Презентація "Леонардо да Вінчі - мистецтво заради майбутнього"

Про матеріал
Матеріал поглиблює знання про життя і творчість відомого художника і науковця Леонардо да Вінчі і є допоміжним матеріалом для вивчення теми "Мистецтво"
Перегляд файлу

 

image                                                                                image 

Леонардо да Вінчі – мистецтво заради майбутнього

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                      РОССОХА НАТАЛІЯ МИКОЛАЇВНА

                                                                                                                                       ВИКЛАДАЧКА ІНОЗЕМНОЇ МОВИ 

ВИЩОЇ КАТЕГОРІЇ КПК «СИНЕРГІЯ

                                                                                                   

 2024

Зміст

Вступ

1.   Біографія Леонардо да Вінчі.

2.   Картини генія та їх секрети.

3.   Архітектор да Вінчі.

4.   Леонардо як скульптор.

5.   Великий винахідник.

6.   Письменник.

Висновок

Використана література

image 

Вступ

«Той, хто йде за ким-небудь, ніколи не прийде першим.»

Леонардо да Вінчі

 

        Для свого проєкту ми, зі здобувачами освіти групи №45, обрали творчість відомого італійського художника Леонардо да Вінчі. Його твори одні з найвідоміших в історії мистецтв. До сьогодні точиться чимало дискусій про те чи справді деякі його роботи належать саме йому, а не комусь з його учнів чи послідовників. Великий геній, котрий помер більше ніж 500 років тому й досі хвилює допитливий розум молодих поколінь своєю таємничістю, загадковістю та здатністю творити неймовірне в пошуках нових відкриттів, адже відомо, що він більше цікавився наукою.

 

        Талановитий художник, архітектор, скульптор та видатний науковець свого часу - геніальний італієць епохи Відродження відомий на весь світ – Леонардо да Вінчі. Його відкриття, розробки та винаходи  посіли впевнене місце в нашому сучасному житті та дали потужний поштовх для подальшого розвитку людства. Леонардо зробив внесок у розвиток світової художньої культури, залишив по собі плеяду талановитих художників-учнів, йому належать перші начерки велосипеду, проєктування парашуту, танка, катапульти, телескопу. І це ще неповний перелік його надбань. Да Вінчі є також автором літературних творів.  

 

         Вивчати життя і творчість Леонардо да Вінчі завжди було, є і буде цікаво для людей  різних поколінь. Не існує вікових обмежень щоб захоплюватися цим геніальним не тільки художником, а й архітектором, скульптором та науковцем!

 

 Біографія Леонардо да Вінчі

image

      Леонардо народився 15 квітня 1452 року в тосканському селищі Анкіано поблизу Вінчі. 

 

      Його батьки - 25-річний нотаріус і 16-річна сільська дівчина - були неодружені, Леонардо зростав у свого дідуся. Лише перші роки Леонардо провів з матір'ю, адже, коли батько одружився з багатою жінкою, забрав його до себе. Вважається, що розлучений з матір'ю Леонардо все життя намагався відтворити її образ у своїх шедеврах.

 

      Да Вінчі дуже любив малювати і йому пощастило стати учнем видатного скульптора Андреа дель Вероккйо. Завдяки навчанню у відомого майстра да Вінчі почав отримувати

замовлення від Медичі - родини купців і банкірів, котра своєю владою й статками контролювала Флоренцію впродовж кількох століть. 

 

         З часом Леонардо да Вінчі отримав доступ до вищих кіл і став учасником Гільдії Святого Луки - флорентійського мистецького об’єднання.

 

        

 

 

 

 

image

         У 1516 році переїхав до Франції як придворний художник, інженер, архітектор і механік. Тут він створив серію рисунків на тему всесвітнього потопу. Але у Франції Леонардо майже не малював, у майстра оніміла права рука, і він насилу пересувався без сторонньої допомоги. Третій рік життя в Амбуазі 67-річний Леонардо провів у ліжку. 23 квітня 1519 року він залишив заповіт, а 2 травня помер в оточенні учнів і своїх шедеврів в Кло-Люсе. За словами Вазарі, да Вінчі помер на руках короля Франциска I, свого близького друга.  

 

        Леонардо був амбідекстром - однаковою мірою добре володів правою і лівою рукою. Кажуть, навіть, що він міг одночасно писати різні тексти різними руками. Однак більшість праць він написав лівою рукою справа наліво. 

 

        У Леонардо було багато друзів і учнів. Щодо його особистого життя, точних даних немає, адже цей бік своєї біографії митець

ретельно приховував. 

 

         У 1512 році да Вінчі створив знаменитий "Автопортрет". Однак дослідники не мають єдиної думки щодо того, чи дійсно цей портрет був автопортретом. Вважають, що, можливо, це всього лише етюд голови апостола для "Таємної вечері".   

 

 

 

imageimage    Картини генія та їх секрети 

      

 

 

 

 

 

 

 

Спаситель світу

2017 року роботу да Вінчі продали за рекордну суму 450 мільйонів доларів на аукціоні "Крістіз" спадкоємному принцу із Саудівської Аравії Мохаммеду біл Салману. Картина, створена 1500 року, належить до менш ніж 20 робіт да Вінчі, які збереглися дотепер. 1958 року "Спасителя світу" продали лише за 60 доларів, адже ніхто не вірив, що це оригінал. Суперечки щодо справжності картини тривають досі.

 

 

Мона Ліза

Найвідоміша картина Леонардо да Вінчі доби розквіту італійського Ренесансу виставлена в паризькому Луврі. Рік створення роботи, так само як і особа Лізи невідомі: популярною є версія про те, що це портрет флорентійки Лізи дель Джокондо, дружини продавця тканин і шовку Франческо Бартоломео ді Занобі дель Джокондо, проте історики-мистецтвознавці ставлять цю версію під сумнів

image

 

Іван Хреститель

Картина "Іван Хреститель", на якій зображений новозавітний попередник Христа, також висить у Луврі.

Його бадьорість вказує на те, що він знає про пришестя Месії. У 1513-1515 роках Леонардо працював у Ватикані, цілком можливо, що Папа Лео Х замовив цю картину, яка стала чи не останньою олійною роботою майстра.

  

Таємна вечеря

Як і "Мона Ліза", "Таємна вечеря", що висить на північній стіні їдальні домініканського монастиря Санта Марія делле Ґраціє, належить до найкращих робіт да Вінчі і є частиною світової культурної спадщини. Роботу багаторазово реставрували, адже вона створена у техніці альсекко, популярній у кінці XV століття, яка передбачає настіний живопис на сухій штукатурці, на відміну від більш тривкої фрески.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image

 

 

 Хрещеня Христа

Картина написана в період з  1470 по 1478 роки. Це було замовлення майстерні Верроккьо ченцями монастиря Сан Сальві у Флоренції. Можливо, воно призначалося для церкви Вилламброзе.

Це твір поєднує в собі творчі зусилля Верроккьо і Леонардо.

 

 

 

 

 

 

Пані з горностаєм

Один з чотирьох жіночих портретів написаних Леонардо да Вінчі близько 1489-1490 років. На думку дослідників, на портреті зображена Чичелія Галлерані в період коли вона була коханкою міланського герцога Людовіко Сфорца. З 2017 року експонується в Національному музеї Кракова у Польщі. 

 

 

 

image

 

 

 

 

Благовіщення

 

Одне з перших полотен Леонардо да Вінчі на релігійну тему приблизно 1472-1475 роках. Картина знаходиться у галереї Уффіци у Флоренції.

В цій роботі автор виступає ще як типовий майстер XV століття, котрий віддає перевагу подробицям перед цілим. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image

Мадонна з немовлям

 Головна особа на цьому полотні - молода жінка, яка тримає на руках малюка і годує його грудьми. Як і у всіх картинах епохи Відродження, вона виділяється більш яскравими квітами в порівнянні з фоном, де глядач може спостерігати вікна в формі арок, крізь які видніється яскраве блакитне небо з пухнастими білими хмарами. Варто відзначити, що мадонна з немовлям промальована дуже чітко, її риси як ніби виділені, як би намальовані під спалахом фотоапарата, в порівнянні з кілька розмазаним фоном - це також відмінні риси портретів тієї епохи. Мама з ніжністю дивиться на дитину. Деяким здається, що вона злегка посміхається (популярна для картин художника "посмішка Леонардо"), насправді ж, мадонна замислена. Дитина дивиться на глядача, тримаючи в одній з ручок птицю - маленького щигля. 

 

 

 

 

 

 

imageОдна з найвідоміших картин, на яких зображена мадонна з немовлям - це картина "Мадонна Літта" ярчайшего італійського художника Леонардо да Вінчі. Зараз її можна побачити серед шедеврів, що зберігаються в Ермітажі.

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Портрет музиканта

Портрет, написаний Леонардо в ранні роки перебування в Мілані, можливо, найменш значний із всіх і гірше всього документований, однак по іронії долі найкраще збережений. 

У портреті закінчене тільки обличчя; по типу воно близьке особам ангелів Леонардо. Кілька років назад живопис було розчищено, і на клаптику папера в руці зображеної людини виявилося кілька нотних знаків. 

Дослідники Леонардо, що знають його схильність до загадок і секретів, поки безрезультатно намагалися прочитати це нотне послання.

 

 

 

 

 

 

image 

Вакх

Картина художника Леонардо да Вінчі, спочатку названа “Святий Іоанн у вигнанні” з часом отримала інше, більш поширену назву “Вакх” або “Бахус”. Розмір картини 177 x 115 см., дерево, олія.

imageКартина створена майстром між 1507 та 1513 роками, під час перебування великого живописця в Мілані, де Леонардо да Вінчі в перервах між науковими дослідженнями був зайнятий проєктом грандіозного кінного пам’ятника завойовнику Ломбардії французькому маршалу Тривульцио.

За версіями деяких дослідників творчості Леонардо да Вінчі картина імовірно є роботою учнів майстерні Леонардо – Больтраффио, Джампетрино або Чезаре де Сесто.

 

 

 

 

 

 

 

 

Архітектор да Вінчі

   

 

 

 

В долині річки Луари у Франції у 1684 році розпочалися будівельні роботи Людовіка XIV за проєктом Леонардо да Вінчі та з участю Доменіко да Кортона з використанням ідеї Леонардо да Вінчі, створеним у 1519-1547 роках. 

 

 

 

 

 

 

 

image

 

 

 

Архітектор да Вінчі

 

 

У 1467 році в Італії Леонардо да Вінчі створив місто своєї мрії. Це дворівневі вулиці з роздільним рухом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image

image

 

 

imageimageРисунок 1 Бюст богині Флори Рисунок 3 Богородиця з дитиною, що посміхається   Рисунок 4 Ідеальне крило за проєктом Леонардо да Вінчі

                 

 

Великий винахідник                                                

imageВеликі винаходи Леонардо да Вінчі обігнали науку на кілька років вперед. Його завжди цікавили проблеми польоту. У 1487 році він створив літальну машину, що називалася орнітоптер. За основу було взято принцип пташиного польоту, котрий він вивчав у птахів різних порід та кажанів. Окрім спостережень, виконував багато дослідів, але всі вони були невдалими. 

Спочатку він розробляв політ за допомогою крил, що приводяться в рух м’язовою силою людини. Але потім задумався про такий апарат до якого людина не прикріплялась би, а зберігала повну свободу керувати польотом. Приводитись в рух апарат мав би власною силою. Це була ідея сучасного аероплана. У Леонардо не вистачило на той час лише ідеї мотора, щоб привести в дію цей літальний апарат.

Винахідних створив ще багато різних проєктів. Всі вони були задумані для покращення людського буття. Ось, кілька найвідоміших з них.

 

           

Великий винахідник                                                

image image 

 

Рисунок 5               Підшипник

 

imageРисунок 7                       Автоматична вогнепальна зброя

image 

Рисунок 6                  Парашут                                                                                                                            

                                                                                                                                                                      Рисунок 8                    Водолазний костюм

 

Письменник

До наших часів дійшли рукописи да Вінчі у вигляді безлічі розрізнених фрагментів і свідчать про те, як сильно Леонардо випередив свій час. Його роботи присвячені найрізноманітнішим областям знань. Перекладачі й укладачі збірки його літературних творів прагнули розкрити широту інтересів і відбити універсалізм Леонардо-художника і Леонардовченого.

image 

  

В рукописах Леонардо є багато зразків оповідної прози: байки, фацеції (жартівливі розповіді), афоризми, алегорії та пророцтва. Існує також ряд цитат да Вінчі. Вони актуальні й сьогодні:

      Тільки з користю прожите життя довге.

      Будь-які перешкоди долають наполегливістю.

      Природа настільки про все подбала, що всюди знаходиш чому повчитись.

      Знання, не породжені досвідом, марні й сповнені помилок.

      Противник, що вказує Вам на Ваші помилки, набагато корисніший, ніж друг, що їх приховує.

 

image 

Рисунок 9        Вітрувіанська людина

 

Висновок

      Отже, вивчивши творчість та наукову діяльність великого італійського митця, інженера, художника, скульптора, архітектора та письменника, можна сміливо сказати, що серед титанів Відродження перше місце по праву належить Леонардо да Вінчі. 

      Сила його розуму, чудові технічні винаходи, його геніальні архітектурні креслення та скульптура, літературні твори і таємничі пророцтва, його велике реалістичне мистецтво – все це не аби як дивувало людей наступних поколінь, схильних сприймати Леонардо як живе втілення того ідеалу всебічно розвиненої особистості, про яку мріяли кращі з мислителів і письменників різних поколінь.

      Як художник Леонардо да Вінчі стоїть на грані двох епох – раннього і високого відродження. Він підсумовує багатий художній досвід  XV століття і закладає основи для мистецтва XVI століття.

 

image

 

Рисунок 10  Смерть Леонардо да Вінчі

    Використана література

1.        Горбач Н.Я., Гемій С.Д. Підручник «Теорія та історія світової та вітчизняної культури», Львів. Каменяр. 1992.

2.        Грищенко Валентина. Навчальний посібник «Людина і культура». Київ. Либідь. 2000.

3.        Дживелегов А.К. «Леонардо да Вінчі» М. Терра. 2001.

4.        Зубов В. «Леонардо да Вінчі. Судження про науку та мистецтво». Спб. Азбука. 2001.

5.        Роберт Уоллес «Світ Леонардо». М. 1997.

6.        Джорджо Вазарі «Життєпис найбільш знаменитих живописців, скульпторів і зодчих епохи Відродження». Спб.

1992.

                                   image 

                                                                                                       

 

pdf
Додано
8 січня
Переглядів
311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку