Презентація "М. Коцюбинський. Психологічна новела «Intermezzo» з жанровими ознаками «поезії у прозі». Поетика імпресіонізму. Проблеми душевної рівноваги, повноцінного життя".

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури на тему "М. Коцюбинський. Психологічна новела «Intermezzo» з жанровими ознаками «поезії у прозі». Поетика імпресіонізму. Проблеми душевної рівноваги, повноцінного життя".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. Коцюбинський. Психологічна новела «Intermezzo» з жанровими ознаками «поезії у прозі». Поетика імпресіонізму. Проблеми душевної рівноваги, повноцінного життя.

Номер слайду 2

Мене втомили люди. Мені докучило бути заїздом, де вічно товчуться оті створіння, кричать, метушаться і смітять. Повідчиняти вікна! Провітрить оселю! Викинуть разом із сміттям і тих, що смітять. Нехай увійдуть у хату чистота й спокій.  М . Коцюбинський

Номер слайду 3

Прощайте. Йду помiж люди. Душа готова, струни тугi, наладженi, вона вжеграє… М. Коцюбинський «Intermezzo» 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Стрес (від англ. stress — напруга, тиск)  — неспецифічна реакція організму у відповідь на дуже сильну дію (подразник) зовні, яка перевищує норму, а також відповідна реакція нервової системи.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дивлячись на картини імпресіоніста Клода Моне, мені …(як?)Слухаючи музику Клода Дебюсі, я уявляю …(що?)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Постійні хвороби. Події 1908 року (арешти однодумців, страти)Арешт сестри Ольги. Лист від Беатріче. Крах сімейних стосунків з дружиною Вірою Дейшею. Передумови появи „Intermezzo” М. Коцюбинського

Номер слайду 14

Intermezzo (іт. intermezzo - перерва) – Музична п’єса, яка розташовується між двома іншими номерами, відрізняючись від них за характером і настроєм. 2. „Intermezzo”– психологічна новела з жанровими ознаками «поезії в прозі».3. Intermezzo (з італ. – перепочинок, пауза). Перерва в творчості.

Номер слайду 15

Поезія в прозі – невеликий ліро-епічний твір, написаний ритмічною прозою, який відзначається образністю, стрункістю композиції, сконцентрованістю змісту.

Номер слайду 16

Психологізм - (грец. psych — душа; лат. lohos — слово, вчення) — передача художніми засобами внутрішнього стану персонажа, його думок,переживань, зумовлених внутрішніми й зовнішніми чинниками. Психологічна новела – твір, побудований на глибокому змалюванні психології персонажів.

Номер слайду 17

Гра-тест «Так чи ні»1)    Твір «Інтермецо» Коцюбинський присвятив своїй дружині. 2)    Героя втомили місто та люди3)    На другий ранок він побачив білих вівчарок.4)    Герой звертається до сонця з вдячністю.5)    Таки він зустрівся на ниві знову зі своїм другом.6)    Літературний герой вирішив не повертатися до міста.

Номер слайду 18

Гра-тест «Так чи ні»1)    Твір «Інтермецо» Коцюбинський присвятив своїй дружині. (ні)2)    Героя втомили місто та люди (так)3)    На другий ранок він побачив білих вівчарок. (так)4)    Герой звертається до сонця з вдячністю. (так)5)    Таки він зустрівся на ниві знову зі своїм другом. (ні)6)    Літературний герой вирішив не повертатися до міста. (ні)

Номер слайду 19

місто

Номер слайду 20

Відпочинок у селі

Номер слайду 21

РЕЦЕПТИ ВІД ВТОМИ

Номер слайду 22

Інтерактивна вправа «Займи позицію».«Новела «Intermezzo» — це твір для митців, «обраних», чи для широкого кола читачів, для всіх?»Для всіх. Для обраних

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Знати зміст новели «Intermezzo», вміти її аналізувати. Прочитати 1частину повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків».

Номер слайду 24

На все добре!

pptx
Додано
8 жовтня 2020
Переглядів
2512
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку