Презентація "Ланцюги живлення"

Про матеріал
Презентація до уроку біології у 7 класі на тему : "Ланцюги живлення". Кожна екологічна система складається з організмів-виробників, споживачів і руйнівників. В даній презентації розкрита роль даних організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ланцюги живлення

Номер слайду 2

Номер слайду 3

шого

Номер слайду 4

Словничок. Ланцюг живлення – це така послідовність організмів, коли кожний попередній організм є їжею для наступного. Підручник. Сторінка186

Номер слайду 5

Ланцюги живлення. Продуценти(виробники)Рослини. Консументи(споживачі)Редуценти(руйнівники)Тварини. Мікроорганізми,гриби.

Номер слайду 6

Продуценти. Продуценти — організми, які продукують органічні речовини із неорганічних сполук. Організми, які здатні до фотосинтезу. Вони є автотрофами, тобто організмами, які здатні синтезувати з неорганічної речовини необхідні їм для життя органічні речовини. Рослини, водорості.

Номер слайду 7

Консументи. Консуме́нти — гетеротрофні  організми, що одержують енергію за рахунок споживання готової органічної речовини. У одному трофічному ланцюзі можуть бути консументи 1-го порядку (рослиноїдні тварини) та консументи 2-го та 3-го порядків (хижаки). Наприклад, консументи 3-го порядку (крупні хижаки) поїдають консументів 2-го (дрібні хижаки), які поїдають, у свою чергу, консументів 1-го порядку. Серед консументів є травоїдні (тварини, що живляться рослинною їжею), всеїдні (тварини, що споживають як рослинну, так і тваринну їжу), м'ясоїдні, а також паразити.

Номер слайду 8

Фітофаги (травоїдні)Хижаки (м'ясоїдні)ВсеїдніКонсументи

Номер слайду 9

Редуценти. Редуценти — це організми, що перетворюють органічні речовини в неорганічні. Мікроорганізми розкладають органічну речовину продуцентів і консументів до простих сполук - води, вуглекислого газу, мінеральних солей, замикаючи таким чином колообіг речовин у біосфері. До редуцентів належать бактерії, гриби.

Номер слайду 10

Трофічна сітка. Консументи І порядку. Консументи ІІ порядку. Консументи ІІІ порядку

Номер слайду 11

У процесі живлення енергія їжі переходить до її споживача. При перенесенні енергії від ланки до ланки до 80–90 % втрачається у вигляді теплоти. Цей факт обмежує довжину ланцюга живлення, який у природі зазвичай не перевищує 4–5 ланок. Потоки енергії~ 10%~ 10%~ 10%тепло~ 90%тепло~ 90%тепло~ 90%тепло

Номер слайду 12

Екологічна піраміда енергіїЛанцюги живлення можна зобразити у вигляді піраміди живлення, що складається з окремих блоків. Кожному із цих блоків відповідає певний рівень ланцюга живлення. А розміри такого блоку відповідають тій масі їжі, яку споживають організми на кожному з рівнів живлення. Як пояснити таку закономірність?Коли організми, що посідають вищий рівень у ланцюзі живлення, споживають поживні речовини, створені організмами на нижчому рівні, то засвоюють лише її частину. Ця частина становить близько 10% тієї маси їжі, яку вони спожили. Інша її частина витрачається на забезпечення процесів життєдіяльності організмів, вона розсіюється у вигляді тепла.

Номер слайду 13

Ланцюг виїдання. Продуцент. Консумент І порядку. Консумент ІІ порядку. Консумент ІІІ порядку. Продуцент. Консумент І порядку. Консумент ІІ порядку. Консумент ІІІ порядку

Номер слайду 14

Ланцюг розкладаннядетритного типу – споживачі мертвої органіки(детрит – рештки організмів)Первинні детритофаги: Земляні черви, гриби,бактеріїВторинні детритофаги: Личинки комах, найпростіші, молюски

Номер слайду 15

Розглянь схему. Назви продуценти; консументи; редуценти Рослини. Тварини. Рештки рослин і тварин. Гриби. БактеріїПерегній. Мінеральні речовини

Номер слайду 16

Розглянь ланцюг живлення. Поясни.

Номер слайду 17

Дай відповіді на запитання. Підручник. Сторінка188Із чого починаються і чим закінчуються всі ланцюги живлення?Чи може існувати ланцюг живлення, у якому є лише консументи та редуценти?

Номер слайду 18

Виконайте завдання. Поділіть організми на групи:{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Продуценти. Консументи І порядку (фітофаги)Консументи ІІ, ІІІ порядків. Редуценти. Організми: дуб, яструб, бактерії гниття, малина, ведмідь, суниця, щур, білка, миша, бузина, заєць, вовк, ласка, сова, рись, лисиця, цвілевий гриб, яблуня, ліщина, сонечко, кабан.

Номер слайду 19

Виконайте завдання. Складіть із запропонованих організмів ланцюги живлення: Організми: дуб, яструб, бактерії гниття, малина, ведмідь, суниця, щур, білка, миша, бузина, заєць, вовк, ласка, горностай, сова, рись, лисиця, цвілевий гриб, яблуня, жук-гнойовик, попелиця, ліщина, сонечко, кабан.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
4 червня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку