Презентація "Кров, її основні функції. Транспорт речовин у тварин", 7 клас

Про матеріал

Презентація до уроку на тему "Кров, її основні функції. Транспорт речовин у тварин.". У презентації подані матеріали до уроку за відповідною темою (ілюстрації, схеми, завдання), що дає можливість учням краще засвоїти новий матеріал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кров. Циркуляторні системи. Процеси життєдіяльності тварин. Руснак Т. М.

Номер слайду 2

Цікаво знати. Дихальні пігменти. Гемоглобін - це залізовмісний білок еритроцитів, який здатний переносити кисень. Він надає крові червоного забарвлення. Зустрічається у всіх хордових тварин. Гемеритрин – залізовмісний білок крові кільчастих червів. Він надає крові фіолетового (рожевого) забарвлення. Гемоціанін – білок крові молюсків і деяких членистоногих, який містить мідь (купрум), що надає крові голубого забарвлення. Хлорокруорін – залізовмісний білок, що міститься в гемолімфі і надає крові деяких кільчастих червів (п'явок) зеленкуватого кольору. Руснак Т. М.

Номер слайду 3

Що таке транспортна система?Руснак Т. М.

Номер слайду 4

Що таке транспортна система?Транспортна система – це сукупність порожнин, якими переміщується рідина, що розносить речовини (поживні речовини, шкідливі речовини, кисень, вуглекислий газ тощо) по тілу. Руснак Т. М.

Номер слайду 5

Що таке циркуляторна система?Циркуляторна система складається з:рідини, що циркулює в системі й виконує транспортну функцію (кров, лімфа, гемолімфа);судин (трубок різного діаметра) та порожнин (лакуни, синуси), в яких циркулює рідина;скоротливого органа, який діє як насос (помпа) і забезпечує рух рідини по системі (органами у тварин можуть бути або серце, або видозмінені кровоносні судини). Руснак Т. М.

Номер слайду 6

КРОВКров — рідка сполучна тканина організму тварин, що виконує важливі функції в забезпеченні його життєдіяльності:газообмін;транспорт газів і речовин;захист від бактерій і вірусів. КРОВКЛІТИНИРІДИНА або ПЛАЗМАРуснак Т. М.

Номер слайду 7

Клітини кровіКлітини крові називають формені елементи. У хребетних тварин до них належать еритроцити, лейкоцити і тромбоцити. Прочитайте текст на с.131-132 про клітини крові і з'ясуйте, чим вони відрізняються між собою. Хто є хто?еритроцитлейкоциттромбоцит. Руснак Т. М.

Номер слайду 8

Види кровіКров, яка насичена киснем, отримала назву артеріальної. Позначається на схемах червоним кольором. Кров, яка насичена вуглекислим газом, отримала назву венозної. Позначається синім кольором. У жаб і плазунів зустрічається змішана кров, яка позначається фіолетовим кольором. Руснак Т. М.

Номер слайду 9

Гемолімфа. У безхребетних тварин замість крові в організмі тече гемолімфа. Це вид сполучної тканини. Гемолімфа утворюється внаслідок змішування крові з рідинами порожнини тіла. Руснак Т. М.

Номер слайду 10

Кровоносні судини Артерії – судини, по яких кров тече від серця. Вени – судини, по яких кров тече до серця. Капіляри – судини, які утворені одним шаром клітин, щоб забезпечити газообмін і обмін речовин. Руснак Т. М.

Номер слайду 11

СЕРЦЕСерце – порожнистий м'язовий орган, який забезпечує прокачування крові по організму. Руснак Т. М.

Номер слайду 12

Будова серця. Будова двокамерного серця риби. Руснак Т. М.

Номер слайду 13

Будова серця. Будова трикамерного серця жаби. Руснак Т. М.

Номер слайду 14

Будова серця. Будова трикамерного серця ящірки. Руснак Т. М.

Номер слайду 15

Будова серця. Будова чотирикамерного серця птаха. Руснак Т. М.

Номер слайду 16

Кровоносна система Це система, яка забезпечує циркуляцію крові в організмі тварини. Складається з скоротливого органа, який діє як насос (помпа) і забезпечує рух рідини по системі (органами у тварин можуть бути або серце, або видозмінені кровоносні судини). Якщо кров рухається тільки по судинах кровоносної системи, то така система називається замкненою. Якщо кров рухається по судинам і змішується з порожнинною рідиною, то така система називається незамкненою. Руснак Т. М.

Номер слайду 17

Кола кровообігу Одне коло. Два кола. Руснак Т. М.

Номер слайду 18

Кровоносні системи безхребетних тварин. Руснак Т. М.

Номер слайду 19

Кровоносні системи хребетних тварин. Руснак Т. М.

Номер слайду 20

Тренажер http://learningapps.org/view2154225 Руснак Т. М.

Номер слайду 21

Самостійна робота. Прочитайте текст на с.134 “Яких тварин називають холоднокровними, а яких – теплокровними?”Поміркуйте, яких тварин за цією ознакою в природі більше і чому. Руснак Т. М.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опрацювати §31, обміркувати питання для допитливих і кмітливих на с.135 Руснак Т. М.

pptx
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
16324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку