Презентація "Любовна драма у творчрсті І. Франка"

Про матеріал
Презентація до уроку у 10 класі на тему "Любовна драма у творчості І. Франка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. "Чому в'яне листя або життєва драма ліричного героя збірки "Зів'яле листя" І. Франка" Епіграф Любов – це кара, це сумна в’язниця, Бог від якої заховав ключі. П. Сорока

Номер слайду 2

Бліц-опитування У чому полягає багатогранність особистості Франка? Якими літературними псевдонімами підписував свої твори Франко? А як сьогодні, у ХХІ столітті, літературознавці і широка аудиторія поціновувачів творчості Франка його називають? Чому саме так? Чому це прізвисько „прив’залося” до Франка? А як іще називали Франка в літературних колах (і не тільки)?

Номер слайду 3

Сьогодні на уроці: Пройдемо сторінками кохання Івана Франка. Дізнаємося про імена тих, хто змушував його не спати ночами й писати неперевершені твори про палкі почуття. Декламуватимемо вірші Майстра слова

Номер слайду 4

Се такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою почуттів і розуміння душі людської, що, читаючи їх, не знаєш, кому віддати перевагу, чи поетові боротьби, чи поетові - лірикові, співцеві кохання і настроїв. М.Коцюбинський

Номер слайду 5

Ольга Рошкевич Тричі мені являлася любов. Одна несміла, як лілея біла, З зітхання й мрій уткана, із обснов Сріблястих, мов метелик, підлетіла. Купав її в рожевих блисках май, На пурпуровій хмарі вранці сіла І бачила довкола рай і рай! Вона була невинна, як дитина, Пахуча, як розцвілий свіжо гай.

Номер слайду 6

“Я не тебе люблю, о ні…” “Не знаю, що мене до тебе тягне”

Номер слайду 7

“Червона калина” “За що, красавіце, я так тебе люблю”

Номер слайду 8

Целіна Зигмунтовська Явилась третя — женщина чи звір? Глядиш на неї — і очам приємно, Впивається її красою зір. То разом страх бере, душа холоне І сила розпливається в простір. За саме серце вхопила мене, Мов сфінкс, у душу кігтями вп'ялилась І смокче кров, і геть спокій жене. Минали дні, я думав: наситилась, Ослабне, щезне… Та дарма! Дарма!

Номер слайду 9

«Чорний демоне розлуки»

Номер слайду 10

Чому в’яне листя? Що потрібно для того, щоб воно жило? Перенесемо це на кохання

Номер слайду 11

Ольга Хоружинська СПАСИБІ ТОБІ, МОЄ СОНЕЧКО, ЗА ПРОМІНЧИК ТВІЙ - ЩИРЕ СЛОВЕЧКО! ЯК ПРОМІНЧИКА НЕ ЗДОБУТЬ ПРИТЬМОМ, СЛОВА ЩИРОГО НЕ КУПИТЬ СРІБЛОМ, ..ТОЖ ЗА ДАР МАЛИЙ, А БЕЗЦІННИЙ ТВІЙ.

Номер слайду 12

Яким було кохання для Франка? “Хвилини, котрих я любив, були, може, найкращі в моїм життя – жаль тільки, що були це заразом хвилини найтяжчого болю, якогоя досі зазнав, а не радості”

Номер слайду 13

“Жіноче серце. Чи ти лід студений?”

Номер слайду 14

Чи варто було трудитися, щоб пустити в світ пару жмутків зів’ялого листя, кинути в круговорот нашого сучасного життя кілька крапель, затроєних песимізмом? (Як критики оцінили Франка? )

Номер слайду 15

А що думаєте з цього приводу ви? Це песимістична збірка, яка говорить про те, що Франко вичерпався як письменник - ватаг і перейшов до слабовольної творчості?

Номер слайду 16

Підсумок уроку. Що в моїй пісні біль, і жаль, і туга – Се лиш тому, що склалось так життя. Та є в ній, брате мій, ще нута друга: Надія, воля, радісне чуття.   Я не люблю безпредметно тужити Ні шуму в власних слухати вухах; Поки живий, я хочу справді жити, А боротьби життя мені не страх.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Вивчити напам'ять поезії «Чого являєшся мені у сні?», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» та вміти їх аналізувати.

ppt
Додано
12 грудня 2022
Переглядів
172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку