Презентація "Культура Русі-України в Х – першій половині ХІ століття"

Про матеріал
Презентація "Культура Русі-України в Х – першій половині ХІ століття" розрахована як наочність на уроці, для повторення теми чи підготовки до контрольної роботи/ ЗНО. Складена за підручником авторства Г. Хлібовської.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Русі-України в Х – першій половині ХІ століття. Підготувала Вчитель історії Соснівської ЗШ І-ІІІ ст. №7 Карпів Уляна

Номер слайду 2

Зміст уроку. Писемність та освіта. Архітектура. Література. Фольклор. Музична творчість. Дозвілля.

Номер слайду 3

Умови розвитку. Складалась під впливом Візантії, взаємодіяла із західноєвропейською та азійською культурами;Формувалась під впливом християнства;Зберігались язичницькі традиції.

Номер слайду 4

Писемність З сер. ІХ ст. використовували глаголицю, схожу на ієрогліфи;З кінця Х ст. – кирилицю на основі грецького алфавіту;Мова богослужінь і релігійної літератури – церковнослов’янська;Писемні джерела – берестяні грамоти;Розмовляли давньоукраїнською мовою

Номер слайду 5

Берестяні грамоти

Номер слайду 6

Освіта Існували школи передусім при храмах і монастирях;Першу школу відкрито за Володимира Великого в 989 р. в Києві;До навчання допускались лише хлопчики;Дівчаткам освіта була недоступна, винятками могли бути діти з заможних родин, для яких наймали домашнього вчителя;Освіта релігійного спрямування.

Номер слайду 7

Випишіть терміни в зошит. Скрипторій – майстерня для перепису книг в Середні віки. Книжкова мініатюра – невеликі малюнки або візерунки на полях або між рядками книги.

Номер слайду 8

Літописання Літопис – історико-літературний твір, що описує події в хронологічному порядку (за роками). Перший відомий науці літописець - чернець Києво-Печерського монастиря Никон (середина ХІ ст.).

Номер слайду 9

Видатною пам’яткою літописання Русі є Остромирове Євангеліє.«Остромирове Євангеліє» містить євангельські читання для неділі та свят. Переписане у 1056–1057 роках із староболгарського оригіналу.

Номер слайду 10

Архітектура Основний матеріал – дерево;Використовували також камінь;Найпоширенішими на Русі стали хрестово-купольні храми, запозичені у Візантії;1037 р. – збудовано Софійський собор у Києві.

Номер слайду 11

Десятинна церква

Номер слайду 12

Випишіть в зошит. Мозаїка – зображення, складене з камінців, скла тощо. Фреска – зображення, виконане на вологій штукатурці.

Номер слайду 13

Покажіть де мозаїка і фреска

Номер слайду 14

Видатні пам’ятки мозаїки Богоматері Оранти та Христа Вседержителя Софійського собору

Номер слайду 15

Література Перший художній твір – «слово про закон і благодать» митрополита Іларіона;Центрами переписування і перекладів книг були Київ, Володимир, Галич.

Номер слайду 16

Випишіть в зошит. Фольклор – усна народна творчість (казки, пісні тощо). Билини – жанр героїчного епосу, де описано подвиги народних героїв і богатирів (наприклад, про Іллю Муромця і солов’я-розбійника). Обрядові пісні – пісні, які виконували у різні народні свята та обряди.

Номер слайду 17

Обрядова пісня весняного циклу"Десь тут була подоляночка. Десь тут була молодесенька. Тут вона сіла, тут вона впала. Личко не вмивала, бо води не мала…»

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Параграф 9, читати і переказувати. Виконайте завдання 5 на ст. 66. Підготуватись до практичного заняття за параграфом 10.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Юлія Чернявська
    ДЯКУЮ ЗА ЧУДОВУ ПРЕЗЕНТАЦІЮ.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
7525
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку