Презентація "М. В. Гогол “Ревізор”. Образи чиновників"

Про матеріал
Проаналізувати з учнями образи чиновників — героїв комедії «Ревізор», розкрити їхню роль у конфлікті твору, розтлумачити зміст епіграфа до п’єси; розвивати навички аналізу драматичного твору, вміння узагальнювати, вміння формулювати і відстоювати власну думку, критичне мислення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. В. Гогол “Ревізор”. Образи чиновників

Номер слайду 2

В «Ревизоре» я решился собрать в одну кучу все дурное в России, какое я тогда знал… и за одним разом посмеяться над всем. Микола Гоголь

Номер слайду 3

Схема-таблиця «Система образів комедії «Ревізор» М. Гоголя{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Головні персонажі Другорядні персонажі Епізодичні персонажі

Номер слайду 4

Бесіда. Звідки ми вперше дізнаємося про персонажів комедії? Поясніть, чи існує якась закономірність у представленні героїв комедії читачу? Хто з них є головними, другорядними та епізодичними персонажами? Поміркуйте, чому Гоголь не виставляє персонажів за їх роллю у творі?- Які чиновники представляють у п’єсі міську владу? - Чому Гоголь називає тільки посади чиновників, а не розкриває їхніх чинів відповідно до тогочасної «Табелі про ранги»?

Номер слайду 5

- Як ви думаєте, чому один із головних персонажів комедії Хлестаков представлений Гоголем в системі «Дійових осіб» не відразу за городничим, а тільки одинадцятим? - Поміркуйте, чому всі слуги винесені в самий кінець переліку персонажів, а Осип, слуга Хпестакова, названий відразу після свого пана? - Хто з персонажів найбільше рухає розвиток сюжету впродовж усієї п’єси та в окремих її епізодах? Що цим хотів показати Гоголь? Розкрийте новаторство митця в створенні комедійних персонажів.

Номер слайду 6

Як ви думаєте, чи є серед героїв «Ревізора» позитивні персонажі? Як у цьому виявилося новаторство Гоголя? У чому полягає головний прецедент комедійної інтриги «Ревізора»? Хто його «запускає» й чому?

Номер слайду 7

Створення «біографії» персонажа. Як ви розумієте посадові повноваження городничого?Що ми знаємо про городничого? Як автор розширює інформацію про нього? Які асоціації викликає у читача ім’я головного героя Антон Антонович Сквозник-Дмухановський?Знайдіть у тексті п’єси цитати, що підтверджують авторську характеристику городничого: його резонерство, своєрідний розум, грубо розвинені нахили душі.

Номер слайду 8

- Городничий таємно збирає перших осіб міста. Поясніть, чому інформація про приїзд «інкогніто» стає відомою прислузі- Яку роль у характеристиці городничого й інших персонажів відіграють діалоги, авторські ремарки, здатність героїв говорити «на люди» та «вбік»? - Які «грішки» мають за собою міські чиновники? Які недоліки існують у роботі підвладних їм установ? Яким чином рельєфне зображення образу чиновників міста і перш за все городничого пов’язане із сатиричним сенсом усієї комедії? Поміркуйте, чому Бобчинський і Добчинський прийняли Хлестакова за ревізора? Чому ніхто не ввімкнув мізки й не перевірив «версію» Бобчинського й Добчинського?

Номер слайду 9

Завдання. Познайомившись із зауваженнями автора для панів акторів і з I дією комедії, заповни таблицю.{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Посада Ім’я Характеристика автора Чим займається? Риси характеру Городничий Доглядач шкіл Суддя Попечитель богоугодних закладів Поштмейстер

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Підготувати портфоліо Хлєстакова (обов’язково використати цитати), створити асоціативний колаж «Хлєстаков» (завдання на вибір).

pptx
Додано
16 березня 2019
Переглядів
8419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку