Презентація "Крохмаль та целюлоза"

Про матеріал
Презентація до уроку "Крохмаль та целюлоза" сформувати в учнів знання про органічні сполуки, їх будову на прикладі природних полімерів крохмалю і целюлози; ознайомити з реакцією поліконденсації та гідролізу, показати їх значення для життєдіяльності живих організмів і людини; розкрити взаємозв’язок між будовою, властивостями та застосування крохмалю і целюлози
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку «Крохмаль і целюлоза»»Вчитель біології та хімії Сухенко Ольга Володимиріна

Номер слайду 2

Фронтальна перевірка знань з використанням інтерактивної форми роботи « Незакінчене речення»Вуглеводи – це речовини, що …Вуглеводи поділяються на … групи. Вуглеводи поділяються на такі групи: …До моносахаридів належать …До дисахаридів належать …До полісахаридів належать …Молекулярна формула глюкози …Молекулярна формула сахарози …В природі глюкоза міститься у … В природі сахароза міститься у … Глюкоза має такі фізичні властивості … Сахароза має такі фізичні властивості …Молекула глюкози містить кілька гідроксильних груп. Це можна довести …

Номер слайду 3

МЕТА УРОКУ: навчальна: розширити знання учнів про органічні сполуки, їх будову і властивості на прикладі природних полімерів – крохмалю й целюлози; дати уявлення про полімерну будову молекул крохмалю й целюлози; ознайомити з реакцією поліконденсації та гідролізу, показати їх значення для життєдіяльності живих організмів і людини; розкрити зв'язок між властивостями, будовою та застосуванням крохмалю й целюлози;розвиваюча:розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, узагальнювати, розширювати кругозір учнів.виховна: виховувати всебічно розвинену особистість, взаємоповагу в колективі однолітків і педагогів.

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань. Обери речовини, які належать до класу вуглеводи

Номер слайду 5

Номер слайду 6

1. Дисахариди

Номер слайду 7

2. Полісахариди

Номер слайду 8

Крохмаль Утворюється в рослинах: Білий аморфний хрусткий порошок, нерозчинний у холодній воді. У  гарячій воді набухає з утворенням крохмального клейстеру. 

Номер слайду 9

Утворення крохмалю в природі (фотосинтез): У процесі фотосинтезу рослини вбирають енергію сонячного проміння. Спочатку з вуглекислого газу й води внаслідок ряду процесів утворюється глюкоза: 6 СО2 + 6 Н2 О С6 Н12 О6 + 6 О2 Потім з глюкози синтезується крохмаль:n С6 Н12 О6 (С6 Н10 О5)n + Н2 О

Номер слайду 10

Склад і будова молекул крохмалю Крохмаль є сумішшю двох полісахаридів — амілози й амілопектину. Молекули обох сполук складаються із залишків молекул глюкози (у циклічній формі); їх довгі ланцюги закручені в спіралі. Молекули амілопектину значно довші й розгалужені. Будова молекул амілози (а) й амілопектину (б)

Номер слайду 11

Хімічні властивості крохмалю Гідроліз Під дією ферментів або при нагріванні з розбавленими неорганічними кислотами: Реакція з йодом - якісна. Реакція з спиртовим розчином  йоду – синє забарвлення.

Номер слайду 12

Фізичні властивості крохмалю і целюлози. Лабораторний дослід № 12 Відношення крохмалю до води У пробірку насипте трохи крохмалю та долийте холодну воду. Суміш перемішайте. Чи розчиняється крохмаль у холодній воді? Закип’ятіть воду і пробірці, вилийте у гарячу воду суміш крохмалю з водою. Що спостерігаєте? Зробіть висновки про відношення крохмалю до води.

Номер слайду 13

Якісна реакція на крохмаль. Лабораторний дослід №13 взаємодія крохмалю з йодом. У пробірку з крохмальним клейстером додайте краплю спиртового розчину йоду. Що спостерігаєте? Утворення речовини синього кольору свідчить про наявність крохмалю.

Номер слайду 14

Добування і застосування крохмалю

Номер слайду 15

Целюлоза Прийом «Інсерт» (читання з маркуванням). Кожен учень індивідуально працює з текстом підручника. Учні у яких червоний смайлик опрацьовують інформацію про крохмаль, жовтий смайлик – целюлозу. Умовні позначки:«+» – це я знаю;«-» – це я не знаю/суперечить тому, що мені відомо;«?» – незрозуміла інформація;«!» – про це хочу дізнатися детальніше. Целюлоза, або клітковина, — «будівельний» матеріал рослин. Із цієї речовини утворені оболонки клітин. 

Номер слайду 16

Склад і будова молекул целюлози. Молекули целюлози побудовані із залишків глюкози (циклічна форма), нерозгалужені. Між гідроксильними групами різних молекул целюлози виникають водневі зв’язки, завдяки яким ниткоподібні молекули об’єднуються у волокна.

Номер слайду 17

Властивості целюлози

Номер слайду 18

Добування і застосування целюлози

Номер слайду 19

Тема:  Виявлення органічних сполук у харчових продуктах. Мета: виявити органічні продукти в харчових продуктах; продовжити формувати вміння працювати з хімічним  посудом та реактивами; формувати вміння самостійно виконувати досліди за поясненням у протоколі, виконувати досліди з дотриманням правил техніки. Обладнання:  штатив з пробірками, скляні палички, шпатель, хімічний стакан, мірні пробірки. Реактиви: зразки харчових продуктів(картопля, рис, ковбаса, яблуко, лимон, тощо), розчин йоду.            {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ пробірки. Продукти харчування. Забарвлення Наявність крохмалю. Спостереження. Виявлення крохмалю у харчових продуктах та фруктах ( якісна реакція)1. Варена картопля   2 Рис   3 Яблуко   4 Борошно    5 Соус паприка   6 Майонез   7 Вівсяна каша   8 Рисове борошно   9 Кисіль   10 Сира картопля   11 Хліб        Висновок: Хід роботи. Виконайте завдання, результати роботи оформіть у вигляді таблиці.

Номер слайду 20

Встановіть відповідність. Варіант 1. Целюлоза Варіант 2. Крохмаль. Вуглевод класу моносахаридів. Вуглевод класу дисахаридів. Вуглевод класу полісахаридів. Кристалічна безбарвна речовина, солодка на смак. Білий аморфний порошок,не розчинний у воді. Як чиста речовина відома у вигляді вати і фільтрувального паперу. У великих кількостях міститься у картоплі, рисі, пшениці. Утворює оболонки рослинних клітин. Взаємодіє з йодом, утворюючи речовину синього кольору. Вступає в реакцію гідролізу. Молекули мають і лінійну і розгалужену структуру. Молекули мають лише лінійну структуру. Має більший ступінь полімеризації.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Підручник (Попель П. П.) § 32 Виконати завдання № 233-235

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
14 травня 2023
Переглядів
721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку