Презентація "Лісові зони нашої планети"

Про матеріал
Презетація для учнів четвертих класів, що навчаються за програмою "Інтелект України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лісові зони на планеті

Номер слайду 2

Ліси займають близько 3/10 суходолу Землі, формуючи стійкі екосистеми зі значним різноманіттям рослин і тварин.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Екосистемасукупність організмів, які мешкають на спільній території в певних умовах середовища існування та взаємодіють між собою. Екосистеми бувають природні (що утворилися без участі людини) та штучні (створені людиною).

Номер слайду 5

Найбільше їх у помірних широтах Північної півкулі та в екваторіальному поясі. Лісовий покрив — основне джерело енергії для «живої» оболонки (біосфери) і сполучна ланка для всіх природних компонентів.

Номер слайду 6

Біосфера— заселена організмами оболонка Землі, якавключає верхні шари літосфери, гідросферу й нижні шариатмосфери.

Номер слайду 7

Рослини мають унікальну здатність виробляти кисень, необхідний для існування організмів. Це дає науковцям-екологам і захисникам природи право називати ліси «зеленими легенями» планети. Відомо, що за рік гектар лісу може поглинути 5–10 тонн вуглекислого газу й виділити до 10 тонн кисню.

Номер слайду 8

Ліси очищують атмосферу. Найбільшу очисну здатність мають хвойні дерева, а також деякі види лип, верб, берез. Ліс, особливо хвойний, виділяє фітонциди, які вбивають хвороботворні бактерії, «оздоровлюють» повітря. Тому лісопарковий «пояс» міст — потужний резерв чистого повітря для людей, захист від пилу та вітрів, місце відпочинку на природі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Зона вологих екваторіальних лісів (гілея) Зона вологих екваторіальних лісів охоплює узбережжя Гвінейської затоки на північ від екватора та басейн річки Конго. Вона простяглася на 1600 км з півночі на південь та на 5000 км із заходу на схід.     Ця природна зона своєрідна та неповторна. Тут практично немає пір року: взимку і влітку температура повітря однакова й становить приблизно +24 °С. За рік випадає більше 2000 мм опадів. Дощі ллють щодня, зазвичай по обіді. Вода й тепло створюють ідеальні умови для розвитку всього живого, тому тут ростуть вологі екваторіальні дощові ліси – гілея (від грецького «хіле» — ліс). З літака вони нагадують зелене море.    

Номер слайду 11

Зона вологих екваторіальних лісів (гілея) В зоні вологих екваторіальних лісів річки завжди повноводні. Під час паводків вони часто заливають низькі береги, а вода покриває величезні простори.    

Номер слайду 12

Тропічні ліси Південної Америки (сельвас)Сельва - це тропічні ліси Амазонії - регіону навколо однойменної річки та її приток. Ця місцевість являє собою велику область в центральній і північній частині Південної Америки, вкриту густою рослинністю. Тут спостерігається найбільше біологічне різноманіття на планеті. Територія охоплює Північну Бразилію і ряд районів Перу, Болівії, Венесуели, Еквадору та Колумбії.

Номер слайду 13

Тропічні ліси Південної Америки (сельвас)

Номер слайду 14

Джунглі (Євразія)Це лісові зарості Південної і Південно-Східної Азії. В джунглях немає чіткої зміни пір року. Дерева не отримують кліматичного сигналу, за яким вони одночасно скинули б листя, як в помірних широтах. Тут у кожного виду є свій «розклад»: одні скидають листя кожні півроку, інші - після абсолютно довільного терміну, у третіх заміна листя йде по частинах. Рослини можуть цвісти один раз на десять років. Але при цьому, рослини одного виду зацвітають одночасно, щоб встигли запилити одне одного. У джунглях рослини ростуть ярусами, в залежності від потреби в світлі.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Мішані ліси (Україна) - Полісся. Мішані ліси України — природна зона мішаних лісів, у рівнинній частині півночі України, Українське Полісся. Зона мішаних лісів становить близько 20 % території України. Південна межа проходить поблизу Рави-Руської, Львова, Золочева, Шепетівки, Житомира, Києва, Ніжина, Глухова. Переважають соснові, дубово-соснові та дубово-грабові ліси. Є значні ділянки дубово-липових, вільхово-березових і ясенево-вільхових лісів. У лісах чітко виділяється ярусність. Верхній ярус утворюють дерева, середній, підлісок, — кущі, нижній — трав'янисті рослини, гриби.

Номер слайду 20

Укажи країну, у якій знаходиться сельва: А ДР Конґо; Б Бразилія; В Шрі-Ланка; Г Індонезія.

Номер слайду 21

Укажи сусідню з Україною державу, у якій також є карпатські ділянки букових лісів (об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО): А Польща; Б Румунія; В Словаччина; Г Угорщина.

Номер слайду 22

 Молекула азотуЄ головною складовою частиною повітря (75,6 %)Є необхідним елементом для живлення рослин

Номер слайду 23

Молекула води. У природі існує у трьох агрегатних станах — твердому, рідкому і газоподібному.

Номер слайду 24

Вуглекислий газ Не підтримує горіння і дихання. Токсична дія вуглекислого газу виявляється при його вмісті в повітрі 3—4 % і полягає в подразненні дихальних шляхів, запамороченні, головному болі, шумі у вухах, психічному збудженні, непритомному стані. Неотруйний газ, без кольору і запаху, що є природною складовою атмосфери. Вуглекислий газ є продуктом спалювання викопного палива. Він має парникові властивості, тобто сприяє утриманню тепла на поверхні Землі і вносить основний вклад у глобальне потепління.

Номер слайду 25

Молекула кисню. Людині на годину потрібно 50 л кисню. Рослини поглинають вуглекислий газ і сонячне світло, і утворюють кисень та глюкозу. Цей процес називається фотосинтез.

pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
1311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку