Презентація" Леся Українка"

Про матеріал
Дана презентація чудово підійде для проведення мультимедійного уроку з Літературного читання. В ній міститься інформація про життя та творчість Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки). Кількість слайдів - 76.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Невмируща Леся Вірші Лесі Українки “Плине білий човник…”, “Вже сонечко в море сідає …”

Номер слайду 2

У нашім класі на стіні Портрет висить у рамі. Він всім знайомий – І мені, і татусеві, й мамі. З портрета дивиться на нас Вкраїнська поетеса. Це гордість нашої землі – Нескорена, незламна …!

Номер слайду 3

Леся Українка, справжнє ім’я Лариса Петрівна Косач, народилася 25 лютого 1871 року на Волині в місті Новограді-Волинському.

Номер слайду 4

Мати її — письменниця Олена Пчілка ((29 липня 1849 - 4 жовтня 1930) Ольга Петрівна Косач (з Драгоманових); Олена Пчілка – літературний псевдонім.)

Номер слайду 5

Батько (Петро Антонович Косач) — юрист.

Номер слайду 6

У сім'ї було 6 дітей: Михайло, Леся (Лариса), Ольга, Микола, Оксана та Ісидора.

Номер слайду 7

Михайло Лариса Ольга

Номер слайду 8

Оксана Микола Ісидора

Номер слайду 9

Батьки багато уваги приділяли гуманітарній освіті дітей, розвивали інтерес до літератури, вивчення мов, перекладацької роботи. У родині Косачів була надзвичайно велика бібліотека.

Номер слайду 10

Лариса Петрівна була надзвичайно обдарованою дитиною. У чотири!!! роки вона навчилася читати. А у п'ять років уже написала листа своєму дядькові, який за революційні погляди змушений був емігрувати з України.

Номер слайду 11

У 6 років Леся навчилася вишивати і вишила батькові сорочку!!!

Номер слайду 12

Дитинство Лесі проходить на Волині. Народилася і проживала Леся до 8 років у Новоград – Волинську.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

А у 1879 році сім’я Косачів переїздить до Луцька.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

До Луцька часто приїздила тітка Еля (Олена Антонівна Косач (батькова сестра)). Вона навчила маленьку Лесю грати на фортепіано, яке їй купила мама.

Номер слайду 20

Надзвичайно талановита, сприйнятлива, чутлива, з глибоким, справжнім музичним даруванням (вона почала грати і складати маленькі музичні п'єси з п'яти років!)

Номер слайду 21

Серед близького оточення майбутньої поетеси були відомі культурні діячі. Все це сприяло ранньому входженню Лесі в літературу.

Номер слайду 22

В дев'ять років вона вже писала вірші. І свій перший вірш «Надія» Леся (так її називали у родинному колі) присвятила саме тітці Олені, яку заарештували за революційні погляди.

Номер слайду 23

У тринадцять почала друкуватись. У 1884 році у Львові в журналі «Зоря» було опубліковано два вірші («Конвалія» і «Сафо»), під якими вперше з'явилось ім'я — Леся Українка.

Номер слайду 24

До десяти років Леся росла веселою, радісною дівчинкою. Дуже любила співати і танцювати. Як уже зазначалося, з п’яти років дівчинка грала на фортепіано.

Номер слайду 25

Із усіх обдарувань, які мала Леся, найбільше її приваблювала музика. Та доля дівчинки побудувала її життя зовсім по – іншому. У той час у неї вже починався туберкульоз. Леся захворіла(спогади сестри Ольги) після зимової пригоди: 6 січня 1881 року вона змерзла на березі річки Стир, коли спостерігала, як у переддень Різдва освячують воду.

Номер слайду 26

Спершу вирішили, що в неї гострий ревматизм, лікували ваннами, мазями, травами, але все було марно. Біль перейшов у кисть лівої руки. У 1883 році Лесі оперували руку і вилікували, але на музичній кар'єрі Лесі був поставлений хрест.

Номер слайду 27

Тяжко хвора, велична особистість, яка не відбулася як композитор і музикант - вона стала титаном української літератури, патріотизму і національної свідомості.  

Номер слайду 28

Тяжка хвороба прикувала її до ліжка, довгий час мусила лежати в гіпсі. Та вона з надзвичайною мужністю терпіла біль. Важко повірити, що автор мужніх сильних творів – слабосила, хвора дівчинка.

Номер слайду 29

Я на гору круту крем’яную Буду камінь важкий підіймать І, несучи вагу ту страшную, Буду пісню веселу співать. Так, я буду крізь сльози сміятись Серед лиха співати пісні, Без надії таки сподіватись, Буду жити! Геть думи сумні!

Номер слайду 30

Через хворобу Лесю до школи не віддали. Однак завдяки матері вона дістала глибоку і різнобічну освіту. Письменниця знала більше десяти мов, вітчизняну і світову літературу, історію, філософію.

Номер слайду 31

Так, наприклад, у 19 років вона написала для своєї сестри підручник «Стародавня історія східних народів».

Номер слайду 32

1891 року зі своєї останньої квартири на Кафедральній поетеса виїхала на лікування до австрійського Відня й уже ніколи не поверталася до Луцька.

Номер слайду 33

З 1882 року сім’я переїздить до Колодяжного на постійне місце проживання.

Номер слайду 34

І замешкала у будинку, який у родині називали «великим».

Номер слайду 35

 Тут народилися молодші сестри та брати Лесі — Оксана, Микола, Ізидора. Діти підростали, тому в 1890 р. на садибі побудували Лесин «білий» будиночок.

Номер слайду 36

"Білий будинок із рожевою кімнатою" - літня будівля, у котрій Леся Українка проводила найбільше часу.

Номер слайду 37

Подвійне вікно - це вікно тієї самої "рожевої" кімнати поетеси.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Оригінальні сходи та дашок над ними (синього кольору) - не випадкові. Як бачите, на дашку - огорожа. Там влітку насипався пісок, він нагрівався до сонця, і Леся таким чином приймала "теплові ванни». Знову ж таки - задля лікування...

Номер слайду 40

Номер слайду 41

А в 1896 р. розпочали спорудження «сірого» будинку (в родині його ще називали батьківським).

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

На околиці села, в садибі, яку 1868 року придбав батько майбутньої поетеси Петро Антонович Косач, і де від 1882 року жила родина, тепер літературно-меморіальний музей Лесі Українки .

Номер слайду 46

На початку 1893 року у Львові виходить перша збірка поезій Лесі Українки — «На крилах пісень». 

Номер слайду 47

1899 року у Львові виходить друга збірка поезій — «Думи і мрії». Ця збірка засвідчила безсумнівний злет творчості молодої поетеси.

Номер слайду 48

У 1904 році в Києві вийшло ще одне видання поетичних творів Лесі Українки (вибране) під заголовком «На крилах пісень».

Номер слайду 49

Феномен таланту Лесі Українки полягав у тому, що вона одночасно плідно працювала в різних літературних жанрах. Писала Леся Українка не лише вірші, а працювала й над прозовими жанрами (повісті для дорослих, казки – для дітей).

Номер слайду 50

Особливе місце у творчій біографії Лесі Українки займає фольклор. 

Номер слайду 51

В останнє десятиліття у творчості Лесі Українки переважає драматургія.

Номер слайду 52

 У 1884-1891рр. Леся Українка написала поезії для дітей, які об‘єднала в цикл “В дитячому крузі”. Тут вміщено твори для дошкільнят і молодших школярів. Починаються творами, що добре сприймаються навіть маленькими.

Номер слайду 53

Номер слайду 54

25 липня 1907 року Леся Українка та Климентій Квітка (Климент Васильович Квітка) одружилися. Чоловік одержав посаду в суді в Криму в Балаклаві, й подружжя переїхало туди, а згодом до Ялти.

Номер слайду 55

Це було не перше перебування Лесі у Криму. Через тяжку хворобу поетесі доводилося часто мандрувати по світу з метою лікування, у тому числі і в Кримських місцях. Море позитивно впливало не лише на здоров'я, а навіть і на творчість Лесі. Під час перебування у Ялті, Балаклаві з – під пера поетеси з'явилося багато творів.

Номер слайду 56

Номер слайду 57

В одному із них вона пише: Море, море! Без краю просторе, Руху повне i разом спокою! Забуваю i щастя, i горе – Все наземне, - з'єднатись з тобою Я жадаю на час, на годину, Щоб не бачить нiчого на свiтi, Тiльки бачить осяйну долину I губитись в прозорiй блакитi!.. Леся Українка

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Здається, прекрасний морський клімат мав би сприяти покращенню здоров'я, а поетесі стало гірше. 

Номер слайду 63

Останні роки Леся Українка жила в Грузії та Єгипті. Усе було марно. Невблаганно прогресувала хвороба. До процесу кісткового туберкульозу, що загострився, додалася невиліковна хвороба нирок.

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Перемагаючи тяжкі страждання, вона знаходила силу працювати. На Кавказі вона все частіше згадувала волинське дитинство, перед нею поставали картини задумливої поліської краси. Так виникла «Лісова пісня», яка була написана за кілька днів тяжкохворою поетесою.

Номер слайду 66

Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в грузинському містечку Сурамі. Тіло її перевезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі.

Номер слайду 67

Номер слайду 68

Номер слайду 69

Пам’ять про геніальну поетесу, громадського діяча виражена у музеях, які поставали перед вами впродовж подорожі, меморіальних кімнатах – музеях, в погруддях, пам'ятниках Лесі Українці. Зараз до уваги іще де кілька пам'ятників.

Номер слайду 70

Номер слайду 71

Номер слайду 72

Номер слайду 73

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Філософ, геніальний художник і в той же час ніжна жінка - вона не лила сліз над українською обездоленістю, а, озброївшись словом, наперекір тиску влади, закликала до боротьби за все українське - слово, культуру, традицію, націю ...

Номер слайду 76

Полетіла "на крилах пісні". Здійснилася її давня мрія: вона завжди хотіла доторкнутися руками до хмар...

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Гриниха Олена Романівна
    Дуже дякую за таку гарну глибоку презентацію. Видно, що це зроблено з любов'ю і з натхненням!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Русанова Римма Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шевченко Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Оксентюк Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Ребрина Maйя Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Романовська Ганна Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Прихожай Оксана Петрівна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Малаховська Анжела Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Молчанова Наталя Геннадіївна
    Дуже чудовий матеріал! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Руденко Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Москалюк Наталія Іванівна
    Інфрмацію використаю для ментальної мапи.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
ppt
Додано
17 березня 2018
Переглядів
63421
Оцінка розробки
5.0 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку