Презентація "Лікарські рослини Волині"

Про матеріал
Дана презентація може бути використана на уроках інтегрованого курсу "Я досліджую світ" у 3-4 класах для розширення знань школярів про лікарські рослини рідного краю, зокрема Волині. Ознайомить їх з лікувальними властивостями рослин та їх цілющими можливостями. Дає уявлення про місця поширення рослин. Сприяє вихованню любові до рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лікарські рослини Волині Федьо М. В.

Номер слайду 2

Настоянка (з додаванням інших рослин) і порошок з кореневищ аїру сприяє підвищенню апетиту і поліпшенню травлення, а також, як дезінфікуючий, жовчогінний і сечогінний засіб. Застосування аїру показано при неспецифічних порушеннях функції травного тракту, таких як порушення секреції шлунка і травлення, відсутність апетиту, кишкові коліки, метеоризм. Аїр болотний

Номер слайду 3

Барвінок малий. Сьогодні барвінок малий поширений практично по всій Азії, Північній Африці, на двох американських континентах, і Австралії. Відвар з цієї лікарської трави вживають для полоскання ротової порожнини при зубних болях, неприємному запаху з рота, запаленні слизових тканин. Відваром барвінку малого промивають гнійні рани, використовують у вигляді примочок при пухлинах та екземі. Можна вмиватись відваром барвінку малого для покращення еластичності шкіри обличчя, щоб додати їй м’якості.

Номер слайду 4

Безсмертник. Зустрічається безсмертник в Україні (по всій території), в деяких країнах Балтії. Завдяки своєму хімічному складу безсмертник володіє наступними лікувальними властивостями: антибактеріальна, кровоспинна, жовчогінна, протизапальна, сечогінна.

Номер слайду 5

Глід колючий. Кора застосовується в лікувальних цілях. Можна зустріти в лісах Європи та Південної Скандинавії, в долинних лісах Закарпаття. Помічено, що цей лікарський засіб знімає біль і почуття тяжкості в серці; крім того, він знижує тиск крові й заспокоює нервову систему.  

Номер слайду 6

Волошка синя. У лікувальних цілях використовуються її крайові квітки. Росте волошка синя, практично, у всіх регіонах Європи, подекуди в Середній Азії, на Кавказі. Волошка синя застосовується при кашлі, застуді, набряках серця, нирок.

Номер слайду 7

Деревій або біла кашка. Лікарі використовують деревій як кровоспинний засіб, для лікування внутрішніх або зовнішніх кровотеч, захворювань шлунку. У народній медицині з допомогою деревію лікують виразки, туберкульоз, нирковокам'яну хворобу, малярію, проноси, головні болі, застуди, гіпертонію. 

Номер слайду 8

Чистотіл. Застосовують в лікуванні шкірних хвороб і проблем: видаляють папіломи, бородавки, лікують , прищі. Використовують при грибкових захворюваннях.

Номер слайду 9

Льон посівний. Зустрічаються на території багатьох країн.  Льон посівний як лікарська рослина було оцінено ще у Стародавній Греції. Сам Гіппократ призначав його своїм пацієнтам для лікування запалень слизових оболонок. А в сімнадцятому столітті був виданий указ імператором Карлом Великим про обов'язкове вживання в їжу лляного насіння, для повного оздоровлення організму людини. 

Номер слайду 10

КонваліїУ народній медицині конвалія травнева застосовується при хворобах серцево-судинної системи, набряках, паралічі, епілепсії, лихоманці водянці, Відвар застосовують зовнішньо, як примочки для очей. Чай з листя конвалії травневого очищає кров, знімає набряки.

Номер слайду 11

Коров'як скипетровидний. Поширений в Європейських країнах, в Середній Азії і на Кавказі. Квіти коров’яку входять до складу численних протикашльових та протизапальних зборів, які час від часу потрапляють до нас з-за кордону. Відвар коров’яку застосовується при запальних захворюваннях слизових оболонок рота, горла, шлунка,

Номер слайду 12

Лопух великий. Як лікарська сировина використовується, як правило, корінь лопуха. Зустріти лопух великий легко на галявинах, лісових узліссях, луках, у канавах, по берегах ярів, на околицях полів, поруч з житлом в зонах лісостепу. Свіжий сік листя лопуха великого заліковує рани, а водний настій лопуха покращує зір 

Номер слайду 13

Мати-й-мачуха У давні часи лікарі призначали прийом мати-й-мачухи для лікування сильного кашлю і задухи, при запаленні органів дихання. Сьогоднішня фармакологія додає обов'язково цю траву в грудні й потогінні збори. Щоб полегшити напади бронхіальної астми або зняти зубний біль використовували дим від листя мати-й-мачухи.

Номер слайду 14

Кульбаба лікарська Ще в Стародавній Греції лікарі визначили кульбабу в лікарські рослини. Його рекомендували в косметології, для виведення веснянок на шкірі. А в Німеччині шістнадцятого століття кульбаба застосовувався як снодійний і заспокійливий засіб. Цю квітку здавна вважають еліксиром життя.

Номер слайду 15

Примула, або первоцвіт весняний В медичних цілях використовуються листя, квітки, корені і кореневища примули. Зростає примула в дикій природі в змішаних або листяних лісах, воліючи напівтінистого простору. Первоцвіт допоможе загоїти рани, зміцнити імунітет . Щоб наситити організм вітаміном С, достатньо з'їсти кілька листочків рослини.

Номер слайду 16

Мильнянка У деяких країнах мильнянку застосовують в кулінарії для приготування газованих напоїв або халви. Дану рослину можна застосовувати при інфекційних захворюваннях.

Номер слайду 17

Грицики Зростають грицики на полях, уздовж доріг, у садах і виноградниках. Як лікарську сировину використовують тільки надземну частину трави. Збирають її в період цвітіння грициків. Використовують при хворобах нирок.

Номер слайду 18

Подорожник великий. В якості лікарської рослини подорожник використовували ще стародавні римляни і греки. А в десятому столітті нашої ери подорожник став головним «цілителем» більшості хвороб на Сході, у арабських і перських лікарів. Зустрічається подорожник великий уздовж доріг, на заливних луках, понад насипами, де піщані ґрунти, та інших місцях. Використовується для загоєння ран.

Номер слайду 19

Полин гіркий Зустріти полин, як бур'янисті рослини, можна по всій території країн Європи, крім північних регіонів. Застосовується длялікування хвороб печінки і жовчного міхура;використовується як потужний глистогінний засіб: має кардіо стимулюючу дію, підвищує загальний тонус організму.

Номер слайду 20

Ромашка лікарська Зустріти ромашку аптечну можна скрізь: уздовж доріг, на трав'янистих схилах, у посівах культурних рослин. Ромашка сприяє нормалізації роботи травної системи, а настоянки з цих трав допоможуть для розширення судин і поліпшення якості крові, а також підвищення її згортання.

Номер слайду 21

Горобина звичайна. Росте горобина на більшій частині Європи, на Кавказі. Дерево досить не примхливе, а тому його можна зустріти не тільки в парках, але і в лісі, на берегах річок, скверах, тощо. Зміцнює нервову систему, усуває дратівливість, безсоння і загальну слабкість організму.

Номер слайду 22

 Горобина чорноплідна Ягоди їстівні, всередині мають м'якоть червоного кольору, соковиту, злегка терпку. Сік чорноплідної горобини має темно-рубіновий відтінок. використовується в профілактичних цілях і при лікуванні серцево-судинних захворювань, оскільки вона знижує рівень холестерину в плазмі крові, нормалізує тиск, роботу шлунково-кишкового тракту, знімає спазми .

Номер слайду 23

Сосонка або хвощ польовий. У сосонці міститься велика кількість кремнію, солей, смоли, дубильні речовини, провітамін. Поширений практично скрізь: на луках, полях, ріллі і в глинистих районах. Вчені виявили, що саме сосонка є однією з найдавніших рослин від початку існування Землі. Застосування: хвощ має протизапальну, дезинфікуючу, сечогінну, кровоспинну, кардіотонічну, загальнозміцнюючу, ранозагоювальну і в’язку дію.

Номер слайду 24

Татарник колючий Зустріти будяк можна практично в будь-якому місці, на будь-якому грунті, приміром, біля доріг, на вигонах, пустищах, схилах. Свіжим соком рослини промивають рани, а відвар коренів застосовують у комплексному лікуванні раку шкіри,сибірської виразки.

Номер слайду 25

Хрін звичайний Добре зростає хрін на зволожених луках, заплавах річок, на берегах озер, серед чагарникових заростей, у верболозі. Хрін звичайний має: протизапальну, кровоочисну, кроворегулюючу дії.

Номер слайду 26

Цикорій дикий Період цвітіння цикорію дикого триває все літо, а дозрівання плодів починається в серпні і закінчується на початку жовтня місяця. Запобігає дисбактеріозу. Обсмажений корінь гіркуватий і терпкий, тому напій з нього цілком може замінити каву.

Номер слайду 27

Череда трироздільна Зростає череда на сирих річкових берегах, біля ставків, каналів, озер. Нерідко утворює зарості на болотистій місцевості і в канавах. Час цвітіння череди трироздільної припадає на всі три літніх місяці, аж до середини вересня. Плоди починають дозрівати вже в кінці вересня. Застосовують при різних простудних захворюваннях, захворюваннях шкіри, бронхітах. Череда сприяє прискоренню загоєння ран.

Номер слайду 28

Чистотіл Чистотіл великий або золота трава, чистяча трава, молочай жовтий, чистуха, бородавкіна трава. Цвіте чистотіл яскраво жовтими квітками, які розташовуються на довгих квітконіжках, зібрані на верхівках стебел в невеликі суцвіття зонтичної форми. Чистотіл застосовували для лікування мозолів, прищів, шкірного висипу, грибка, герпесу на губах та бородавок.

Номер слайду 29

Шипшина звичайна Плодоносити шипшина починає в липні - серпні. У плодах шипшини міститься величезна кількість вітаміну С, Р, К. Плоди шипшини мають потужну бактерицидну дію. Протизапальні властивості позитивно впливають на кровоносну систему, пришвидшують загоєння ран та зростання кісток при переломах.

Номер слайду 30

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Федьо Марія
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
1879
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку