Презентація " Леся Українка".

Про матеріал
В презентації описані деякі факти про життя Лесі Українки.Розрахована для дітей молодшого шкільного віку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка (1871-1913)

Номер слайду 2

Ні! Я жива!Я буду вічно жити!Я в серці маю те, що не вмирає…

Номер слайду 3

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871 року у Новограді - Волинському. Мати – Ольга Петрівна Косач (Олена Пчілка) - (письменниця, перекладачка). Батько – Петро Антонович Косач (український юрист, громадський діяч, освітянин).

Номер слайду 4

Леся Українка мала старшого брата Михайла та молодших Ольгу, Оксану, Миколу та Ізидору Косачів. Леся з братом Михайлом Леся з сестрою Ольгою

Номер слайду 5

Дитячі літа майбутньої поетеси минали серед мальовничої природи Волині у жвавих іграх, праці, читанні книжок. Читати Леся навчилася в 4 роки, у 6 років - вишивати. Вона була допитливою, веселою, любила співати, слухати народні пісні, казки. Перший свій вірш «Надія» вона написала в 9 років і присвятила його своїй тьоті, яка відбувала заслання. За порадою мами вона його підписала Леся Українка.

Номер слайду 6

Доля Лесі була нелегкою. Ще з дитинства їй довелося терпіти муки від невиліковної хвороби – туберкульоза кісток, перенести кілька операцій. З роками хвороба все більше мучила Лесю, але дух цієї дівчини був сильнішим за тяжкі фізичні випробування.

Номер слайду 7

Вона самостійно вивчила багато мов: болгарську, іспанську, латинську, давньогрецьку, італійську, польську, німецьку, французьку. Знала Леся історію Сходу, східну культуру. Дівчинка викликала захоплення своєю освіченістю і тонким розумом, прекрасним володінням словом, живою образністю мови, силою духу й натхнення.

Номер слайду 8

Леся Українка – одна з тих митців, завдяки яким українська література стала відома в усьому світі.Її твори читають і цінують дорослі й діти. У 1971 році в Україні було засновано Літературну премію імені Лесі Українки, якою щороку відзначають кращі твори для дітей.

Номер слайду 9

Леся Українка - дітям

Номер слайду 10

Цитати Лесі Українки- Потрібно цінувати те, що маєш, а не те, про що мрієш.- Поки біди не знатимеш, то й розуму не матимеш.- Ту брехню, що справдиться, всі правдою зовуть.- Без розуму легше в світі жити та таки й веселіше!- Ні, я хочу крізь сльози сміятись, Серед лиха співати пісні, Без надії таки сподіватись, Жити хочу!Геть думи сумні!

Номер слайду 11

Вірші для дітей

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

pptx
Додано
23 жовтня 2022
Переглядів
980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку