Презентація "Лексичне багатство діалектної лексики. Етнографізми. Топоніміка й ономастика у складі української лексики. Етимологія"

Про матеріал
Презентація "Лексичне багатство діалектної лексики. Етнографізми. Топоніміка й ономастика у складі української лексики. Етимологія" до уроку у класі з поглибленим вивченням української мови
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лексичне багатство діалектної лексики. Етнографізми. Топоніміка й ономастика у складі української лексики. Етимологія

Номер слайду 2

Повторення відомостей про українську лексику за сферами вживання

Номер слайду 3

Основу всіх стилів складає міжстильова (або нейтральна) лексика, вона зрозуміла для кожного. Стилі української мови мають своєрідні лексичні ознаки, засоби, зорієнтовані на функціонування тільки в певному стилі. Це стилістично забарвлена лексика усного мовлення, писемного мовлення, офіційно-ділового стилю, публіцистичного та наукового. Загальновживані слова – це слова, які знає кожен носій мови. Ледве не щодня виникають і зникають у мові нові поняття, які слід якось називати. Певні слова несуть якусь експресивну оцінку або мають вузьку сферу вживання, але більшість лексики є нейтральною і тому міжстильовою. Наприклад: мама, хліб, хата.

Номер слайду 4

Окрему групу становить емоційна лексика — слова з позитивним чи негативним забарвленням (білявенький, дубище, хлопчисько). Емоційні слова у художньому стилі виступають епітетами, порівняннями, образними висловами. До емоційних можна віднести і просторічні слова (бовдур, роззява, телепень, беркицьнутися). Етимоло́гія — розділ лінгвістики, розділ порівняльно-історичного мовознавства, який вивчає походження слів мови; сукупність методик дослідження, спрямованих на з'ясування походження слова, а також сам результат цього з'ясування

Номер слайду 5

Розглянемо терміни «топоніміка» й «ономастика» Онома́стика — наука, розділ мовознавства про сукупність власних (у більш вузькому сенсі — особистих) імен (онімів) об'єктів. Ономастика вивчає історію та закономірності їх виникнення, розвитку й функціонування, зміни, поширення і структури власних імен у мові та мовленні, у літературній і діалектній сферах. Топоніміка – розділ ономастики; наука, що вивчає географічні назви, їх походження, смислове значення, розвиток, сучасний стан, написання та вимову. Топоніміка є інтегральною науковою дисципліною, яка знаходиться на стику і використовує дані трьох областей знань: географії, історії та лінгвістики.

Номер слайду 6

Етнографізм - різновид лексичного діалектизму, назва предмета або поняття, вивченням яких займається етнографія. Етнографізми характерні для описань побуту, господарювання представників певної етнічної групи чи культурно-етнографічного регіону. Наприклад: коровай, жупан, лизинь.

Номер слайду 7

Діалектна лексика – це слова, що вживаються в певних місцевостях і мають відповідники у літературній мові. Західні говірки: вуйко (дядько), ґазда (господар), ватра (вогонь), файний (гарний), леґінь (юнак), ногавиці (штани), біти (чоботи).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Діалектологія (від гр. слів діалектос – розмова, говір і логос – слово, вчення) як галузь мовознавства вивчає місцеві різновиди мови або територіальні діалекти чи говірки. Мова таких територіальних об’єднань служить засобом спілкування широких народних мас і є однією із форм вияву національної мови. Українська діалектологія вивчає закономірності живої народної мови, її місцевих діалектів і говірок, оскільки ця мова, за спостереженнями дослідників, не є хаотичною, а підвладна мовним законам, які функціонують на всіх її рівнях. Саме у цьому проявляється її важливе науково-теоретичне і практичне значення: діалектологія постачає цінний матеріал для історії мови, історичної граматики, етнолінгвістики, а також для таких наук, як історія, археологія, етнографія, фольклористика.

Номер слайду 10

Безпосередньо знання діалектології потрібне для вчителя мови, який часто працює в умовах діалектного оточення і повинен при викладанні рідної мови в школі враховувати особливості місцевого говору. Наприклад, назва картопля є літературною і зрозумілою для всіх носіїв української літературної мови у порівнянні із такими, як бульба, ріпа, мандибурка, бурєшка, крумплі, біб тощо, що побутують, як правило, у говірках Західної України. Етнограф не в силі описати інтер’єр гуцульської хати без використання таких назв: скриня, бамбетель, постіль, ліжник, грубка, галєрія тощо, або обійтися без таких назв гуцульських страв: бринза, будз, вар, круп’єнка, мармуляда. Знання діалектології необхідні для розуміння мови давніх пам’яток і творів художньої літератури, бо, мабуть, без спеціальної підготовки для читача у творах таких українських письменників, як М. Шашкевич, І. Вагилевич, Ю. Федькович, І. Франко, В. Стефаник, Л. Мартович, М. Черемшина, О. Кобилянська та ін., багато чого залишиться незрозумілим через наявність у них мовленнєвих особливостей говорів південно-західного наріччя.

Номер слайду 11

Практичне завдання: Розподіліть слова на групи: 1) загальновживані; 2) професійні; 3) діалектні. Мешкати, збільшувати, ґазда, морва*, плай, земля, хлібина, тайстра, вулиця, файний, космос, ватра, штрек, шурф, лазер, зустріч, скальпель, біофізика, абревіація, фонема, кабиця, місяць, квартет, соліст, лібрето, сестра, брат, вар’ят, машина, лікар, операція, перцепція, драма, епос, нічний, щодня, весело, ракета, сарака, ґаздиня, операційна, реанімація, антрацит, на-гора, кубрик, фрахт, яхта, освіта, наука, ампер, пштинькати

Номер слайду 12

Запишіть значення діалектизмів1)габ. И – хвилі на гірській річці; 2) в. Атра – вогнище;3)гадж. Уґи – молоді смереки; 4)ґАзд. И – господарі; 5)г. Ачі – штани; 6)гоц – водопад; 7)л. Удіння – одяг;8)марж. Ина – худоба; 9)нег. Ура – туман;10)денцІвка – сопілка.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Опрацюйте §37 у підручнику https://shkola.in.ua/1711-ukrainska-mova-10-klas-karaman-2018.html, виконайте письмово вправу 267

pptx
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
1171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку