Презентація. Круглий стіл "Фізика-наука про природу"

Про матеріал
У цьому матеріалі подано цікаві запитання, тести, біографічні мініатюри, цікаві факти з життя вчених-фізиків, конкурс, приклади міжпредметних зв'язків фізики і літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Науки поділяються на дві групи – на фізику і збирання марок. Ернест Резерфорд

Номер слайду 2

Застосування інноваційних технологій під час навчально-виховного процесу на уроках фізики Проблема, над якою працюю

Номер слайду 3

Розум - це не тільки знання, а й уміння застосовувати ці знання на ділі. Аристотель

Номер слайду 4

«мікрофон»; «мозковий штурм»; «незакінчене речення»; “прес” ("Я вважаю, що ...” ); навчаючи – учусь; дискусія; робота в парах, групах; Фізичний диктант.

Номер слайду 5

Фізика вивчає навколишній світ, його будову Мікросвіт Макросвіт Мегасвіт Структурні рівні нашого світу

Номер слайду 6

Конкурс кмітливих У три однакові коробки запакували по 20 ложок однакового розміру. В одній коробці знаходяться алюмінієві ложки, в іншій - срібні, а в третій - сталеві. Як, не розкриваючи коробок, визначити, де які ложки запаковані? Чому дверну ручку прикріплюють не до середини двері, а до краю, притому найбільш віддаленого від осі обертання? В якій воді і чому легше плавати: в морській або річковий?

Номер слайду 7

Фізика – це наука про природу Подумайте! Які з перелічених нижче явищ вивчає фізика, а які ні: рух автомобіля; робота електричної лампочки; випаровування води, танення снігу; екстрасенсорні можливості людини; кохання, совість, чесність.

Номер слайду 8

Чому під час польоту на літаках не рекомендується мати в кишені авторучки з чорнилом? а) вона буде заважати роботі приладів ; б) з неї витече чорнило; в) ручку поцуплять ; г) ручка, внаслідок притягання до землі, розірве кишеню.

Номер слайду 9

Що змушує рухатись рідину за поршнем медичного шприца? а) наш зовнішній вигляд; б) атмосферний тиск; в) магнітне поле; г) електричне поле.

Номер слайду 10

Під час пострілу в круто зварене яйце в ньому утворюється отвір. Чому ж під час пострілу в сире яйце воно розлітається в усіх напрямках? а) сире яйце – вибухонебезпечне; б) рідина передає тиск у всі сторони однаково; в) у твердих тілах сила притягання між молекулами більша.

Номер слайду 11

Уci ми piвнi перед ним — I cвітлi, й темні, й pyci. Коли й на місці на однім, То все одно ми в pyci. A він спішить, а він летить, Бо вічності він служить. Якщо прогавити хоч мить, То вже не надолужить. Що це? а) вітер; б) час; в) простір; г) автомобіль.

Номер слайду 12

Коли за великі наукові заслуги Ньютона було вшановано званням лорда, він був змушений 26 років нудьгувати на засіданнях цієї палати. Слово Ньютон попросив лише один раз, та й то, щоб отримати дозвіл закрити вікно. Похований Ньютон у національному пантеоні Англії. На його могилі слова: "Нехай смертні радіють, що існувала така прикраса людського роду”. Ісаак Ньютон

Номер слайду 13

Цікаві факти з життя вчених У Ньютона було дві кішки, які звикли рано-вранці будити свого хазяїна. Щоб обидві кішки – велика й маленька – могли вибігати на подвір’я, не турбуючи його, учений пропиляв у дверях два отвори , які відповідали розмірам тварин. Коли наступного ранку він розповів про це сусідові, той зауважив, що достатньо було і одного отвору. «Справді! – вигукнув Ньютон. - А мені це й на думку не спало!»

Номер слайду 14

Одного разу Ейнштейна спитали, як, на його думку, з’являються винаходи, що змінюють світ. «Дуже просто, - відповів той. – Усі знають, що зробити це неможливо. Але неодмінно знайдеться один невіглас, що цього не знає. Саме він і зробить винахід!»

Номер слайду 15

Я б не довіряв йому!    У 1905 році в одному німецькому журналі було опубліковано статтю "До електродинаміки тіл, що рухаються”, в якій висловлювалася теорія, яка пізніше отримала назву спеціальної теорії відносності. Під статтею стояв підпис– "А.Ейнштейн”. Автор працював у той час експертом Бернського бюро, і було йому 26 років. Його колишній учитель – Г.Мінковський, який пізніше зробив величезний внесок у розвиток теорії відносності, - був приголомшений, прочитавши статтю, але дізнавшись, хто автор, вигукнув: "Ох, Ейнштейн! Це той, який завжди тікав з лекцій; я б не довіряв йому!” А Через 40 років бібліотека конгресу США заплатила за придбання цієї статті 6 млн.доларів.

Номер слайду 16

Одного разу Ампер із сином зупинилися на Авінйоні відпочити. Неуважний Ампер ніяк не міг порахувати, скільки треба заплатити господареві. Урешті-решт йому допоміг зробити це син. «Шановний пане, - зауважив доброзичливий авінйонець, - ви майже не вмієте рахувати, вам слід було б повчитися арифметиці в нашого священика… Відтоді, як він навчав мене цифрам, минуло багато часу, а я, бачте, ще й досі дещо пригадую». Славетний фізик і математик навіть не міг йому заперечити.

Номер слайду 17

У 1802 році французький учений Жозе Луї Гей-Люссак проводив в Парижі наукові досліди. Йому були потрібні скляні трубки, які тоді вироблялися склодувами тільки в Німеччині. Коли учений їх виписав, французькі митники наклали таке високе мито, що він не міг викупити посилку. Про це дізнався Олександр Гумбольд і вирішив допомогти Гей-Люссаку. Він порадив відправникам запаяти кінці трубок і наклеїти на них етикетки: «Обережно! Німецьке повітря!» Повітря? Митного тарифу на повітря не існувало, і цього разу трубки дійшли до французького ученого без всяких мит.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

(Галілей)

Номер слайду 20

Автор епіграфу до одного із творів написав: «Я знаю, что я смертен и создан ненадолго…» (Птолемей)

Номер слайду 21

Про нього говорили: «Він зупинив Сонце і зрушив Землю». Про кого йшла мова? (Коперник)

Номер слайду 22

Є тільки дві нескінченні речі: Всесвіт і дурість. Хоча щодо Всесвіту я не цілком упевнений. Чий це вислів? [Альберт Ейнштейн]

Номер слайду 23

Кому належить вислів: “Платон мне друг, но истина дороже” (Аристотель)

Номер слайду 24

Небагато умів гине від зношування, здебільшого вони іржавіють від невикористання. К. Боуві Міжпредметні зв’язки

Номер слайду 25

Т. Шевченко. Уривок з поеми «Княжна»:  Як утворюється веселка-райдуга? Зоре моя вечірняя,  Зійди над горою,  Поговоримо тихесенько  В неволі з тобою.  Розкажи, як за горою  Сонечко сідає,  Як у Дніпра веселочка  Воду позичає. 

Номер слайду 26

Тарас Шевченко : Вітер з гаєм розмовляє, шепче з осокою,  Пливе човен по Дунаю один за водою.  Чому «вітер з гаєм розмовляє», а з осокою «шепче»?

Номер слайду 27

Т. Шевченко Cонце заходить, гори чорніють, Пташечка тихне, поле німіє.  Чому ввечері всі предмети поступово втрачають своє забарвлення і стають чорними?

Номер слайду 28

Іван Франко:  Сипле, сипле білий сніг.  З неба сірої безодні Міріадами летять  Ті метелики холодні.  Чому сніг білий? Адже вода і чистий лід прозорі. 

Номер слайду 29

В. Сосюра «Білі коні зими десь летять, як громи…»:  Білі коні зими десь летять, як громи,  Б’ють об землю копитами дзвінко.  В’ється довгий їх шлях, і за ними в полях  Мерехтять рій за роєм сніжинки.  Чому сніжинки мерехтять? 

Номер слайду 30

Чому з настанням зими дні стають коротшими?

Номер слайду 31

Поясніть, чому дрова у печі, згораючи, тріщать?

Номер слайду 32

Фёдор Тютчев День вечереет, ночь близка, Длинней с горы ложится тень, На небе гаснут облака… Уж поздно. Вечереет день Чому ввечері тінь стає довшою?

Номер слайду 33

Н.А.Некрасов «Мороз, красный нос» Пушисты ли сосен вершины, Красив ли наряд на дубах? И крепко ли скованы льдины В великих и малых водах? Идет - по деревьям шагает, Трещит по замерзлой воде. И яркое солнце играет В косматой его бороде Чому в морозні дні чути тріск в лісі та на річці?

Номер слайду 34

А. С. Пушкин Твоя серебряная пыль Меня кропит росою хладной: Ах, лейся, лейся ключ отрадный! Журчи, журчи твою мне быль… Чому вода, падаючи з висоти, розбивається на крапельки, а не на окремі молекули?

Номер слайду 35

К. Завойский: Ехал странный пассажир, Вёз в кошёлке рыбий жир. Чуть трамвай притормозит- Пассажир вперед скользит. Чуть трамвай прибавит ход- Пассажир назад ползёт. Все, кто ехал с пассажиром, Вышли, смазанные жиром. Яка властивість фізичних тіл пояснює поведінку пасажирів ?

Номер слайду 36

физик – лирик объясняется в любви Как одинокий электрон Вокруг протона водорода, Тяжёлым чувством удручён, Вокруг неё хожу полгода. Нет, знаю холодность её Меня заставит возмутиться: Не человек я для неё – Элементарная частица. Но к квантам света синих глаз Привязан как магнитным полем, При виде милой всякий раз Я в полной у неё неволе. Хоть абсолютный ноль своей Гордынею лишить терпенья, А всё же что-то тянет к ней Как по закону тяготенья. Надеюсь только на Эйнштейна, На относительности суть, Вдруг переменит отношенье Ко мне она, когда-нибудь.

Номер слайду 37

ppt
Додав(-ла)
Мельник Тетяна
Пов’язані теми
Фізика, Майстер-класи
Додано
2 березня 2023
Переглядів
380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку