Презентація "Краватка"

Про матеріал
Презентація про історію, види краваток. Матеріал для уроку. Велика кільість фото для візуалізації і творчого натхнення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КРАВАТКА

Номер слайду 2

краватка декоративний елемент одягу. Вона може мати діловий, строгий характер або бути доповненням

Номер слайду 3

ІСТОРІЯКраватка була знайдена в рукописах Стародавнього Єгипту, де шматок тканини геометричної форми, накинутий на плечі, правив за своєрідний символ соціального статусу його власника. Також одними з перших краватки носили стародавні китайці. Про це свідчать статуї біля усипальниці імператора Цінь Шихуанді: на шиях вельмож і воїнів — пов’язки, які за формою нагадують сучасні краватки.

Номер слайду 4

Римські легіонери пов’язували навколо шиї хустки, щоб було тепліше. Після розпаду Римської імперії цю моду перейняли стародавні племена сучасної Румунії. Від них вона перейшла до Хорватії, а потім — і до Парижа.король сонце (король Хорватії)

Номер слайду 5

Походження моди на краватки в Європі

Номер слайду 6

Часом закріплення в європейській моді цього елемента гардероба прийнято вважати 1635 рік. Після перемоги над яничарами турецького султана хорватські воїни були запрошені до двору французького короля Людовика XIV(король Сонце) в нагороду за виявлені на полі бою мужність та звитягу.

Номер слайду 7

Офіцери та вояки хорватської армії здавна носили строкаті шовкові шийні хустки. За легендою, парижани вказували на них і питали: «Що це таке?». А хорватські воїни вважали, що їх запитують: «Хто ви такі?» — і гордо відповідали: «Хорвати!»

Номер слайду 8

Людовик XIV(король сонце), відомий своєю любов’ю до речей і одягу, дуже вподобав новий предмет гардероба і став першим законодавцем моди на краватки у Франції, а отже, й в усій Європі. Звідси й одна з версій походження французького слова cravatte («краватка»), що поширилося в усій Європі, — від a la create (а-ля-кроат, «по-хорватськи, на хорватський зразок»). У більшості європейських мов можна зустріти щось подібне: gravata (грецьке), krawatte (німецьке), krawat (польське), cravata (румунське).

Номер слайду 9

В Англії носіння краваток було запроваджене як високе мистецтво і вважалося ознакою джентльменства. Пропонували на вибір до сотні різних способів зав’язування краваток. Вважалося також, що найсерйознішою образою, здатною нанести шкоду честі та репутації чоловіка, могло стати глузливе висловлювання з приводу його краватки.

Номер слайду 10

Згодом чоловіки почали використовувати краватки для прояву своєї індивідуальності. Виникла ціла наука про особливості зав’язування краватки, були навіть написані підручники. У 1870-ті роки з’явилися готові фабричні краватки, а до кінця XIX ст. — і затискачі для них. Однак сьогоднішній варіант краватки виник лише в XX ст.

Номер слайду 11

види краватки

Номер слайду 12

класичні краватки(звичайна, регат, віндзор)

Номер слайду 13

Звичайна краватка в середньому завдовжки 132—147 см та завширшки 7—9 см.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Краватка регат від інших краваток відрізняється тим, що її не потрібно зав’язувати, адже вона вже має вузол фабричного виготовлення і гумову тасьму із застібкою. Така краватка практична і зручна в носінні, тому її широко використовують у збройних силах, а також у поліції та інших службах такого роду.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Краватка віндзор — довша і ширша, має масивніший вигляд та чорний колір. Її часто виробляють у Великобританії.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

КРАВАТКИ ДЛЯ УРОЧИСТИХ ПОДІЙ (аскот, шарпей, пластрон)

Номер слайду 21

Краватка аскот своєю назвою зобов’язана англійському іподрому в невеликому містечку Аскот (там з початку XVIII ст. проводять Королівські скачки, які вирізняються особливим дрес-кодом). На початку XX ст. ця краватка стала популярним атрибутом не лише повсякденного, а й спортивного одягу. Від середини 1960-х і до середини 1970-х років вона була дуже популярна серед британської молоді, її носило чимало рок-музикантів того часу. Зараз така краватка є неодмінним атрибутом чоловічого весільного костюма в США і деяких європейських країнах.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Краватка шарпей серед інших різновидів є найуніверсальнішою, тому що чудово поєднується з будь-якими комірцями і стилями одягу. Також вона приваблює незвичайним способом зав’язування. У Шотландії її часто надягають разом з кілтом як елемент національного костюма.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Краватка пластрон зовні дуже нагадує краватку аскот, внаслідок чого їх часто плутають. Але пластрон походить з Франції та носять його під жилет з тієї ж тканини, що й сама краватка. Як і аскот, пластрон скріплюють шпилькою з головкою-перлиною. Це один з найстаріших видів чоловічої краватки, який зберігся до наших днів практично в незміненому вигляді.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

краватка-метелик

Номер слайду 28

На початку XIX ст. метеликом називали звичайну шийну хустку, кінці якої зав’язували у вигляді метелика (по-французьки — a la papillon). Сучасну краватку-метелик прийнято носити зі смокінгом або фраком. Причому зі смокінгом надягають чорний метелик, а з фраком — білий.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Краватка-бантик за розміром трохи менша від метелика, більш пласка і має вузькі краї. Як правило, її виготовляють з уже готовим вузлом, гумкою і застібкою, аналогічно до краватки регат, і переважно використовують як елемент форменого одягу офіціантів, працівників готелів, обслуги

Номер слайду 32

Номер слайду 33

краватка боло

Номер слайду 34

Ця цікава краватка є шкіряним шнурком, скріпленим рухомою брошкою з каміння, дерева чи металу. Вона походить від оздоблених різними камінцями та іклами тварин шнурків-оберегів, які носили індіанці племені навахо. У 2-й половині XX ст. краватка боло стала популярною завдяки появі музичного стилю «rockabilly». І зараз цьому виду краватки надають перевагу багато музикантів, особливо стилю кантрі, а в деяких штатах Америки (Арізона, Нью-Мехіко) він є частиною офіційного одягу.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

простий спосіб зав’язати краватку

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Богданова Лидия
    Чудовий матеріал до уроку. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 серпня 2021
Переглядів
3421
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку