Презентація "Лексикологія. Групи слів за значенням, походженням, уживанням. Фразеологія."

Про матеріал
Презентація створена до уроку української мови у 7 класі. Робота містить теоретичний матеріал для повторення, практичні завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лексикологія. Групи слів за значенням, походженням, уживанням. Фразеологія.

Номер слайду 2

Як парость виноградної лози,Плекайте мову. Пильно й ненастанно. Політь бур'ян. Чистіша від сльози. Вона хай буде. Вірно і слухняно. Нехай вона щоразу служить вам,Хоч і живе своїм живим життям. Прислухайтесь, як океан співає —Народ говорить. І любов, і гнів. У тому гомоні морськім. НемаєМудріших, ніж народ, учителів;У нього кожне слово — це перлина,Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля;Збирайте, як розумний садівник,Достиглий овоч у Грінченка й Даля,Не майте гніву до моїх порадІ не лінуйтесь доглядать свій сад. М. Рильський

Номер слайду 3

1. Cкладається зi звукiв, якi впорядкованi 2. Має наголошений склад 3. Може подiлятися на морфеми 4. Має лексичне значення 5. У словосполученнi i реченнi пов’язане граматично i за змiстом з iншими словами 6. Виконує синтаксичнi функцiї 7. Має граматичнi форми тощо. Ознаки слова. Пригадаймо

Номер слайду 4

Лексикологiя — роздiл науки про мову, який вивчає лексику. Лексика — сукупнiсть слiв певної мови, її словниковий склад. Самостiйнi слова мають граматичне i лексичне значення. Cлужбовi слова мають тiльки граматичне значення. Лексичне значення слова — це те, що означає слово. Повнозначнi слова можуть мати одне або кiлька лексичних значень. Якщо слово має одне значення, то його називають однозначним. Якщо слово має два та бiльше лексичних значень, то воно багатозначне. Багатозначнi слова можуть вживатися у прямому та переносному значеннях. Пряме значення – це головне або первинне значення багатозначного слова. Похiдне значення є вторинним вiд прямого. Воно виникає шляхом перенесення назви з одного явища дiйсностi на iнше за подiбнiстю ознак цих явищ (переносне). Повторюймо!Сформулюйте запитання для товариша. Шукайте відповіді на слайді!

Номер слайду 5

Робота з підручником

Номер слайду 6

Групи слів за походженням Власне українська лексика. Запозичена лексика Слова, якi вживаються лише в українськiй мовi, виникли в нiй давно, разом з появою позначуваних понять. Слова, якi ввiйшли з iнших мов в українську, тобто слова iншомовного походження.

Номер слайду 7

Прайм-..., фаст..., супер..., секонд..., піар..., VIP-..., веб-..., шоу... . Допишіть слова, поясніть їх значення. Виконайте завдання

Номер слайду 8

Знайти в тексті застарілі слова. Козаки стріли посланців за десять верстов од Києва і пішли поперед їх. За козаками конюші вели дванадцять царських коней турецької породи, вкритих чепраками, затканими золотом, котрі волочились по землі; на чепраках лежали вишивані золотом сідла. Потім йшов полк боярчуків, а за ними вели ще рядок турецьких коней, на котрих збруя лисніла золотом та перлами. Поміж кіньми несли четверо прездорових знамен. Позад усіх їхали посланці. Червоні кунтуші з вильотами на рукавах, жупани та покривала на конях горіли як жар на білому фоні снігу та інею. Вглядівши поїзд, довбиші вдарили в казани, трубачі заграли. Сила народу рушила назустріч посланцям (І. Нечуй-Левицький).

Номер слайду 9

Омонiми. Синонiми. Антонiми. Пароніми Групи слів за значенням. Пригадайте!Упізн. Аєте? Коні бігли риссю — мисливець гнався за риссю. Дефективний — дефектний. Дубасити – бити. Квапитись – плентатись

Номер слайду 10

Робота з підручником

Номер слайду 11

Товстий, черствий, розділяти, рабство, програш, рідний, слабий, акуратно, грубо, ощадливий. Доберіть антоніми до слів

Номер слайду 12

Групи слів за вживанням. Загальновживаналексика Лексика обмеженого вживання. Дiалектна лексика. Професiйна лексика. Термiни. Жаргонiзми. Розмовна лексика ?

Номер слайду 13

1) В якім селі на Україні нема калини! Весела хата, красна дівчина, коли у дворі калина.2) Я – українець. Над Дніпром стоїть в саду вишневім хата, кущікалини під вікном, криниця, журавель з цебром, і скибка місяця щербата.3) Краю мій, та як же можна не любити Дніпра в замрії голубій, донецький степ, морський прибій, спів вечорової трембіти? 4) Хату прикрашали різьбою, розписами, спеціально виготовленими рушничками.5) Напередодні Хрещення, в багатьох місцевостях України готували різноманітний обрядовий хліб, пироги, книші. Прочитайте і подумайте, що означають виділені слова?При потребі користуйтеся словниками.

Номер слайду 14

Записуючи текст, доберіть доцільні назви, подані у довідці, і вставте на місці пропусків. Залежно від техніки оздоблення фарбовані, розмальовані яйця мають назви.... – розписані воском, найчастіше двоколірні;... – одноколірні;...– мальовані пензликом, найчастіше по дереву;... – орнамент видряпано по фарбованому яйцю гострим предметом;... – на фарбоване яйце нанесені іншим кольором краплі. Довідка: мальованки, дряпанки, писанки, крашанки, крапанки. Робота зі словником

Номер слайду 15

Активна та пасивна лексика. Активна лексика — це слова, якi регулярно використовуються у повсякденному спiлкуваннi. Пасивна лексика — це слова, якi вже або ще рiдко вживаються. Застарiлi слова i неологiзми. Iсторизми та архаїзми. Iсторизми — це слова, що вийшли з ужитку через зникнення реалiй, якi вони називали. Архаїзми — це слова, витiсненi iншими синонiмами з ужитку. Неологiзми — це слова, якi позначають новi поняття i предмети.

Номер слайду 16

До кожного з даних слів підібрати синонім-архаїзм. Говорити, поет, битва, життя, перемога, рибалка, май­бутній, губи, іду , військо. Довідка: ректи, піїт, грядущий, рать, вікторія, рибар, уста, брань, живіт.

Номер слайду 17

Робота з підручником

Номер слайду 18

1. Ніхто не знає, як вони мені у печінках сидять! 2. Турки притакували і шкірили зуби. 3. У полі або пан, або пропав, а в лісі з-поза дерева найнікчемніший найбільшого героя застрелить. 4. «У нас два, а в них аж троє, – мотав собі на вус. – Все-таки перевага за ними». 5. А хіба ж ми з іншого тіста, ніж другі? 6. Гробова мовчанка була відповіддю на це питання. 7. «Мертві сорому не знають», – озвався компанійський полковник. 8. Полонені слухали й не вірили своїм вухам. 9. Така його злість взяла, що мало з шаблею на нього не кинувся. 10. А втім, як гадаєш. Судженої і конем не об’їдеш. Знайдіть фразеологізми

Номер слайду 19

Робота з підручником

Номер слайду 20

Знайдіть помилку!

Номер слайду 21

1. Які ознаки слова ви знаєте?2. Чим відрізняються багатозначні слова від омонімів? Як їх розрізняти?3. Що таке синоніми?4. Що таке антоніми?5. Що таке діалектизми?6. Які групи пасивної лексики ви знаєте?На яке запитання ти зможеш відповісти?7. Чим історизми відрізняються від архаїзмів?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Рубаник Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 вересня
Переглядів
7296
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку