Презентація "Літературними стежками.Узагальнення і систематизація вивченого за рік. 6 клас"

Про матеріал
Презентація стане в нагоді при проведенні підсумкового уроку з української літератури у 6 класі. Вміщений матеріал дасть змогу пригадати вивчені протягом року твори та їх авторів, обговорити провідні теми, ідеї, проблематику творів, значущість для сучасного читача.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературними стежками. Узагальнення та систематизація вивченого протягом навчального року.

Номер слайду 2

Микола Вороний. «Євшан-зілля». Ліро-епічна поема зображує перебування у Володимира Мономаха ханського сина, який потрапив до Русі разом з ясиром; повернення хлопця на Батьківщину за допомогою євшан-зілля. В поемі «Євшан-зілля» проблема, яку піднімає автор, є актуальною і сьогодні, бо розкидала мачуха-доля українців по різних куточках земної кулі. «І є нашого цвіту та й по всьому світу». Але хочеться, щоб кожен завжди пам’ятав предковічну, прадідівську землю, що відома всюди своїми рясними щедротами: хлібом-сіллю і піснею, чесною звитягою і милосердям до скривджених.

Номер слайду 3

Володимир Рутківський «Джури козака Швайки». Твір про волелюбних, сміливих героїв, які вміють вистояти у складних ситуаціях. Друзі Грицик і Санько — сміливі хлопці, які прагнуть пригод і героїчних вчинків. Вони вчать нас справжньої дружби, любові до батьківщини, відповідальності, поваги до старших і любові до братів наших менших. Швайка - справжній лицар, який визволяє селян із татарського ясиру, захищає місцевий люд від панської сваволі та карає підступних зрадників. 

Номер слайду 4

В душі кожної людини живе її внутрішній романтик. Саме він нашіптує унікальні рядки, що згодом стають віршами. Саме цим зумовлений той факт, що поезія —покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність. Вона може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини.

Номер слайду 5

Емма Андієвська «Говорюща риба»«Казка про яян»Кожна людина − це особистість, ніхто не може примушувати її зрікатись власної думки та права на самореалізацію. Завжди знайдеться людина, яка тебе зрозуміє та підтримає, треба лише добре її шукати. Жити треба, не відокремлюючись від суспільства, від оточуючих лю­дей, не занурюючись в особисте «я», необхідно допомагати ближньому, відчувати власну необхідність для іншого.

Номер слайду 6

В. Нестайко «Тореадори з Васюківки»Я. Стельмах «Митькозавр з Юрківки»Пригодницькі твори вчать нас сміливості, рішучості, людяності, вірності, відданості своїй меті. Герої пригодницьких творів потрапляють у скрутні ситуації, беруть на себе відповідальність за тих, хто поруч. Панує дивовижна атмосфера, сповнена доброти, гумору, життєвої мудрості, дитячої безпосередності, щирості. А у вигадуванні неймовірних пригод фантазія просто не знає меж! І всі події однаково цікаві: і ті, що відбуваються у впізнаваній реальності, і ті, що стаються у світі фантазії. 

Номер слайду 7

Гумористичні твори допомагають людям стати більш серйозними, вдумливими, мудрими більш критично, з почуттям гумору ставитися до навколишнього та самого себе стати сміливими, мужніми, рішучими відчувати свою перевагу над іншими, які не розуміють гумору

Номер слайду 8

Читання хороших книг - це розмова з найкращими людьми минувшини, причому така розмова, під час якої вони повідомляють нам тільки кращі свої думки. Рене Декарт. Ти відкриваєш книги – і вони відкривають тобі світ: навколо і всередині. Ганна Кудашева

pptx
Додано
17 травня 2023
Переглядів
1856
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку