Презентація "Література рідного краю. Дніпропетровщина. Творчість Григорія Бідняка"

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити здобувачів освіти з життям поета Григорія Прокоповича Бідняка, його поетичним доробком.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю. Творчість Григорія Бідняка

Номер слайду 2

Робота в групах. Хто більше?Дніпропетровщина. Яка?- Це…

Номер слайду 3

А що вам відомо про герб свого району, міста?

Номер слайду 4

Григорій Бідняк(1933-2020)

Номер слайду 5

Григорій Прокопович Бідняк народився 21 березня 1933 року в селищі Городище Нікопольського району в простій українській родині Прокопа Степановича та Федори Петрівни Бідняків, яка переживала нелегкий для українського селянства час, позначений примусовою колективізацією, гіркою тінню голодомору, що нависла над степовим краєм. Маленький Григорій багато часу проводив у степах, вдивлявся у високе небо, прислухався до радісного співу зябликів, журливого туркування горлиці. У тридцять третьомуі я на світ родився,в той день і рік,як голод лютував. Можливо б, я булоі не з’явився,коли б про те вседостеменно знав.

Номер слайду 6

У родині Григорія головними цінностями були чесність і працьовитість, відповідальність та турбота про близьких, доброта, милосердя і справедливість. Поет змалку долучався до читання книжок. Уже в п’ятому класі з’явились перші вірші, сповнені почуття любові до рідного краю, його надзвичайної природи. Свої твори Григорій читав однокласникам. Я тебе, мій краю,полюбив,краю мійвербовий і казковий.

Номер слайду 7

Запиши 3 факти про Григорія Бідняка, які ти запам’ятав:

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Словникова робота. Озон – вид кисню. Замрія – те саме, що замріяність. Плавні – заболочені, порослі вологолюбною рослинністю низькі береги річок, що затоплюються під час повені. Кар’єр – місце відкритого добування копалин, які залягають неглибоко, а також гірниче підприємство для такого добування.

Номер слайду 11

Яке ставлення автора до рідного краю? Чи поділяєте ви його почуття?Знайдіть у вірші епітети. Якими епітетами ви б доповнили цей ряд?Про що йдеться в останній строфі? Як цьому запобігти? Чому треба піклуватися про природу?

Номер слайду 12

ПОВЕРТАЮСЬВві сні я знову. Повертаюсь. У мій вербовий,Рідний край. Щоразу в нім. Я серцем краюсь,Коли побачу. Цей розмай. Тут солов’їСпівають-плачуть,Немов на струнах. Виграють. Я рочки згадую. Дитячі,Не можу їхІще забуть…Звідсіль почав. Свою стежину. В нове життя,У світ новий. Вві сні до нього. Серцем лину,В цей край –Первинний, вербовий. Лиш тут спокійно. Я зітхаю,Горнусь. До рідного села. Люблю тебе,Мій вербокраю. З тобою молодість. Пройшла.

Номер слайду 13

Які слова вам ще не відомі?Виконайте словникову роботу. ТЛУМАЧНИЙ СЛОВНИК

Номер слайду 14

Поясніть слова: “Звідсіль почав свою стежинув нове життя, у світ новий “. Знайдіть авторський неологізм. Що це таке?Назву якого дерева можна побачити в обохпоезіях? Чому? Що воно може символізувати?

Номер слайду 15

Порівняймо!{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}“О краю вербовий!..”“Повертаюсь”ТемаІдея. Основна думка. Жанр. Художні засоби. Метафори. Епітети???

Номер слайду 16

Закодуйте  {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}12345 Які 3 фото краще за все передають настрій цих поезій? Запишіть свій код.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}АБВГД

Номер слайду 17

Підсумуймо!Сьогодні я дізнався…Було корисно повторити…Найбільше мені сподобалося…Треба розібратися…

Номер слайду 18

Дякую за роботу!До зустрічі 

pptx
Додав(-ла)
Шумилова Ольга
Додано
25 березня
Переглядів
80
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку