Презентація . Леонід Глібов - відомий український поет і байкар. Байка.Акровірш

Про матеріал
Із презентації ви дізнаєтесь про життєвий шлях поета-байкаря Л.Глібова. Байки як жанру в літературі. Акровірш, особливості його творення. Презентація може бути використана вчителем української літератури для проведення цікавого та інформативного уроку у 5 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БАЙКА - коротке, нерідко комічне алегоричне оповідання у віршах чи прозі із прямим моральним висновком. Героями байок виступають тварини, рослини, речі.

Номер слайду 2

Засновником жанру байки був легендарний грек Езоп

Номер слайду 3

Іван Андрійович Крилов (1769 — 1844) - відомий російський байкар.

Номер слайду 4

Леонід Глібов – український поет і байкар. «Химерний маленький», «Що за птиця?»

Номер слайду 5

Познайомитися прочитати визначити. МИ

Номер слайду 6

В чому особливість загадок Леоніда Глібова?Проблемне питання

Номер слайду 7

Недостатньо володіти мудрістю, треба вміти користуватися нею (Цицерон)Епіграф уроку

Номер слайду 8

Ім'я видатного українського поета Леоніда Глібова вам вже відоме: у початкових класах відбулося знайомство з його загадками. Цікаво, а як же стають митцями? Зазирнімо ще раз у його дитинство і розкриймоще одну сторінку життя Леоніда Глібова.

Номер слайду 9

Народився Леонід Іванович Глібов 4 березня 1827р. у селі Веселий Поділ на Полтавщині в заможній родині. Батько, Іван Назарович, працював управителем маєтку поміщиків Родзянків. Мати, Орина Гаврилівна, була культурною, освіченою жінкою. Отож цілком закономірно, що вона стала першою вчителькою маленького Льолика.

Номер слайду 10

У дитинстві Льолик (так усі його звали) був веселим і жвавим. Любив усе красиве, а найбільше — доглядати за квітами. За це його прозвали «королем квітів». Вітаючись із ним, казали: «Здоров був, Льолику, квітчастий королику».

Номер слайду 11

Мав Льолик і багату творчу уяву: коли слухав казки баби Одарки, перед ним виразно вимальовувались особливості характеру й звички вовків, левів, зайців, лисиць. Йому навіть здавалося, що тварини насправді думають і розмовляють, що серед них є добрі й злі, багаті й бідні. То був чарівний світ казки.

Номер слайду 12

Юність поета пов'язана з Ніжинським ліцеєм. Згодом він учителю – вав, викладав історію та географію. Глібов був надзвичайно вимогливим учителем. Він з повагою ставився до дітей, не примушував зазубрювати уроки, давав корисні поради.

Номер слайду 13

Леонід Іванович не обмежувалося лише вчите- люванням. Він чимало читав, сам писав вірші. З його творчого доробку відомо 7 байок, понад 50 загадок, 14 акровіршів, ліричні поезії. Твори для дітей поет друкував у львівському журналі «Дзвінок» під псевдонімом Дідусь Кенир. Чому раптом «Кенир»?

Номер слайду 14

Псевдонім навіяний дитячими спогадами про те, що його батька сусіди називали саме так за любов до цієї співучої пташки. Ставши поважним учителем і письменником, Леонід Глібов узяв і собі це ім'я, під яким йому працювалося легко та плідно.

Номер слайду 15

Останні роки життя Леонід Глібов тяжко хворів, майже повністю втратив зір, але продовжував працювати. Помер 10 листопада 1893 року в Чернігові. Поховано його біля Троїцького монастиря.

Номер слайду 16

Акровірш (гр. Akros – вищий, зовнішній, крайній. Stichos – ряд, рядок) – вірш написаний так, що початкові букви рядків, прочитувані згори вниз, утворюють слово чи фразу.

Номер слайду 17

Сидить пташка ця на сосніОчі круглі, вушка гострі. Вдень вона недобачає,А вночі мишей лякає.

Номер слайду 18

Він у лісі проживає,Одяг темно-сірий має. Вечорами тихо ходить,Кого зможе – того зловить.

Номер слайду 19

Що за птиця ?Між людьми, як пташка, в’ється,У людей і їсть, і п’є;Ходить старець, просить, гнеться,А у неї всюди є.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

АКРОВІРШС біла. Н сілаІ розтала. Г стала

Номер слайду 22

Химерний – дивний;коханчик – улюбленець;окріп – кип'яток;макітра – великий глиняний горщик;вареник гречаний – раніше в українській кухні були дуже поширені страви з гречаного борошна. Словникова робота

Номер слайду 23

Я знаю…Я можу…Я пам'ятаю…Мене вразило…Мені сподобалося…. Хочу дізнатися на наступному уроці…Незакінчені речення

Номер слайду 24

Знати відомості про Л. Глібова,Виразно читати загадки,Зробити ілюстрації до творів,Скласти акровірш. Домашнє завдання

pptx
Додано
18 січня 2022
Переглядів
1204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку