Презентація.Круглий стіл «Праведники народів світу феномен людського вибору.»

Про матеріал
Круглий стіл «Праведники народів світу феномен людського вибору.» Історія порятунку жертв Голокосту в роки Другої світової війни: виняток чи закономірність? Чому про феномен Праведників народів світу в Україні почали говорити тільки тепер? Скількох імен (історій) ми ще не знаємо? Значення Праведників для сучасної України: приклад морального вибору в екстремальних умовах, вплив на формування молоді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Круглий стіл «Праведники народів світу: феномен людського вибору.»

Номер слайду 2

Праведники народів світу.Історія порятунку жертв Голокосту в роки Другої світової війни: виняток чи закономірність?Чому про феномен Праведників народів світу в Україні почали говорити тільки тепер?Скількох імен (історій) ми ще не знаємо?Значення Праведників для сучасної України: приклад морального вибору в екстремальних умовах, вплив на формування молоді.

Номер слайду 3

Праведники народів світу.«У ті часи всюди був морок. Здавалося, що й на небесах і на землі всі ворота співчуття закрилися. Вбивця вбивав і євреї помирали, а зовнішній світ або був співучасником або залишався осторонь. Лише у небагатьох вистачило мужності не залишатися байдужими… Чому їх було так мало? Пам'ятайте: найбільше жертву ранить не жорстокість гнобителя, а безчестя спостерігача... Не дайте, нарешті, забути, що завжди наступає момент вибору... І тому ми повинні знати про цих хороших людей, що допомагали євреям під час Катастрофи. Ми повинні вчитися у них і пам'ятати їх з вдячністю і надією». Елі Візель, лауреат Нобелівської премії.

Номер слайду 4

Праведники народів світу. Сьогодні ми проведемо круглий стіл, який присвячено Праведникам народів світу. Давайте з’ясуємо, насамперед,що передувало появі цих людей. Голокост ... Що це? Апокаліпсис? Чума ненависті до цілої нації? Витончене знищення і винищування цілого народу. Ця історична подія – загальнолюдська трагедія. Мирослав Маринович писав: «Голокост – це страхітлива триєдність зла : Ненависть, Облуда, Насильство і жоден із цих проявів не буває в однині. І це підтверджує справедливість цього висновку трагічна історія Голокосту єврейського народу…»Єврейський Голокост був описаний в книгах Елі Візеля, єврейського письменника, що пройшов крізь пекло Освенціма і Бухенвальда. Після його першої книги "І світ мовчав", що вийшла в 1956 році, слово "голокост" стали писати з великої літери. 

Номер слайду 5

Праведники народів світу. У часи Голокосту –представники інших національностей ставилися до євреїв по-різному – від байдужості до ворожості. Більшість неемоційно спостерігала за тим, як сусідів та знайомих заарештовували й вбивали. Але знайшлися люди, які були сильні духом – «це ті, що зберегли людяність навіть в умовах пекла».

Номер слайду 6

Праведники народів світу.Історії українських Праведників народів світу майже невідомі громадськості. Ми спробуємо говорити про людський вибір в роки війни, тобто морального вибору в часи складного випробування, тобто  вибору між добром і злом . Інколи дуже важко розпізнати зло і легко можна потрапити в його тенета. Генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Борис Глазунов в одному зі своїх виступів процитував слова Мирослав Мариновича : « Можна лише подивуватися, наскільки потужною була духовна основа Праведників. Адже в умовах ескалації безумства інстинкт самозахисту зобов’язує миттєво знайти ворога, інакше пропадеш. Одні люди бачили моторошну всесильність зла, а тому задля власного порятунку ставали на його бік. Наївні: навіть якщо їм вдалося зберегти життя, душу свою вони занапастили… Інші вважали за мудріше лишень спостерігати, сподіваючись, що біда їх якось омине. Тому «обачні» також понесли на собі свій сором і свою вину. Як слушно ствердив англійський філософ Едмунд Берк, «єдине, що потрібне для тріумфу зла, – це те, щоб добрі люди нічого не робили».

Номер слайду 7

Праведники народів світу. Серед українців були тисячі тих, хто у тому нелюдському світі  рятував та переховував євреїв від смерті під час Голокосту, хоча за це в окупованій Україні найчастіше каралося смертю самого рятівника і всієї його сім'ї. Люди жили у постійному відчутті страху, тому не кожен був спроможний ризикувати життям своїх близьких, але були люди з дивовижною мужністю й найкращими людськими рисами. «Це ті, завдяки кому людський рід стає виправданим в очах Бога (пор. Бут. 18:23–32).» І, як символ вдячності, єврейський народ ініціював почесне звання для таких людей – Праведник народів світу. ... «Той, хто рятує одне життя, рятує увесь світ».

Номер слайду 8

Праведники народів світу. У СРСР на офіційному рівні тема Голокосту, а відтак і тих, хто надавав допомогу євреям замовчувалась з політичних причин. По-перше, особлива доля євреїв під час нацистської окупації не вписувалась в ідеологічну конструкцію про «єдиний радянський народ». По-друге, на це впливали радянсько-ізраїльські дипломатичні конфлікти та побоювання щодо активізації єврейського національного руху. Викликало підозру також спілкування між рятівниками та врятованими, якщо останні проживали поза межами СРСР. Деякі факти порятунку євреїв у часи Голокосту як, до прикладу, акція організована з ініціативи митрополита УГКЦ Андрея Шептицького використовувались СРСР з пропагандистською метою для ілюстрації, начеб-то, зв’язку між «українськими буржуазними націоналістами» та «єврейськими сіоністами». Діяльність з пошуку та надання звання Праведник народів світу почалась відкрито лише після проголошення в Україні незалежності, до чого, на жаль, багато зі свідків банально не дожили. Чому про феномен Праведників народів світу в Україні почали говорити тільки тепер?Чому так мало було відомо про Праведників? А відповідь проста – залізна завіса.

Номер слайду 9

Праведники народів світу. Праведник народів світу – це те почесне звання, яке надає спеціальна комісія людині, яка ризикувала власним життям заради порятунку євреїв у період Голокосту. Звання присуджує Національний Меморіал Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем» (Єрусалим, Ізраїль). То все ж таки, хто такий Праведник народів світу?

Номер слайду 10

Праведники народів світу. Джерела рятування людей різні і в першу чергу, це свідчення свідків та їх родичів, це твори ,які писали діти 44-45роках 

Номер слайду 11

Праведники народів світу. На Західній Україні, зокрема на Галичині, за підрахунками професора Я. Хонігсмана, за надання притулку євреям тільки у Львівській області в 1943 році нацисти стратили понад сто українців. У Львові 38% усіх кримінальних справ надзвичайного німецького суду для населення «Зондергеріхт» стосувалися осіб, які переховували євреїв або надавали їм якусь іншу допомогу. Хронологічно це період 1942 – першої половини 1944 р. Знищення євреїв на території європейських держав проходило в ізольованих концентраційних таборах, а в Україні, Білорусі – на очах у жителів. І тут Праведники були героями . 

Номер слайду 12

Праведники народів світу. Були знайдені архівні документи та судові справи заведені на людей, які були написані різними мовами(німецька, польська, українська).

Номер слайду 13

Праведники народів світу. Досліджуючи різні документи, виявили кількість праведників,не рятівників,а праведників склали таблиці в Україні та світі:

Номер слайду 14

Праведники народів світу. Серед рятівників євреїв часто були люди різних політичних переконань і представники різних релігійних конфесій, які керувалися різними мотивами. Чому вони це чинили? Перш за все, з релігійних мотивів, адже в Біблії сказано не убивай, особливо варто відмітити християн-протестантів, християн-греко-католиків і також мусульман (у Львові). Українські підпільники рятували євреїв, вбачаючи у цьому одну із форм Опору нацистському режиму. Рятували і чисто імпульсивно, тих, кого знали, а були й корисні мотиви-намагання заробити гроші.

Номер слайду 15

Праведники народів світу. Унікальним є подвиг Яна Ходоровського, який врятував під час Голокосту 26 євреїв із гетто. Він допоміг оформити їх на роботу за фальшивими документами, а згодом перевіз зі Львова до Дніпропетровська. Олекса́ндра Макси́мівна Шуле́жко — вихователька, яка в роки німецької окупації врятувала від смерті і голоду 102 дітей, серед яких 25 дітей були євреями. Омеля́н Ковч — український греко-католицький священник-місіонер, ісповідник, капелян УГА, громадський діяч, патріот, праведник України, блаженний священномученик, покровитель душпастирів УГКЦ Сестра Йосифа — українська релігійна діячка, мати-ігуменя. Переховувала від нацистів єврейських дітей. Серед них були Лілі Польман, Натан Левін та ін. Ігуменя і монахині не лише доглядали за дітьми, годували їх та одягали, а також навчали християнським молитвам і звичаям.

Номер слайду 16

Праведники народів світу. Варто згадати про ще одну історію. Після того як нацисти захопили Жовкву, життя п’ятнадцятирічної єврейської дівчини Клари змінилося назавжди. Коли навколо почалися вбивства й депортації містян, родина Клари та ще дві сім’ї сховалися у саморобному бункері. Над ними жила родина Беків. Валентин Бек був страшений пияка, він всіх ненавидів і євреїв, але саме він, його дружина і донька ,ризикуючи життям, врятували 18 єврейських життів. Через шістдесят років Клара написала це надзвичайне свідчення. «Війна Клари» – це лірична, драматична та, попри найгірші обставини, справжня історія про надію та виживання.

Номер слайду 17

Праведники народів світу. Андрей Шептицький був митрополитом Української греко-католицької церкви, яку він очолював майже 44 роки. Впродовж усіх років, за будь-якої влади, митрополит Андрей Шептицький був беззаперечним духовним авторитетом для духовенства, для інтелігенції, для простого люду. З ним мусили рахуватися представники кожної влади, що приходила до Галичини: Совєтська влада у 1939-1941 рр; нацистські окупанти; і знову Совєти. Подвиги Праведного Андрія Шептицького.

Номер слайду 18

Праведники народів світу. Особливою сторінкою життя та діяльності Андрея Шептицього було те, що він спільно зі своїм братом Климентієм організував цілу систему рятування євреїв силами монахів Української греко-католицької церкви, завдяки чому були збережені життя від 150 до 200 євреїв. Митрополит організував цілу кампанію з порятунку євреїв, більшість з яких втекли з гетто або з Янівського табору. Завдяки Шептицькому у серпні 1944 року більш ніж 200 єврейських дітей вдалося таємно переправити до різних монастирів, забезпечивши фальшивими посвідченнями про хрещення. Багатьох євреїв Шептицький врятував, організувавши таємні маршрути до Угорщини. Подвиги Праведного Андрія Шептицького.

Номер слайду 19

Праведники народів світу. Митрополит Андерей, ще не причислений до святих, ще не визнаний Праведником народів світу. Але йому віддають шану українці, євреї та інші люди, для яких важливими є ті людські, духовні цінності, яких дотримувався Андрей Шептицький. Подвиги Праведного Андрія Шептицького.

Номер слайду 20

Праведники народів світу. Шептицький часом повторював давню приповідку: «Божі млини мелять поволі». Настане час – і в «Яд Вашемі» зрозуміють те, що усвідомила громада українських євреїв, яка 2008 року устами Головного рабина України Моше Реувена Асмана визнала Митрополита Андрея Шептицького «Праведником світу». Подвиги Праведного Андрія Шептицького.

Номер слайду 21

Праведники народів світу. Експозиція знаходиться в музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».м. Дніпро

Номер слайду 22

Праведники народів світу. Для вшанування пам’яті Праведників народів світу у 2016 році спільною роботою Щупака І. Я. та Католицьким університетом була створена книга «Праведники народів світу».

Номер слайду 23

Праведники народів світу.«На таких прикладах можна і виховувати молодь, і будувати мости між націями. І християнська, і іудейська традиції свідчать: кожне людське життя – це всесвіт. Тож врятувавши навіть одне, ти рятуєш цілий світ», – розповів директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Ігор Щупак. «У важкі часи, коли руйнується моральний порядок, люди помилково відчувають загрозу від іновірців та представників інших національностей. А ще – з легкістю наклеюють на них ярлик ворога. Тому приклади зворотного, коли українці під час Другої світової рятували євреїв від знищення, дуже цінні. Про такі вчинки слід знати і пам’ятати», – сказав віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович. Книга «Ті, хто повертають віру в людину» ґрунтується на унікальних архівних документах.

Номер слайду 24

Праведники народів світу.«Тайна духовної сили Праведників: вміти побачити Бога навіть над безоднею пекла».

Номер слайду 25

Праведники народів світу. Дуже важливо, щоб про цей подвиг знали не тільки науковці, учасники різних проектів, але знала молодь. Наразі за порятунок євреїв більше 4,000 людей в Україні удостоєні звання «Праведника світу». Кожного віднайденого «праведника» нагороджують медаллю з написом івритом «Рятуючи хоча б одне життя, рятуєш світ», його ім’я також викарбовують у Саду Праведників у Єрусалимі. Праведник України - це почесне звання, запроваджене 1989 року з ініціативи Всеукраїнської єврейської ради та фонду “Пам’ять жертв фашизму в Україні”. Його отримують жителі України, які рятували євреїв в роки Другої світової війни на території України. Тільки той народ, який вшановує своїх героїв, може стати великим. К. Рокосовський

Номер слайду 26

Праведники народів світу.«Тоді праведники повстали проти окупаційної влади, рятуючи євреїв, так, як Небесна сотня повстала проти злочинної влади у 2014 році і це повинні пам’ятати. Війна була тоді, війна триває і зараз на сході України, певна частина окупована і перед людьми знову повстає вибір, як вчинити з тою чи іншою людиною І знову є ті , які стоять осторонь, ті ,які співпрацюють з окупаційною владою і ті, які рятують»«І тут важливо зрозуміти, що у кожного народу є свої негідники, байдужі та герої. І ми повинні шанувати своїх героїв, щоб мати певні моральні орієнтири»

Номер слайду 27

Праведники народів світу. Згідно постанови Верховної Ради України від 02 лютого 2021р. «Про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни» 14 травня визнано пам’ятною датою, що встановлена на знак поваги до українських Праведників народів світу та інших рятівників євреїв, «які, ризикуючи своїм життям та життям рідних допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту».

Номер слайду 28

Праведники народів світу.https://fb.watch/5rg. Kc. Ut. ORF/http://babynyar.gov.ua/tematychna-zustrich-lyudyanist-v-chasy-zhorstokostihttp://www.territoryterror.org.ua/uk/publications/details/?newsid=889http://babynyar.gov.ua/sites/default/files/ukrajinski_prvedniki_istoriji_tikh_khto_rjatuvav_i.pdfhttp://www.tkuma.dp.ua/images/public_dounload/2016_dovidnik_pravedniki_for_inet.pdf. Використанні джерела:

pptx
Додано
13 травня 2021
Переглядів
2903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку