Презентація"ЛЮБЛІНСЬКА УНІЯ. ОБ’ЄДНАННЯ БІЛЬШОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ У СКЛАДІ ПОЛЬЩІ

Про матеріал

Завдання: Øз'ясувати, якими були передумови укладення Люблінської унії;

Øдізнатися, як на Люблінському сеймі відбулося об'єднання Польського королівства і Великого князівства Литовського в єдину державу;
Øпоказувати на карті територіальні зміни, що відбулися внаслідок Люблінської унії;
характеризувати суспільно ­політичні зміни на українських землях після Люблінської унії;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 клас Андріївська ЗОШ І-ІІІ ст. Урок 3. ЛЮБЛІНСЬКА УНІЯ. ОБ’ЄДНАННЯ БІЛЬШОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ У СКЛАДІ ПОЛЬЩІ

Номер слайду 2

Завдання урокуз’ясувати, якими були передумови укладення Люблінської унії;дізнатися, як на Люблінському сеймі відбулося об’єднання Польського королівства і Великого князівства Литовського в єдину державу;показувати на карті територіальні зміни, що відбулися внаслідок Люблінської унії;характеризувати суспільно ­політичні зміни на українських землях після Люблінської унії;

Номер слайду 3

План вивчення. Передумови укладення Люблінської уніїЛюблінський сейм 1569 р. Суспільно-політичні зміни на українських землях після Люблінської унії. Наслідки Люблінської унії 1569 р. для України

Номер слайду 4

Опорні дати:1558–1583 рр. – Лівонська війна. Війна Московії проти Лівонського ордену німецьких лицарів, а після його розпаду (1561) – проти Великого князівства Литовського, Польщі (з 1569 р. – Речі Посполитої), Данії та Швеції за вихід до Балтійського моря. 1569 р.– Люблінська унія. Об’єднання Польського королівства та Великого князівства Литовського в Річ Посполиту.

Номер слайду 5

Основні терміни і поняття: Люблінська унія, Річ Посполита, воєводства, землі,повіти,федеративна держава,Винокурня, чинбарня

Номер слайду 6

Персоналії: Сигізмунд ІІ Август,Василь – Костянтин Острозький

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу. Передумови укладення Люблінської унії

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу2. Люблінський сейм 1569 р.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу3. Суспільно-політичні зміни на українських землях після Люблінської унії.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу4. Наслідки Люблінської унії 1569 р. для України

Номер слайду 14

Закріплення нових знань. З якого документа наведено уривок? ● Про які зміни в управлінні державою йдеться? «Польське королівство і Велике князівство Литовське становлять неподільне тіло, одно зібрання, один народ... Головний сейм завжди повинен бути один, а не окремі; крім того, повинен бути один ніколи не роздільний сенат для всіх справ і потреб тих народів і ніколи вже не повинен він бути іншим, тобто не повинен складатися лише з сенаторів того чи того народу».

Номер слайду 15

Закріплення нових знань2. Установіть хронологічну послідовність подій: ● Люблінська унія; об’єднання Польського королівства та Великого князівства Литовського в Річ Посполиту; ● початок Лівонської війни; ● Кревська унія.

Номер слайду 16

Закріплення нових знань3. Які з перелічених воєводств були сформовані на українських землях у складі Польського королівства після Люблінської унії: ● Белзьке; ● Брацлавське; ● Волинське; ● Київське; ● Подільське; ● Руське?

Номер слайду 17

Закріплення нових знань4. Виберіть слова та словосполучення, які доречні в розповіді про початок доби польського володарювання на українських землях: ● католицизм; ● монгольська навала; ● вальний сейм; ● Грюнвальдська битва; ● Мукачівський замок; ● шляхетська республіка; ● султан Сулейман І; ● король Сигізмунд ІІ Август. Свій вибір поясніть.

Номер слайду 18

Закріплення нових знань5. Дайте відповіді на запитання: ● Що змушувало схилятися до унії з Польщею Велике князівство Литовське? ● Як ставилися до унії українські князі-магнати? ● Які обставини спонукали українську знать переходити до табору прихильників об’єднання Литовського князівства й Польського королівства?

Номер слайду 19

Підсумок уроку:Історичний диктант 1) Із якою державою воювало Велике князівство Литовське з 1561 р.? 2) Коли відбувся Люблінський сейм? 3) Хто виступав проти унії? 4) Коли була укладена перша унія між Литвою і Польщею? 5) За якого польського короля було підписано Люблінську унію? 6) Якою була позиція українських князів щодо можливого об’єднання Польщі й Литви? 7) Що таке федеративна держава? 8) Коли було укладено Люблінську унію? 9) Назвіть воєводства, утворені польською владою на українських землях. 10) Що окреме мали Литва і Польща згідно з унією? 11) Які позитивні наслідки унії для українських земель? 12) Які українські землі, за Люблінською унією, перейшли під польську владу?

Номер слайду 20

Домашнє завдання:1. Підручник.

pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
19 липня 2018
Переглядів
4448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку