Презентація "Логічні задачі в шкільному курсі математики"

Про матеріал
. Виконуючи одноманітні вправи, дитина швидко втомлюється, втрачає інтерес до заняття. Щоб підтримувати розумову активність на високому рівні, дітям потрібно пропонувати незвичні завдання. Рішення завдань змушує активніше працювати мозок дитини, бути більш уважним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ігри на логіку. Найважливішим аспектом розвитку дитини є формування послідовного логічного мислення. Для того, щоб краще орієнтуватися у життєвих ситуаціях, пояснювати різноманітні явища, вміти чітко відстоювати власну думку, дітям необхідно розвивати логіку. Ось декілька цікавих ігор: Логічні задачі в шкільному курсі математики

Номер слайду 2

Які цифри заховались?

Номер слайду 3

Задача 1. Четвертий зайвий. Питання: Який предмет зайвий в ряду?

Номер слайду 4

Задача 2. Знайомимося з висловлюваннями. Умова: Брехунець(завжди каже неправду) і Правдомовець (завжди говорить правду) вирішили взяти для онука одного кота. Правдомовець: Рудого брати не будемо. Брехунець: Візьмемо білого. Завдання: Визнач, кого ж вони вибрали.

Номер слайду 5

Задача 3. Послідовне відкидання варіантів Умова: Віка, Поліна і Миколка розфарбовували картинки олівцями трьох кольорів: червоним, синім і зеленим. Віка розфарбовувала НЕ червоним і НЕ синім. Миколка - НЕ синім. Питання: Який олівець був у кожної дитини?  

Номер слайду 6

Задача 4. Думай частинами від цілого Умова: За правилами користування, вантажний ліфт у готелі вміщує і може перевезти не більше 15 дорослих або не більше 20 дітей. Питання: Яке найбільше число дітей може їхати в ліфті з шістьма дорослими?Умова: За правилами користування, вантажний ліфт у готелі вміщує і може перевезти не більше 15 дорослих або не більше 20 дітей. Питання: Яке найбільше число дітей може їхати в ліфті з шістьма дорослими?

Номер слайду 7

Задача 5. Математичний ребус. Умова: Загальна вартість фруктів по вертикалі і горизонталі вказана в таблиці. Завдання: Знайди ціну полуниці.          

Номер слайду 8

Задача 6. Групування об'єктів. Умова: На відпочинку тато, мама, син, дочка і бабуся вирішили покататися. Вони взяли напрокат 3 велосипеди і 2 скутери. У тата і мами виявилися різні транспортні засоби, а у тата і дочки - однакові. Питання: Син і мама поїхали на різному транспорті. На чому поїхала бабуся?

Номер слайду 9

Задача 7. Розбираємо, міркуємо. Умова: Єгор, Іван і Сергій - друзі. У них різні захоплення: один пише вірші, другий грає в футбол, а третій - шахіст. Якось один з них повідомив іншому: «Іван, ми обіграли суперника з рахунком 2: 1. Я зміг відбити всі пенальті! ».Іван тут же відправив їх товаришеві sms-повідомлення такого змісту: «Сергій, терміново придумай віршик про перемогу наших футболістів». Завдання: Як ти гадаєш, як звати футболіста.

Номер слайду 10

Задача 1  Переставте один сірник так, щоб приклад було вирішено правильно.

Номер слайду 11

Задача 2 Як можна переставити 1 сірник, щоб рівність стала правильною

Номер слайду 12

Задача 3 Потріб Потрібно прибрати 2 сірники так, щоб залишилися 4 рівні квадрати.

Номер слайду 13

Задача 4 Приберіть 3 сірники так, щоб залишилися тільки 3 трикутники.

Номер слайду 14

Задача 5 Переставте 4 сірники, щоб вийшли 3 квадрати. 

Номер слайду 15

Задача 7 Приберіть 5 сірників так, щоб залишилося тільки 5 рівних трикутників.

Номер слайду 16

Приклад простого ребуса про цифри

Номер слайду 17

Популярні варіанти головоломки — неповні приклади, нерівності, таблиці, у яких усі або частину цифр замінено буквами, зображеннями, зірочками чи пропусками. Розгадати такий ребус означає розставити між цифрами математичні знаки так, щоб рівність стала правильною

Номер слайду 18

Розв’язати магічний квадрат — заповнити порожні клітинки так, щоб сума чисел по будь-якій горизонталі, по вертикалях і діагоналях була однаковою.

Номер слайду 19

Як не додавай, отримуємо одну й ту ж суму. Ось де магія, ось чому квадрат — магічний! 

Номер слайду 20

Дякую за увагу! Використано ресурси інтернету  Вчитель математики Уварова Т. О. Андріївського. ЗЗСО І-ІІ ступенів 

Номер слайду 21

Відповіді4. Правдомовець говорить правду. Значить, кіт-везунчик НЕ рудий. Брехунець завжди говорить неправду. Значить, додому візьмуть НЕ білого кота. НЕ рудий і НЕ білий, значить, чорний5. У Віки був зелений олівець, у Поліни - синій, у Миколки - червоний. 6. Максимальний вантаж, який може безпечно перевозити ліфт - 15 дорослих або 20 дітей. П'ята частина цього максимального вантажу - це троє дорослих або четверо дітей. Якщо в ліфт зайдуть 6 дорослих (дві частини від загальної допустимої маси), діти можуть доповнити три частини, що залишилися:4 ∙ 3 = 12.7. 6 - 2 - 3 = 1.8. У тата і мами були різні транспортні засоби. Позначимо їх колами різного кольору. Доповнимо схему відповідно до умови: у тата і дочки - однаковий транспорт, у мами і сина - різний. Очевидно, що у тата, дочки і сина - однаковий транспорт. Це велосипеди, тому що їх було 3. Виходить, що у мами і бабусі - скутери.9 Перше повідомлення про перемогу адресовано Івану, це означає, що він не футболіст. З наступної умови задачі зрозуміло, що вірші пише Сергій. Значить, в футбол грає Єгор.19. У фіолетовому квадраті сума чисел в усіх напрямках дорівнює 21. У синьому квадраті правила «магічного» не виконуються. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ющенко Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Климчук Євгенія Сергіївна
    Дякую за чудову презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
8616
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку