Презентація "Літературний вікенд. Польща"

Про матеріал

Матеріали презентації містять цікаву і доступну інформацію про літературний процес у Польщі, знайомлять здобувачів освіти з сучасними польськими авторами, містять інформацію щодо лауреатів Нобелівської премії. Матеріали можуть бути використані як при підготовці і проведені уроків зарубіжної літератури у 8-10 кл., так і для позакласної виховної роботи

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мовна традиція Польська мова Ідиш. Литовська мова. Українська мова Німецька мова Есперанто. Мови, які століттями використовувалися на території Польщі. До початку XVIII століття основною мовою у польській літературі була латинська, у той час поширена практично по всій Центральній та Західній Європі.

Номер слайду 3

Практично нічого не збереглося від польської літератури періоду до християнізації Польщі у 966 році. Язичницька літературна традиція існувала виключно в усній формі і християнські автори не вважали за потрібне зафіксувати її у письмовій формі. Віцентій Кадлубек. перший автор-поляк латинський єпископ Краков. За дорученням короля Казімєжа ІІ Справедливого В. Кадлубек написав історію Польщі (твір про період польської історії до початку XIII століття). Особливістю цього періоду є те, що практично всі твори, які відносяться до Польщі, написані не поляками. Наприклад, автор найдавнішої польської хроніки, роботи якого збереглися до нашого часу, був іноземцем, найімовірніше угорцем. У Польщі його вважали французом, і звідси його прізвисько Галл Анонім. Літопис його доведений до1113 року. Його робота, написана латинською мовою, є основоположником польської літературної традиції на латині.

Номер слайду 4

XV століття - епоха найбільшої могутності польської держави. Ян Длугош (1415-1480)-історик та дипломат, автор твору «Історія Польщі» у 12 томах. Шимон Шимонович (1558 - 5 1629) — польський латиномовний поет, філолог, . Ян Дантишек. Анджей Кжицький. поети епохи Ренесансу. Проза цього періоду в основному складається з релігійних пісень, які створюються для жінок і неосвічених людей, що не знали латини. Автори їх здебільшого невідомі. Крім релігійних пісень збереглися ще легенди XV століття, написані віршами. Серед них найкраще оброблена легенда про святого Алексія. Збереглася також (з другої половини XV століття) сатира на селян, автор якої – шляхтич - дорікає їм в ліні і в недоброзичливому ставленні до панів.

Номер слайду 5

(1625 —1696) — польський поет, урядник часів Речі Посполитої Поетична спадщина включає в себе близько 300 000 рядків. Головний його твір -- поема «Хотинська війна», в 12 000 рядків, належить до класичних творів польської літератури. Ця поема довгий час зберігалася в рукописі і була видана лише у 1850 році. У XVIII столітті найпоширенішим жанром польської літератури є панегіристична література в стилі бароко. Панегірики складалися придворними поетами на честь вельмож, їхніх дружин, їхніх коней, їх садів тощо. Часто вони були написані на зіпсованій польській мові, з рясним вживанням латинських слів та зворотів( 1735-1801) - поет, письменник, драматург, перекладач, журналіст. Склав першу загальнодоступну польську енциклопедію у двох великих томах. Написав 8 комедій (1798 -1855) — один із найвидатніших польських поетів, діяч національно-визвольного руху, засновник романтизму в польській літературі. Поезія МІцкевича стала могутнім каталізатором утвердження національної самосвідомості польського народу і водночас найяскравішим її мистецьким виразом. У поезії Міцкевича особливості естетичного світо: гляду нації, той найкращий художній досвід, який накопичувався століттями, передаючись з покоління в покоління, нарешті дістали найбільш органічну, повну і довершену форму свого розкриття.

Номер слайду 6

( 1846 -1916) письменник, автор історичних романів, лауреат Нобелівської премії 11905 року Романи Сенкевича – це романи, що висвітлюють історію Польщі та світову історію, де збережені справжні історичні факти, постаті та злами епох. Його романи - це реальність, що подана у художній інтерпретації та достеменній правдоподібності. За життя став одним з найвідоміших і найпопулярніших польських письменників в Польщі та за кордоном. Після трилогії «Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володийовський» став польським письменником з найвищими заробітками (за право видання трилогії протягом 20 років отримав від видавця 70 тисяч рублів). Ще за життя письменника були зняті перші кінофільми за мотивами його книг. Це були німі чорно-білі стрічки – дві екранізації «Камо грядеши?», «Потоп» і «Ескізи вугіллям». Всього за мотивами творів письменника знято 23 кінофільму. Найчастіше екранізували «Камо грядєши?» - 7 разів. Тільки в 2001 це зробили поляки, в той час як італійці за сто років тричі знімали фільми за мотивами книги, яку написав Генріх Сенкевич. «Камо грядеши?» став основою для двох американських фільмів і одного французького. «Вогне́м і мече́м» — польський історичний фільм режисера Єжи Гоффмана, випущений 1999 року,в основі якого однойменний роман Сенкевича «Вогнем і мечем». Роль Богдана Хмельницького зіграв лауреат Шевченківської премії , Народний артист УРСР (1980), Герой України Богда́н Сильве́стрович Сту́пка

Номер слайду 7

( 1847 - 1912) Під псевдонімом Болеслав Прус виступав найвизначніший польський реаліст Олександр Гловацький. За широтою охоплення життя і типовістю образів творчість Пруса була вершиною польського критичного реалізму.“Реалістом найчистішої води” назвав Г. Сенкевич Болеслава Пруса У новелістиці Пруса, з якої й почався його вступ у літературу, знайшли вираження реалістичні традиції Бальзака, Діккенса, Золя. Розмаїтість людських типів, точність у відтворенні морально-соціального вигляду героя, уміння в повсякденному помітити значне вирізняють Пруса-новеліста. Перший великий твір Пруса — повість «Форпост» (1885), головним героєм якої є селянин. В 1887 Болеслав Прус почав писати соціально-психологічний роман «Лялька», який закінчив 1889 року. Одним із найвідоміших творів письменника є історичний роман «Фараон» (1894—1895), де Стародавній Єгипет стає алегорією сучасної письменнику Польщі. До Пруса лише деякі письменники написала романи про стародавній світ, але твір Пруса вирізняється якісно тим, що зображення старовини не є самоціллю у письменника, його насамперед хвилюють проблеми сучасності.

Номер слайду 8

Справжнє ім»я Генрік Гольдшмідт (1878 -1942 ) — педагог, лікар, журналіст, письменник, творча особистість, активний громадський діяч. За його власними словами, “лікар за освітою, педагог волею випадку, письменник за покликанням і психолог із необхідності”. Людина, яка іще за життя стала легендою. “Мешканець Варшави”, єврейська і польська ідентичності якого дозволяють рівною мірою вважати Корчака-Гольдшміта видатною постаттю двох народів — польського і єврейського. Усі без винятку свої професійні публікації він підписував як Генрик Гольдшміт, а 24 видані ним книги та близько 1000 публікацій у пресі — як Януш Корчак. Корчак-Гольдшміт був відомий також і як Старий Доктор, Пан доктор — головним чином завдяки надзвичайно популярній у Польщі радіопрограмі Старого Доктора (цей псевдонім Корчака-Гольдшміта, який в умовах агресивного антисемітизму волів вести свої радіопередачі),Чому обрав собі псевдонім – Корчак ?“Корчак” — один із найдавніших гербів польської шляхти. Називатися “Корчак” в усі часи означало “бути справжнім поляком”, і навіть більше — бути родовитим шляхтичем. Вперше Генрик підписався цим псевдонімом під драмою “Кудою” восени 1898 року, надіславши її на конкурс. Щоправда, підписав він драму — “Янаш Корчак”. А “Януш” з’явилося через помилку набірника, котрий працював із гранками.

Номер слайду 9

(1921 – 2006 )найпопулярніший серед польських письменників за кількістю мов, його книги перекладені майже півсотнею мов і видані загальним тиражем 35 млн примірників., працював переважно в галузі наукової фантастики та футурології, підіймав теми, пов'язані з розвитком науки й технологій, штучним інтелектом і місцем людини у Всесвіті. Фантазія письменника іноді навіть випереджає час, в якому ми зараз живемо. Він передбачив створення електронних книг. У романі «Повернення із зірок», який вперше був опублікований у 1961 р., ми читаємо: «Книги були кристалами із записаним вмістом. Їх можна було прочитати за допомогою оптона. Це навіть було схоже на книгу, але з однією-єдиною сторінкою між обкладинками. Після дотику на ньому з'явилося більше карток з текстом».« Я прагнув написати роман про майбутнє, але не про таке, яким хотів би його бачити, а про таке, якого слід остерігатись" У романі показане майбутнє земної цивілізації : прийдешні земляни повніст:ю відмовляються від космічних досліджень і присвячують себе побудові вигідного й безпечного життя на своїй планеті. Перед героями, що після 120 років космічних подорожей повернулись додому, постає дивне видовище: матеріальна цивілізація на Землі виросла до абсурдного буйства розкошів, люди плавають у добробуті й розвагах без найменшої праці й турбот про майбутнє. Вдалося знищити не тільки будь-які загрози бездумному щасливому життю на планеті — за допомогою так званої "бетризації" ліквідовано навіть притаманні людині агресивні інстинкти.

Номер слайду 10

(1884—1953)Польський прозаїк, поет, фейлетоніст, театральний критик, дитячий письменник, член Польської Академії літератури. Співавтор одного з перших і найбільш відомих польських коміксів — «Koziołek Matołek»(«120 пригод Цапка Матолка»), створеного1933 року«Бути розумним — важко, а бути добрим — ще важче»

Номер слайду 11

Малгожата-Кароліна Пекарська (нар. 1967, Варшава) — польська письменниця, журналістка телебачення і преси i історик мистецтва, авторка книжок для підлітків. Книжка побачила світ 2012 року у видавництві «Школа» в перекладі українською Божени Антоняк. Ця книга є молодіжним бестселером у Польщі. Головні герої роману, варшавські гімназисти, вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини — з усіма її вадами — і врешті пізнають ціну дружби Прототипом класної керівнички, Барбари Чайки,є… Барбара Чайка, улюблена вчителька авторки, яка навчала її польської мови та літератури. Герої книжки навчаються в гімназії, вони приходять туди, маючи переважно по 13 років і закінчивши перед тим так звану середню, або основну, школу, навчання в якій триває 6 років (від 7 до 13). У гімназії вчаться 3 роки, тобто від 13 до 16років. А після цього на підставі рейтингу атестатів обирають ліцеї, загальноосвітні або профільні, які закінчують через 3 роки — у віці 19 років. Після випускних іспитів ліцеїсти отримують атестати зрілості й можуть вступати до вищих навчальних закладів. Оцінки виставляються від «1» до «6», причому шістка є найвищою (відповідає нашій «12»). У Польщі є клуб фанів «Класу пані Чайки»!комп’ютерна гра «Клас пані Чайки», розроблена компанією«Apple House» і доступна онлайн на сайті письменниці www.piekarska.net.

Номер слайду 12

Письменник, журналіст , графічний дизайнер, автор підліткових романів «Ковчег часу», «За синіми дверима» і «Театр невидимих дітей». 2012 року став членом Товариства польських письменників. 13 квітня 2016 року нагороджений бронзовою медаллю «За заслуги в культурі Gloria Artis»“Ковчег часу” – книга про Другу Світову війну. Рафалу дев'ять років, і він живе у варшавському гетто. Понад усе на світі хлопчик любить читати, але дорога до бібліотеки стає щораз небезпечнішою. Його батьків немає. Дідусь, видатний скрипаль, переконує, що вони поїхали в Африку. Світ навколо дедалі більше нагадує Рафалові його улюблену книжку ¬– «Машину часу» Герберта Веллса: хижі морлоки у формі німецьких солдатів, з рушницями, чатують на кожному кроці. Та от настає день, коли з гетто доводиться тікати. Історична повість з невеликим фантастичним «вкрапленням» уміло адаптує тему Голокосту для молодших читачів, не нагнітаючи атмосфери, а залишаючи достатньо місця для дружби, вірності, доброти, надії й віри в майбутнє. Роман «Театр невидимих ​​дітей» - картина життя дітей у польських дитячих будинках наприкінці 1970-х — початку 1980-х років:реальність закладів, їх на психіку неповнолітніх, розвиток особистості. У ширшому контексті роман знайомить читачів з історією занепаду комунізму в Польщі — зокрема кульмінацією, коли в країні було введено воєнний стан і перед цим фактом ставлять дітей, які ще не здатні повністю усвідомити весь політичний контекст цієї поді

Номер слайду 13

(1867-1934) - перша жінка - лауреатка Нобелівської премії з фізики у 1903 році разом зі своїм чоловіком П’єром Кюрі і професором Антуаном Беккерелем. У 1911 році вдруге стала Нобелівським лауреатом за досягнення у галузі хімії. (1846-1916), лауреат преміі 1905 р.за яскравий літературний талант і рідкісний геній, який уособлював дух нації. (1867-1925), поет, лауреат преміі 1924р за видатний польський національний епос «Chłopi». (1911-2004, поет, лауреат 1980 р. «за безкомпромісну проникливість,що аналізує незахищеність людини у світі багатьох конфліктів» Лідер підпільної організації «Солідарністьлауреат Нобелівської преміі миру 1983 р(1908-2005),учений-фізик, лауреат преміі1995 році за вклад в роззброєння

Номер слайду 14

(1923-2012), поетеса лауреат преміі з 1996 р. році. (н. 1962),письменниця, лауреат премії 2019 р. Божою волею Україні й Польщі назавжди судилося проживати поруч. Різне було між ними на довгім шляху. Як висловився видатний польський кінорежисер Єжи Гоффман, «Наші історії переплелись назавжди як у крові, так і в радості» (напис на меморіальній дошці митцеві, що на фасаді кінопалацу в м. Тернопіль). Проте багатовікова історія наших народів наповнена діалогом культур, їх взаємопроникненням та взаємозбагаченням. На формування культурно-освітніх, політичних зв’язків між нашими народами благотворний вплив здійснюють інтелектуали Польщі, особливо найавторитетніші представники польської еліти − лауреати Нобелівської премії.

Номер слайду 15

pptx
Додано
20 червня 2022
Переглядів
1022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку