Презентація Леся Українка «Тиша морська» – пейзажно-мариністичний малюнок

Про матеріал
Запропонована презентація допоможе сформувати ключові компетентності: уміння вчитися – самоорганізовуватися до навчальної діяльності; емоційно-ціннісна - продовжити знайомство з поетичною творчістю Лесі Українки, пов’язуючи її з біографією письменниці; проаналізувати, з’ясовуючи ідейно-тематичне спрямування, художні особливості поезії «Тиша морська»;  загальнокультурна – дотримуватися культури мовлення, удосконалювати вміння зв’язно висловлюватися в контексті змісту; діяльнісна – розвивати культуру зв’язного мовлення, логічне мислення, пам’ять, увагу, спостережливість, уміння виразно читати поетичні твори; узагальнювати, систематизувати висновки; соціокультурна – виховувати естетичні почуття, любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чотирнадцяте грудня Класна робота

Номер слайду 2

Ми завжди захоплюємося творами образотворчого мистецтва — графічними, живописними або скульптурними. Адже у кожного з нас — свої вподобання. Комусь більше подобаються твори із зображенням лісів, полів, селищ або міст, іншим — зображення людей, а хтось найцікавішими вважає зображення тварин. І це дуже добре. Ми всі різні, і тому не існує людей з абсолютно однаковими смаками. Художники також мають власні уподобання. Кожен із них зображує те, що хвилює саме його. У такий спосіб у різний час утворилися різні жанри образотворчого мистецтва.

Номер слайду 3

Портрет - зображення людей. Натюрморт - зображення неживого (наприклад, зірване яблуко, виноград, глечик, чашка тощо). Пейзаж - зображення природи. Батальний - воєнні події та життя армії. Побутовий - зображає повсякденне життя.Історичний - зображення історичних подій. Назвіть відомі вам жанри образотворчого мистецтва.

Номер слайду 4

«Мікрофон»Погляньте на репродукцію картини Сергія Васильківського. Як ви думаєте, до якого жанру образотворчого мистецтва вона належить?

Номер слайду 5

Пейзаж — один із композиційних компонентів художнього твору: опис природи, будь-якого незамкненого простору зовнішнього світу.

Номер слайду 6

Якщо бачиш на картині склянку чаю на столі Чи компот в склянім графині, чи троянду в кришталі. Може, й керамічну вазу, або грушку, або торт. Навіть все оце відразу, знай, що це єнатюрморт.

Номер слайду 7

Якщо бачиш, що з картини жінка дивиться на вас. Чи мужчина у камзолі, чи моряк, чи верхолаз. Може, учень-першокласник, що трима в руках букет. Знайте, діти, ця картина називаєтьсяпортрет.

Номер слайду 8

Якщо бачиш: на картині намальована ріка. Чи ялинка в білій шубці, чи на полі два бика. Може, навіть, на узліссі побудований шалаш. Звісно ж, ця картина зветься не інакше, якпейзаж.

Номер слайду 9

Пейзаж дуже багатий на свої різновиди: міський, сільський, марина, гірський, індустріальний та ін.

Номер слайду 10

Пейзаж дуже багатий на свої різновиди: міський, сільський, марина, гірський, індустріальний та ін.

Номер слайду 11

Вид пейзажу, об’єктом зображення якого є море, має назву марина. А художників, які пишуть море, називають мариністами.

Номер слайду 12

Образ моря в українській народній творчості починає з’являтися в часи створення козацького флоту. Прислів’я та приказки живуть у народній мові століттями, глибоко відображаючи історію та запам’ятовуючи події. Вони створювалися багатьма поколіннями, як правило, не мають автора, їх поетична мова багата, проста та виразна. Не можна оминути й прислів’їв та приказок, пов’язаних з морем, рибалками, риболовлею.

Номер слайду 13

Нащо в море воду лити, коли й так море повне. До моря води не доливай. Чекай моря погоди, то роса очі виїсть. Сиди у моря та жди погоди.І море починалося з краплі.Із малих крапель робиться море. Ложкою моря не вичерпати. Йому й море по коліна. Море – рибальське поле. Море перепливти – не поле перейти. Море перепливти – не шматок хліба з’їсти. Не море топить кораблі, а вітер. По морю плавав, а води не бачив.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тема уроку«Тиша морська» – пейзажно-мариністичний малюнок

Номер слайду 18

формувати ключові компетентності:уміння вчитися – самоорганізовуватися до навчальної діяльності;емоційно-ціннісна - продовжити знайомство з поетичною творчістю Лесі Українки, пов’язуючи її з біографією письменниці; проаналізувати, з’ясовуючи ідейно-тематичне спрямування, художні особливості поезії «Тиша морська»; загальнокультурна – дотримуватися культури мовлення, удосконалювати вміння зв’язно висловлюватися в контексті змісту;діяльнісна – розвивати культуру зв’язного мовлення, логічне мислення, пам’ять, увагу, спостережливість, уміння виразно читати поетичні твори; узагальнювати, систематизувати висновки;соціокультурна – виховувати естетичні почуття, любов до природи. Мета уроку :

Номер слайду 19

Представником мариністики в українській літературі можна вважати Івана Петровича Котляревського, який підкреслював, що тема моря була популярна і в духовних творах. Таким чином, морська стихія з давніх-давен наповнювала народну уяву. Прокляті вітри роздулися, А море з лиха аж реве; Слізьми троянці облилися, Енея за живіт бере; Всі човники їх розчухрало, Багацько війська тут пропало; Тогді набрались всі сто лих! Еней кричить, що «я Нептуну Півкопи грошей в руку суну, Аби на морі штурм утих». Уривок з «Енеїди»

Номер слайду 20

Александрів Володимир Степанович збирав усну народну творчість, етнографічні матеріали, опрацьовував фольклорні мелодії. Яскравим прикладом є «Пісня про всяку рибу». Це віршована казка на мариністичну тему.«…Вийшла Стерлядь гостроноса,Кілька йде простоволоса,Осетер пливе, Білуга,Вобла, Камбала, Севрюга;Далі Сьомга, та Форелька,Та Снітка мала, худенька,І тріска йде нечупарна,І Доратка люба, гарна…»

Номер слайду 21

До видатних мариністів належить і Леся Українка. Серед усього розмаїття тем поетеси особливе місце займають мариністичні мотиви. У багатьох творах, записаних Лесею Українкою та з її голосу, експозиція починається зі слів: «Ой на морі на синьому…», «Ой на морі та на камені…», «Ой на морі на глибокім…». Море не просто байдужа стихія. Воно допомагає людині усвідомити свої почуття, стає мовчазним супутником у самотності. Море, як одна з наймогутніших сил природи, здатне вирішувати долю людини, воно карає або милує, а інколи стає суворим суддею або ж рятівним притулком, морське дно нерідко сприймається як недосяжне місце, де знемагає душа грішника.

Номер слайду 22

У народних творах, відомих Лесі Українці, є і конкретні згадки про Чорне море, яке було для козаків і полем бою за волю, і засобом збагачення, і нерідко останньою могилою. Леся Українка найкраще знала волинський фольклор, але дослідження її записів дозволяє зробити висновок, що коріння мариністичних образів у творчості поетеси слід шукати в багатогранному українському фольклорі.

Номер слайду 23

Лариса Петрівна багато подорожувала у зв’язку з хворобою. Лікарі радили їй частіше перебувати в місцевостях із теплим сухим кліматом. Влітку 1888 року Леся їде до Одеси на лікування. Цілющі грязі щойно відкриті на Хаджибейському і Куяльницькому лимані були рекомендовані для лікування. Тим більше, що в Одесі жила сім’я Михайла Федоровича Комарова, з якою сім’я Косачів була у дружніх стосунках уже давно. Отже, Леся Українка приїхала в Одесу на вулицю Поштову 25 (нині Жуковського), де мешкала родина Комарових. Зараз на цьому будинку висить меморіальна дошка.

Номер слайду 24

А ще Леся просто закохалася в море і дуже хотіла здійснити морську подорож. Таким благодатним краєм є Крим. Саме там, у Євпаторії, видатна поетеса проводила багато часу. Бачила вона його різним, але більше бурхливим, неспокійним. Таким, яким було і її життя. А так хотілося, щоб доля була спокійною, тихою.

Номер слайду 25

«Тиша морська»

Номер слайду 26

Тиша в морі... ледве-ледве  Колихає море хвилі;  Не колишуться од вітру  На човнах вітрила білі. Вона писала: «Коли я вперше побачила море, я полюбила його назавжди. Люблю сидіти на високому березі і вдивлятися у безкрайній синій простір».

Номер слайду 27

 Як би я тепер хотіла У мале човенце сісти І далеко на схід сонця, Золотим шляхом поплисти!  Море приваблювало її своєю мінливістю, величчю, красою. Поетеса називає його «Країною світла та золотистої блакиті». На березі моря чомусь завжди хочеться вирушити у далеку-далеку подорож.

Номер слайду 28

Так образно і яскраво описала Леся Українка схід сонця над морем. Але її вірш — не лише опис морського пейзажу. Роздуми поетеси характеризують її як сміливу і мужню жінку:  Не страшні для мене вітри.  Ні підводнії каміння, —  Я про них би й не згадала  В краю вічного проміння.  Готовність поетеси вирушити у морську подорож означає намір і в житті рухатися вперед, не зважаючи на шторми і підводне каміння. Вона не боїться труднощів. Вона готова їх долати і боротися за свою щасливу долю. 

Номер слайду 29

Тема: зображення…….Ідея: возвеличення………

Номер слайду 30

Тема: зображення казкової краси морської тиші, коли в морі ледве хлюпочуть хвилі і сяє сонечко.Ідея: возвеличення приємного почуття душевного комфорту, насолоди від гарної погоди на морі.

Номер слайду 31

Які зорові і слухові деталі використала Леся Українка у творі?

Номер слайду 32

Зорові: «золотиста блакить», «стежечка злотиста», «вітрила білі» та ін. Слухові: «тиша в морі», «з тихим плескотом на берег рине хвилечка», «ледве-ледве колихає море хвилі», хтось «стиха весла  підіймає», «тихий плескіт».

Номер слайду 33

Чим захоплюється лірична героїня? Просторами спокійного моря.

Номер слайду 34

До чого вабили простори спокійного моря?У мале човенце сісти і далеко на схід сонця Золотим шляхом поплисти.

Номер слайду 35

Що ж символізує тихе море? Тихе море є символом спокою невгамовного серця героя.

Номер слайду 36

Про що мріє лірична героїня?Поплила б я на схід сонця, Аж від сходу до заходу,Тим шляхом, що проложило Ясне сонце через воду.

Номер слайду 37

Радість буття перемагає, але життєві незгоди не забувають нагадати про себе. Це особливо підкреслено в останній строфі вірша : Не страшні для мене вітри, Ні підводнії каміння,Я про них би не згадала В краю вічного проміння.

Номер слайду 38

Що ж символізує «підводнеє каміння»? Злі, ворожі сили.

Номер слайду 39

Художні засобиепітети — метафори — повтори —

Номер слайду 40

Художні засобиепітети — час полудневий, ясне небо, ясне сонце, злотиста блакить, світла країна (яскраво характеризують явища та предмети);метафори — не колишуться вітрила, колихає море, золото спадає (малюють романтичну картину морського пейзажу);повтори — ясне, ледве-ледве (привернення уваги);ласкаво-зменшувальні слова — хвилечка, човенце, весельце, віконце (надання задушевності).

Номер слайду 41

«Мікрофон»Урок видався мені цікавим, тому що…. На уроці я довідалася про те, що…

Номер слайду 42

Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської районної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

Номер слайду 43

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: ЛІТЕРАТУРА: Українська література: підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл. / Олександр Авраменко.-К.: Грамота, 2014.  ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСІВ: Google картинки. Режим доступу: http://images.google.uа https://uk.wikipedia.org/wikihttp://dovidka.biz.ua/vislovi-pro-kotsyubinskogo/http://na-skryzhalyah.blogspot.com/2016/10/blog-post_77.htmlhttp://fizcultura.ucoz.ua/news/obrazotv_mistectvo_3_kl_urok_17_zhanri_obrazotvorchogo_mistectva/2014-10-23-1460

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Поліщук Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Синяк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Качан Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
6499
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку