презентація "Креолізований текст як засіб активізації читацької діяльності учнів"

Про матеріал
знайомить з поняттям креолізованого тексту як засобом активізації читацької діяльності учнів на уроках української мови та літератури. можна використати на певних етапах уроків словесності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Креолізований текст як засіб активізації читацької діяльності на уроках української літератури.

Номер слайду 2

Афірмація – коротка фраза, що містить вербальну формулу, яка при багаторазовому повторенні закріплює необхідний образ або установку у півсвідомості людини, сприяючи поліпшенню її психоемоційного фонду і стимулюючи позитивні зміни в житті.

Номер слайду 3

Креолізований текст – це складне текстове утворення, що поєднує вербальні та невербальні елементи. Разом вони впливають на читача, створюючи комплекс образів, які супроводжують зміст прочитаного.

Номер слайду 4

Завдання креолізованого тексту:- “оживити” навчальний процес;- розвивати самостійність і критичне мислення;- спонукати учнів до читання, зацікавити книгою;- розвивати креативні здібності школярів;- підвищити пізнавальний інтерес до предмета;- розвивати навички самостійної пошукової та дослідницької діяльності дітей;- розвивати партнерські стосунки “ учитель – учень ”

Номер слайду 5

- Комікс - Скрапбукінг- Буктрейлер - Кардмейкінг- Буклет - Дудли- Постер - Брошура- Скрайбінг - Фотоколаж- Хмарки тегів- Кроссенс

Номер слайду 6

Хмара тегів (хмара слів або зважений список) – це візуальне подання списку категорій (також званих мітками, ярликами, ключовими словами).

Номер слайду 7

Можливості використання “хмари слів“:- в “хмару” можна записати тему уроку, яку учні повинні визначити;- можна запропонувати дітям прочитати в “хмарі” головне питання, на яке необхідно знайти відповідь протягом уроку;- скласти речення або розповідь, використавши якнайбільше слів;- повторити основні поняття з теми, що вивчається.

Номер слайду 8

Кроссенс – головоломка нового покоління, побудована на асоціаціях.

Номер слайду 9

Функції кроссенсу:- розвиває комунікативні та регулятивні вміння;- підвищує допитливість та мотивацію до вивчення літератури;- розвиває навички роботи з інформацією;- є засобом логічного, творчого, нестандартного мислення учнів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Буктрейлери – відеоролики, які створюють візуальний образ книги. Його особливістю є те, що розповідь про книгу подається в образній, незвичній формі.

Номер слайду 12

Основні завдання буктрейлерів:* відрекламувати твір (книгу) за програмою;* виявити зацікавленість в учнів до читання та подальшого аналізу твору;* розповісти про твір, його основний зміст та автора.

Номер слайду 13

Літературний постер – це безпосередньо реклама твору того чи іншого автора, своєрідний заклик до прочитання твору.

Номер слайду 14

Чому потрібні постери?* учень точно зверне увагу на твір;* ознайомиться з творчістю автора;* як мінімум прочитає переказ твору;* щоб створити власний постер, прочитає відгук на твір (книгу);* і те, на що сподівається кожен учитель, прочитає твір повністю.

Номер слайду 15

Скрайбінг (з англ. - робити ескіз, нарис ) – метод розповіді чи пояснення, який супроводжується графічною ілюстрацією головного змісту сказаного. Виходить свого роду ефект паралельного наслідування. Тобто ми слухаємо розповідь про щось і одночасно бачимо графічну відповідність почутому.

Номер слайду 16

Головна мета скрайбінгу – допомогти краще опанувати зміст та запам’ятати сенс нової інформації завдяки залученню візуалізації. Головне завдання прийому – донести інформацію у максимально зрозумілому і привабливому для слухача форматі.

Номер слайду 17

Скрапбукінг – вид рукодільного мистецтва з виготовлення та оформлення альбомів. Основна ідея – зберегти інформацію про певні події на тривалий термін.

Номер слайду 18

Кардмейкінг (листівкарство) – мистецтво виготовлення листівки ручної роботи на тему книги чи твору.

pptx
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку