаві факти про цю рослину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краплі сонця у травіВчитель ЗЗСО «Писарівська гімназія» Алла Петрина

Номер слайду 2

13 травня щорічно у світі відзначають свято, яке приурочено маленькій весняній квіточці – кульбабі, що тішить нас і в пору цвітіння, і в час поширення насіння.

Номер слайду 3

Вважається, що свято веде свій початок з Франції, де з цієї рослини готують багато різних страв: салати, варення, супи, муси, сир і навіть хліб…

Номер слайду 4

В Україні кульбабу вважають бур'яном, що досить важко вивести. А в Китаї кульбаба – це овоч, який дуже часто використовують в кулінарії. Взагалі кульбабу здавна використовували в їжу різні народи.

Номер слайду 5

В Італії кульбаба теж дуже популярна, як продукт харчування. Страви з кульбаби можна знайти в меню багатьох ресторанів.Італійці кажуть: «Якщо вживати в їжу кульбабу, то хвороба проходить повз двері твого будинку».

Номер слайду 6

В іншій йдеться про те, як у давнину люди під час приходу весни не мали жодної радості. Допомогти їм змінити сум на радість вирішило Сонце. Воно подарувало людям море сонячних зайчиків, які сівши на траву перетворилися на веселі яскраво-жовті квіточки. Кожен, хто дивився на них, сповнювався щастям і радістю.Існує багато цікавих казок та легенд про кульбабу. Одна з них роповідає про Богиню квітів, яка прийшла на землю, щоб обрати собі найкращу квітку. Але більшість з них були надто примхливими і лише скромна кульбаба відповіла: «Я не вибаглива квітка, росту там, де бігають діти. Я дарую щастя та радість кожній людині». Улюбленицею Богині та отримала дозвіл рости там, де їй заманеться І цвісти з квітня до жовтня.

Номер слайду 7

Кульбаба - це багаторічна трав'яниста рослина, близька родичка айстри, бо теж належить до родини Айстрових.

Номер слайду 8

Перед тим як потрапити в ґрунт, щоб прорости, насінинки кульбаби можуть пролетіти десятки кілометрів на своїх парашутиках. Кульбаба цікава тим, що після цвітіння перетворюється на пухнасту кульку з насінням. І багато людей вважають, що це дві різні рослини. Одна квітка кульбаби дає до 200 насінин, а загальна кількість з усієї рослини сягає від 3000 до 5000 насінин за рік.

Номер слайду 9

За кульбабами можна звіряти годинник. Вони розкриваються о шостій годині ранку і закриваються о третій годині дня.

Номер слайду 10

А ще кульбаба – хороший синоптик. Її квіти реагують на погоду і вологість повітря. Тому перед дощем   її пелюстки закриваються для того, щоб захистити пилок від потрапляння вологи..

Номер слайду 11

Кульбаба володіє цілющими властивостями, тому її широко використовують у медицині. З неї готують чаї, відвари, настоянки, припарки…

Номер слайду 12

В зелені кульбаби міститься чимала кількість вітамінів(зокрема вітамін А, К, С, Е, деякі групи вітамінів В), а також мінерали: кальцій, залізо, магній. Її можна споживати в їжу в сирому вигляді або приготовану.

Номер слайду 13

Під час Другої світової війни з висушеного та підсмаженого коріння цих рослин готували енергетичний напій замість кави.

Номер слайду 14

Тож 13 травня приготуйте разом з дорослими вітамінний салат з цієї яскраво-сонячної рослини. Або зваріть зваріть кілька баночок варення, яке холодною зимою подарує вашій родині теплі спогади про сонячний травень і обов’язково підніме вам настрій.

Номер слайду 15

Дякуюзаувагу!

pptx
Додано
7 травня 2023
Переглядів
343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку