Презентація"Лялька-мотанка"

Про матеріал
Презентація "Лялька- мотанка" дає уявлення пропроходження ляльки- мотанки, її види , призначення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “Народна лялька”

Номер слайду 2

Історія ляльки Лялька-мотанка (або вузликова лялька) є прадавнім сакральним оберегом, їй вже майже 5000 років, вона з'явилася з тих пір, як почали вирощувати льон. Перша ганчір'яна лялька була виготовлена у Стародавньому Римі (4-3 ст. до н.е.)

Номер слайду 3

Сучасні відомості Сьогодні серед розмаїття сучасних ляльок народні ляльки є особливим видом з неосяжною енергетикою, які цілюще впливають на психіку й здоровий розвиток дитини. Саме тому в наші дні вони стають все більш і більш популярними! В деяких регіонах України зберігся обряд – «Кукла» – так називають в народі жмут стиглого колосся, який залишають на вижатому полі і закручують за рухом сонця. Це робиться, аби наступного року теж був добрий врожай.

Номер слайду 4

Роль ляльки в житті людини Окрім атмосфери добра і краси, яку створюють ляльки, віддавна вони були ще й надійними оберегами від усякого горя, хвороби стихійного лиха. У цих чарівних створінь на личку не було носика, очей, брів – одягнені у стилізований національний костюм, вони замість рис обличчя мали символічне перехрестя, що за традицією оберігало від зурочення, вогню, болю, всякого безталання.

Номер слайду 5

Моделі – аналоги Вузликова лялька, виготовлена із текстильних матеріалів, в’язана вузлами. Одягнена в одяг з українським орнаментом. На обличчі кольоровий хрест – символ райдуги. Голова прикрашена вінком. Волосся заплетене у дві коси. Одягнена у селянському стилі: голова покрита хусткою; традиційна біла сорочка , поверх якої надягнена спідниця з фартухом, прикрашеним великою кишенею з народною вишивкою.

Номер слайду 6

Ескіз виробу з описом зовнішнього вигляду Лялька – мотанка виготовлена з ниток, м’яка, яскрава. Вона безлика, що означає її не одухотвореність, тому вона не може вчинити зло людям. Лялька одягнена в українському національному стилі. Основними елементами одягу є сорочка, плахта, фартух. Яскравим доповненням до українського наряду є намисто і вінок.

Номер слайду 7

Розрахунок собівартості виготовленого виробу № Назва використаних матеріалів Ціна за одиницю товару, грн. Витрати матеріалів Вартість витрат, грн. 1. Льняні нитки світлого кольору 30.00 (1мот. на 500м) 300 м 18.00 2. Махерові нитки темного кольору 15.00 (1мот. на 8м) 250 м 15.00 3. Клей ПВА 3.00 (1 упак.) 0.5 упаковки 1.50 4. Картон (залишок) - - безкоштовно 5. Спеціальна тканина для вишивка хрестиком 50.00 (1м) 30м Х 60м 13.50 6. Тканина темно-червоного кольору (залишок) - 50м Х 25м безкоштовно 7. Різнокольорова тканина (залишок) - - безкоштовно 8. Атласні стрічки 1.50 (1м) 0.7см Х 13шт. 13.65 9. Мереживо з бавовни (залишок) - - безкоштовно 10. Тасьма (залишок) - - безкоштовно 11. Нитки муліне чорного і червоного кольору 3.00 (1мот.) 0.5мот. Х 2шт. 3.00 12. Нитки для пошиття (залишок) - - безкоштовно 13. Бісер червоного і чорного кольору 1.50 (1 упак.) 2 упак. 3.00 14. Желатин 4.00 (25гр) 0.5упак. 2.00 15 Дріт - 170см безкоштовно Усього (орієнтовно) 69.65

Номер слайду 8

Екологічна оцінка виробу Створений мною виріб не має негативних наслідків для екології, тому що моя лялька-мотанка була зроблена з екологічно чистих матеріалів бавовни та льону. Усі сучасні споживачі зацікавлені у продукції високої якості, яка відповідає вимогам охорони здоров’я і безпеки. Тож під час вибору матеріалу для виконання проекту я врахувала, що мій виріб не матиме негативних наслідків і буде безпечним для споживача. Екологічність під час виготовлення виробів Застосування засобів захисту органів дихання Екологічно чисті матеріали Біологічна основа матеріалів Провітрювання приміщення Екологічно чисті технології

Номер слайду 9

Висновки Робота над проектом сприяла розширенню мого кругозору. Я ознайомилась з історією ляльок, їх видами, різноманітним оздобленням. Під час роботи виникали труднощі при виготовленні вінка, при з’єднанні основних частин ляльки. Але, на мою думку, я подолала усі труднощі. Усі поставлені завдання на початку поетка виконані, мета досягнута. Я отримала велике задоволення, працюючи над цим проектом. Думаю, що і надалі буду вдосконалювати і розвивати свої вміння і знання.

ppt
Додано
11 лютого 2019
Переглядів
3758
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку