Презентація "Леся Українка. Дитинство поетеси, роль родини у її вихованні"

Про матеріал
Матеріал може бути використаний під час вивчення теми "Леся Українка. Дитинство поетеси, роль родини у її вихованні". Допоможе ознайомити учнів з дитинством поетеси, її родиною. Виховувати почуття пошани, поваги, любові до творчості , до батьків, родини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка. Дитинство поетеси. Роль родини в її вихованні

Номер слайду 2

25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському народилася Леся Українка (Лариса Петрівна Косач).

Номер слайду 3

Зростала в інтелігентній сім'ї, яка мала давні волелюбні традиції. Мати - відома письменниця Олена Пчілка. Батько - юрист, людина прогресивних поглядів.

Номер слайду 4

Сім'я Лесі Українки була великою. Вона мала двох братів (Михайла, Миколу) і трьох сестер (Ольгу, Оксану, Ісидору).

Номер слайду 5

У сім'ї Леся особливо товаришувала зі старшим братом Михайлом та молодшою сестрою Олею. Вони все життя залишалися її найближчими друзями та порадниками. «Разом бавилися, разом читали, разом вчилися, разом розважалися...»

Номер слайду 6

Зі спогадів Ольги Косач-Кривинюк, молодшої сестри Лесі Українки: «Вдома наші батьки намагалися дати нам якнайкраще виховання. Тобто ми не були «хорошо воспитанными» дітьми, маму навіть осуджували знайомі дами за те, що вона не вчить нас різних реверансів та взагалі хороших манер, а батька за те, що він попускає в цьому матері, дозволяє їй так нас «псувати». Батьки не хотіли, щоб їхні діти виросли бундючними панами, що зневажають свій народ, що забувають свою Батьківщину. І з околішними селянами всі члени родини Косачів, як дорослі, так і діти, були в щиро приязних, взаємно доброзичливих відносинах. Багато хто із знайомих докоряв Олені Пчілці, що вона дозволяє дітям знатися з мужиками. Але Ольга Петрівна виховувала в дітей любов і повагу до свого народу.

Номер слайду 7

Леся не уявляла свого життя без пісні і музики. У неділю, під вечір, недалеко від садиби Косачів збиралися дівчата, співали. Вона непомітно сідала збоку і тоненьким, чистим голосом підтягувала журливі дівочі пісні про кохання. Дівчинка була здібною до музики, старанно вчилася грати на фортепіано. Відчувала в собі покликання музиканта.

Номер слайду 8

Застудивши ноги й руки зимовим хрещенським днем, дев’ятирічна Леся захворіла на туберкульоз кісток, що прикував її до ліжка. Іноді місяцями лежала вона з загіпсованими руками й ногою. І ось одного разу її тітка, Олександра Антонівна, яка вчила дівчинку грі на фортепіано, помітила, що Леся, лежачи в ліжку, досить упевнено вибиває вільною від гіпсу ніжкою такт. — Що ти робиш, Лесю? – запитала здивовано тітка. — Граю… на роялі, — тихо відповіла дівчинка. Очевидно, голова її була повна звуків, якими жила вона…Лариса Косач у волинському народному вбранні. 1878—1879 роки

Номер слайду 9

Коли дівчинці було 13 років, у неї назбиралося вже кілька віршів, і мати, порадившись із дочкою, добирає їй псевдонім Українка. Відтоді і пішли по всьому світу прекрасні поезії, підписані цим гордим, ніжним і красивим ім'ям - Леся Українка. Чому Українка? Та тому, що це було своєрідним викликом існуючим порядкам, утвердженням права на функціонування рідної мови.

Номер слайду 10

На початку 1893р. у Львові виходить перша збірка поезій Лесі Українки — “На крилах пісень”1899р. у Львові виходить друга збірка поезій — “Думи і мрії”

Номер слайду 11

Видатній мисткині та діячці встановлено більше 90 пам'ятників і пам'ятних дощок в Україні та світі. Балаклава. Дніпро. Київ. Новоград-Волинський

Номер слайду 12

Видатній мисткині та діячці встановлено більше 90 пам'ятників і пам'ятних дощок в Україні та світіПам'ятник в Телаві (Грузія) роботи Олександри Рубан. Пам'ятник у Клівленді, США (споруджений 1961)Пам'ятник Лесі Українці (Ялта)

Номер слайду 13

Використані матеріали. Персональний сайт Іванни Скляровоїhttps://ivanna-site.in.ua/poeziia-ta-proza-6-klas/lesia-ukrainka2. http://chaspolissya.com.ua/6208/3.https://uk.wikipedia.org/wiki/Леся_Українка#Пам'ятники_і_пам'ятні_дошки

pptx
Додано
9 грудня 2021
Переглядів
1626
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку