Фронтальна перевірка знань з використанням інтерактивної форми роботи « Незакінчене речення»Вуглеводи – це речовини, що …Вуглеводи поділяються на … групи. Вуглеводи поділяються на такі групи: …До моносахаридів належать …До дисахаридів належать …До полісахаридів належать …Молекулярна формула глюкози …Молекулярна формула сахарози …В природі глюкоза міститься у … В природі сахароза міститься у … Глюкоза має такі фізичні властивості … Сахароза має такі фізичні властивості …Молекула глюкози містить кілька гідроксильних груп. Це можна довести …
МЕТА УРОКУ: навчальна: розширити знання учнів про органічні сполуки, їх будову і властивості на прикладі природних полімерів – крохмалю й целюлози; дати уявлення про полімерну будову молекул крохмалю й целюлози; ознайомити з реакцією поліконденсації та гідролізу, показати їх значення для життєдіяльності живих організмів і людини; розкрити зв'язок між властивостями, будовою та застосуванням крохмалю й целюлози;розвиваюча:розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, узагальнювати, розширювати кругозір учнів.виховна: виховувати всебічно розвинену особистість, взаємоповагу в колективі однолітків і педагогів.
Утворення крохмалю в природі (фотосинтез): У процесі фотосинтезу рослини вбирають енергію сонячного проміння. Спочатку з вуглекислого газу й води внаслідок ряду процесів утворюється глюкоза: 6 СО2 + 6 Н2 О С6 Н12 О6 + 6 О2 Потім з глюкози синтезується крохмаль:n С6 Н12 О6 (С6 Н10 О5)n + Н2 О
Склад і будова молекул крохмалю Крохмаль є сумішшю двох полісахаридів — амілози й амілопектину. Молекули обох сполук складаються із залишків молекул глюкози (у циклічній формі); їх довгі ланцюги закручені в спіралі. Молекули амілопектину значно довші й розгалужені. Будова молекул амілози (а) й амілопектину (б)
Фізичні властивості крохмалю і целюлози. Лабораторний дослід № 12 Відношення крохмалю до води У пробірку насипте трохи крохмалю та долийте холодну воду. Суміш перемішайте. Чи розчиняється крохмаль у холодній воді? Закип’ятіть воду і пробірці, вилийте у гарячу воду суміш крохмалю з водою. Що спостерігаєте? Зробіть висновки про відношення крохмалю до води.
Целюлоза Прийом «Інсерт» (читання з маркуванням). Кожен учень індивідуально працює з текстом підручника. Учні у яких червоний смайлик опрацьовують інформацію про крохмаль, жовтий смайлик – целюлозу. Умовні позначки:«+» – це я знаю;«-» – це я не знаю/суперечить тому, що мені відомо;«?» – незрозуміла інформація;«!» – про це хочу дізнатися детальніше. Целюлоза, або клітковина, — «будівельний» матеріал рослин. Із цієї речовини утворені оболонки клітин.
Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах. Мета: виявити органічні продукти в харчових продуктах; продовжити формувати вміння працювати з хімічним посудом та реактивами; формувати вміння самостійно виконувати досліди за поясненням у протоколі, виконувати досліди з дотриманням правил техніки. Обладнання: штатив з пробірками, скляні палички, шпатель, хімічний стакан, мірні пробірки. Реактиви: зразки харчових продуктів(картопля, рис, ковбаса, яблуко, лимон, тощо), розчин йоду. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ пробірки. Продукти харчування. Забарвлення Наявність крохмалю. Спостереження. Виявлення крохмалю у харчових продуктах та фруктах ( якісна реакція)1. Варена картопля 2 Рис 3 Яблуко 4 Борошно 5 Соус паприка 6 Майонез 7 Вівсяна каша 8 Рисове борошно 9 Кисіль 10 Сира картопля 11 Хліб Висновок: Хід роботи. Виконайте завдання, результати роботи оформіть у вигляді таблиці.
Встановіть відповідність. Варіант 1. Целюлоза Варіант 2. Крохмаль. Вуглевод класу моносахаридів. Вуглевод класу дисахаридів. Вуглевод класу полісахаридів. Кристалічна безбарвна речовина, солодка на смак. Білий аморфний порошок,не розчинний у воді. Як чиста речовина відома у вигляді вати і фільтрувального паперу. У великих кількостях міститься у картоплі, рисі, пшениці. Утворює оболонки рослинних клітин. Взаємодіє з йодом, утворюючи речовину синього кольору. Вступає в реакцію гідролізу. Молекули мають і лінійну і розгалужену структуру. Молекули мають лише лінійну структуру. Має більший ступінь полімеризації.