Урок "Любов Кохання Дружба"

Про матеріал
Матеріал для виховної години який допоможе учням розібратися з темою. основою матеріалу є різні завдання і ігри щоб максимально залучити дітей.
Перегляд файлу

Виховна робота на тему: Любов, Кохання, Дружба, що це

Мета: Ознайомити дітей з такими поняттями як любов, кохання, дружба.

Завдання: Навчи учнів розрізняти ці питання.

Обладнання. Чисті листочки; ручки; картинки.

Хід заняття

Вчитель: Вас оточують багато людей з кимось ви дружите, когось любите а когось можливо кохаєте. Але що для вас значать  ці поняття( в цей час роздає листочки і ручки) напишіть на листочках як ви їх розумієте. (дає час для написання).

Можливо хтось хоче озвучити те що написав? (слухає відповіді)

Отже:

Любов це внутрішня прив’язаність до когось або до чогось. Наприклад я люблю свою сім’ю, яблука і багато чого іншого, а що любите ви? ( слухає відповіді)

    Одним з яскравих прикладів сильної любові є поет Тарас Григорович Шевченко . Це людина, котра дуже важко переживала тяжке життя українського народу. Поет багато писав, доводив, закликав, аби український народ перестав коритися й почав боротися за свободу. Як на мене, одним з найкращих віршів Тараса Григоровича Шевченка є «Мені однаково». Цикл «В казематі» поет писав весною 1847 року, коли очікував свій вирок за участь у Кирило-Мефодіївському братстві та написання революційних творів. Автор хотів показати почуття громадської сміливості, духовної незламності, гордості, вірності Батьківщині й народу. Поет вірив, що український народ зможе здобути свободу, царизм повалиться. Я в захваті від того наскільки сильно він любив свою батьківщину.

А ви знаєте якісь прислів’я або приказки про любов?

(Доповнити)

Де любов у хаті, там люди багаті.

Люби не словами, а ділами.

За своїм краєм серце болить.

Любов матері і на відстані гріє.

Книга мала, та серцю люба.

Кохання: Це почуття глибокої прихильності до когось. В світі існують багато теорій на цю тему. Наприклад біохімічна теорія.

     Біохіміки кажуть, що кохання – це певна послідовність викидів у мозок різних речовин: переважно гормонів задоволення та заохочення. Дофамін, окситоцин, ефедрин, деякі вчені додають до коктейлю вазопресин за смаком.

     Гормони ендорфін та окситоцин спочатку володарюють в мізках і в крові, блокуючи центри негативних емоцій і раціонального мислення. Ейфорія, піднесений настрій супроводжують закоханих. Саме гормони (нейротрансмітери) діють в мозку та запускають каскад хімічних реакцій для появи емоцій.  Отже, кохання  – це наші гормони.

     Також дуже цікавою є « Трикутна теорія кохання» яку розробив психолог Роберт Стернберг.

В контексті міжособистісних стосунків, «трьома компонентами кохання, згідно з трикутною теорією, є близькість, пристрасть і зобов'язання».

 

  1. Близькість — включає в себе почуття причетності, єдності та пов'язаності.
  2. Пристрасть  — включає в себе і закоханість і сексуальну привабливість.
  3. Зобов'язання — передбачають, у короткостроковій перспективі, рішення залишатися з партнером, і у довгостроковій перспективі, спільні досягнення і плани на майбутнє.

За поєднаннями  цих компонентів розрізняють такі форми навчання:

(Обсудити з учнями які компоненти до яких форм підходять, на дошці  намалювати табличку і заповнювати разом з учнями.)

 

Близькість

Пристрасть

Зобов'язання

Відсутність кохання

 

 

 

Симпатія- дружба

+

 

 

Закоханість

 

+

 

Пусте кохання

 

 

+

Романтичне кохання

+

+

 

Дружнє кохання

+

 

+

Фатальне кохання

 

+

+

Досконале кохання

+

+

+

 

Вчитель: Кохання існує з давніх часів доказом тому є прислів’я і приказки, Ви знаєте якісь з них?

(Слухати учнів і доповнити.)

Куди серце летить, туди й око глядить.

Кохання, як перстень, не має кінця.

Нехай мене той займає, хто кохання в серці має!

Серце ні на що не вважає — свою волю має.

Як гляне — серце в'яне.

Дружба— безкорисливі взаємовідносини між людьми, дружба заснована на довірі, щирості, взаємних симпатіях, спільних інтересах , захопленнях та інше. Найголовніше в дружбі — це і взаємодопомога. Друг завжди без користі прийде на допомогу та ніколи не підведе.

Історії дружби

    Справжня зворушлива історія про дружбу людини і собаки, яку мабуть знає кожен. Вона не залишає осторонь нікого, хто коли-небудь чув про неї. Пес, що кожного дня проводжав і зустрічав свого господаря на вокзалі. І, навіть, коли той помер, собака незважаючи ні на що, продовжувала до кінця життя приходити на станцію і чекати свого друга. Історія цієї дружби захопила всю Японію, і коли собаки не стало, в країні було навіть оголошено день жалоби. А історія Хатіко стала відомою на весь світ. І в 2009 році її екранізували.

    Якраз коли я збиралася піти в школу в 1-й клас, ми з мамою переїхали в інший район. Всі мої друзі залишилися в іншому кінці міста. І ось 1 вересня я прийшла в 1-й клас. Я сіла одна з надією, що до мене підсяде дівчинка і ми зможемо потоваришувати. А підсів Леха. З величезним букетом садових квітів. І став мовчки поїдати квіткову ялинку. «Ти навіщо квіткову ялинку їси?» - кажу. «Це квіткова ялинка? - дивується Леха. - А я думав, це кріп! » Ось так ми познайомилися з моїм кращим другом.

   У перервах між лекціями друг  підходить до мене з проханням піднятися за нього під час переклички, я відмовляючи. З аналогічним проханням він звертається до нашого спільного друга, що сидить поруч зі мною, - отримує відмову. Махнув рукою, він іде з лекції. Заходить професор, починає перекличку, а я сиджу і думаю: «Та нічого, встану за нього, з мене НЕ убуде - друг все-таки». Чую прізвище «Русланів» Я вискакую і бачу, що разом зі мною схоплюється друг, Який поруч зі мною сидів, і ми обидва голосно гаркає: «Я !!!»

Вчитель: Можливо хтось бажає розповісти свою історію дружби.

А тепер давайте підведемо підсумки зігравши в гру.

( На дошці намальований круг розділений на три частини які підписані відповідно. Дітям вчитель дає карточки з намальованими на них прикладами любові, кохання, дружби. І діти розташовують їх відповідно частинам на дошці. )

"Любов - це прагнення домогтися дружби того, хто приваблює своєю красою."

                                                                                                                                                 Марк Туллій Цицерон

 

docx
Додав(-ла)
Куцак Катя
Додано
19 травня 2021
Переглядів
1440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку