Презентація.Література рідного краю.Творчість Галини Могильницької.

Про матеріал
Творчість Г.А.Могильницької така ж багатогранна, сповнена боротьби, надії, рішучості, як і її постать. За кожним рядком її віршів стоїть історія віків, ознака сучасної доби. У своїх поезіях Г.А.Могильницька постає як поводир, що сам потерпає від емоційного напруження своєї місії. Як відомо, що поезія має бути освітлена зсередини Божою іскрою. Поетеса сміливо й вміло використовує розроблені раніше ідеї, образи, не втрачаючи своєї самобутності й оригінальності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ Галина Могильницька

Номер слайду 2

Педагог, поетеса, громадська діячка. Могильницька Галина Анатоліївна народилася 8 травня 1937 року в учительській сім’ї

Номер слайду 3

– Народилася я в м. Одесі, а дитинство провела в Раю. Рай той знаходився в с. Велика Мечетня Кривоозерського району тодішньої Одеської,а нині – Миколаївської області

Номер слайду 4

86років

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Сім’я поетеси. У сім’ї не було цілеспрямованого національного виховання, але культивувався інтелект, розум, порядність; шанували книгу, часто влаштовуючи голосні читання для всіх членів сім’ї, співали українські пісні. Маленька Галя мала «на вихід» українське вбрання. Релігійно-го виховання в учительській сім’ї не могло бути, адже радянський учитель з обов’язку мав бути атеїстом. Але Галя, скільки себе пам’ятає, тягнулась до Бога. А ще зажди співала, так що сусіди застерігали матір, як би донька «не проспівала свою долю». Від мами Галя успадкувала любов до поезії, а від старшого брата Вадима рано навчилася віршувати.

Номер слайду 8

Сім’я поетеси Батьки були математики: Могильницький Анатолій Олександрович, 1916-1950, Ася Іванівна

Номер слайду 9

БРАТ ВАДИМ БАТЬКО АНАТОЛІЙ

Номер слайду 10

Бабуся Ксеня

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Твори Галини МогильницькоїКілька видань витримала книжка «Літос (або Камінь із пращі правди на розбиття митрополичого блудословія)» – яскравий зразок сучасної полемічної літератури. Авторка обґрунтовує необхідність створення єдиної Помісної Української Православної Церкви. 2007 р. в Броварах вийшла книжка «З непам`яті прикликана судьбою», яка увібрала найкращі її вірші, автобіографічний нарис, документи, знімки. За ці дві книжки М. 14.01.2008 р. присудже-на премія ім. В. Стуса

Номер слайду 13

Твори Галини Могильницької

Номер слайду 14

До українців Я хотіла б, щоб українці стали орлами. Беріться до чогось, робіть щось, якусь працю, що стала б світом для інших, а потіхою у вашім житті і зробила б вас твердим, могучим і гідним поваги народом. Найкращі хвилини були в мене, коли я писала і закінчувала свої твори.

Номер слайду 15

Святий Миколай «СВЯТИЙ МИКОЛАЙ» ( «Українське сонцеколо»). В Ликійських Мирах в давній вік Жив-був предобрий чоловік. Ходив ночами по убогих, Тихцем розносив допомогу, А вранці дивувались люди, Вигукуючи: «Чудо! Чудо!» Отак і названий повік Був Чудотворцем чоловік. Давно було... Та, кажуть, досі, Хто у потребі щиро просить, Хто молиться до Миколая,- Він тим і з неба помагає. І, може, в цей ось самий час

Номер слайду 16

«СВЯТИЙ МИКОЛАЙ»Над книжечкою бачить вас Сам Бог Святий. І Миколая. До вас незримо посилає, Щоб Чудотворець допоміг. Зрости вам добрими людьми, Щоб ви навчились без заплати Слабким і бідним помагати І непомітно й милостиво Щодень творить маленьке диво. Бо ж і святі були спочатку –Звичайні хлопчики і дівчатка.

Номер слайду 17

«Святий Миколай»Тема – зображення Святого Миколая, якому Бог дав сили творити добро. Основна думка - ми повинні допомагати слабким і бідним, непомітно й милостиво щодень творити маленьке диво. Епітети - веселі,маленьке,святе, дитяче,пузатій,зоряному,легенький,янгольських, різдвяна Порівняння - як пані, мов з янгольських крилець пух Повтори - Сьогодні Христос родився Зменшувально-пестливі слова - дитятко, легенький,янгольських Окличні речення - Маленьке Святе Дитятко!Сьогодні Христос родився!То крізь усю Вкраїну йде коляда!

Номер слайду 18

Життя Святителя Миколая Мирликійського, Чудотворця. Миколай проявляв велике милосердя до пастви, приходивши на допомогу тим, хто страждає, і роздавав все своє майно жебракам. Дізнавшись про гірку потребу і убогість одного з жителів його міста, святий Миколай врятував його від великого гріха. Маючи трьох дорослих дочок, батько, який зневірився, замислив віддати їх на блудодіяння для порятунку від голоду. Святитель, переживаючи за грішника, вночі таємно кинув йому у вікно три мішечки із золотом і тим врятував сім’ю від падіння і духовної загибелі. Творячи милостиню, Святитель Миколай завжди прагнув зробити це таємно і приховати свої благодіяння. Досягнувши глибокої старості, Святитель Миколай після нетривалої хвороби мирно помер 19 грудня 342 року, і був похований в соборній церкві міста Мири. У 1087 році його мощі були перенесені до італійського міста Бар, де знаходяться й донині.

pptx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку