Презентація " Павло Глазовий " Заморські гості", "Похвала". Викривальна спрямованість гумористичних і сатиричних творів."

Про матеріал
Матеріал стане у нагоді вчителям української літератури при вивченні творчості Павла Глазового.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Павло Глазовий. «Заморські гості», «Похвала». Викривальна спрямованість гумористичних і сатиричних творів Підготувалавчителька української мови та літературигімназії N5 м. Бердичева Куліковська Ірина Василівна

Номер слайду 2

Рубрика” Пригадаймо”Що ми називаємо гумором? (гумор – це зображення смішногов життєвих явищах і людських характерах у доброзичливому, жартівливому тоні)Дайте визначення сатири. (сатира – різке висміювання негативних суспільних вад)У чому полягає різниця між гумором та сатирою?Який твір називається гуморескою? (гумореска - невеликий за обсягом художній твір, у якому зображено комічні події та персонажі у смішному вигляді)

Номер слайду 3

Аналіз твору «Заморські гості»Прочитайте гумореску Павла Глазового. Які слова вам незрозумілі?

Номер слайду 4

Словникова робота. Райрада – орган місцевого самоврядування, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст певного району в межах повноважень, визначених Конституцією України. Галасувати – здіймати галас; сильно кричати. Козирнув – привітав по-військовому, прикладаючи руку до козирка кашкета. Шпана – хуліган, паскудна людина. Благородні – чесні, порядні. Мер – голова органу місцевого самоуправління в ряді країн.

Номер слайду 5

Знайдіть у тексті підтвердження звідки ж приїхали гості до України? (з Канади)У якому ж місті відбуваються події? (у Києві)Якою мовою гості із Канади спілкувалися з міліціонером? . Покажіть на карті Україну й Канаду, де проходять кордони названих країн?Про що це говорить? (Тому, що у Канаді живе багато вихідців з України, які незважаючи ні на що, зберегли українські традиції й мову, любов до своєї далекої Батьківщини).(Еміграція - вимушена чи добровільна зміна місця проживання окремих груп людей (емігрантів, переселенців), переселення зі своєї батьківщини, країни, де вони народилися і виросли в інші країни глобального суспільства з економічних, політичних або релігійних причин

Номер слайду 6

Чи довів міліціонер хибність думки канадців про застосування української мови на Вкраїні? Як саме?Як він охарактеризував гостей? (культурні, благородні люди. Одна із рис українців – бачити в людях гарне)Кого і чому звинуватив міліціонер стосовно зневажливого ставлення до рідної мови? (людей)Це гумористичний чи сатиричний твір? Свою думку обґрунтуйте. (засудження тих, хто цурається своєї мови. Розповідається з болем у серці)

Номер слайду 7

Визначте тему гуморески? (зображення приїзду гостей з Канади в Україну та їх враження від почутої грамотної української вимови). А яка ідея? (возвеличення української мови, яка є свідченням нашої культури, благородності, манери поведінки, етикету; засудження тих, хто її цурається). Визначте головну думку цієї гуморески (мова – духовна скарбниця кожного українця; доки живе мова, доти існує нація думка гостей-канадців, що українці вже не говорять рідною мовою, не виправдалася). Чи актуальна на сьогодні гумореска П. Глазового «Заморські гості»? Свою думку обґрунтуйте. (Саме від нас залежить чи буде наша рідна мова модною, стильною та сучасною).

Номер слайду 8

Прочитайте байку «Похвала»

Номер слайду 9

Дайте відповіді на запитання. Яким постає перед нами павук? Підтвердіть свою відповідь рядками з тексту. Якою показано муху? Знайдіть і зачитайте ці рядки в байці. Хто ж дає таку характеристику мусі?А які форми похвали ви знаєте?

Номер слайду 10

Словникова робота. Комплімент - це особлива форма похвали, вираз схвалення, поваги, захоплення; люб'язності, приємні слова, утішний відгук, відфільтровані лестощі. Компліменти — простий, але потужний засіб, що допомагає встановлювати добрі стосунки з іншими людьми. Ле́стощі — похвала з корисливою метою, підлабузництво, лукава догідливість, удаване схвалення, принижене потурання.

Номер слайду 11

Заповніть таблицю

Номер слайду 12

Домашнє завдання1. Аналіз гуморески “Похвала” .2. Скласти сенкан до слова “похвала”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 травня 2023
Переглядів
2370
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку