Презентація "Максим Рильський"

Про матеріал

Художній світ лірики М. Рильського. Гармонія мелодії і слова.

М. Рильський «На білу гречку впали роси»

Мета.

Літературне читання: продовжити знайомити учнів з життям і творчим доробком поета, прищепити любов до естетичних цінностей, вчити учнів свідомо, виразно читати поетичні твори, аналізувати їх; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати мислення, спостережливість, кмітливість, зв'язне мовлення, творчі здібності, вміння висловлювати власні думки; виховувати любов до краси рідної природи.

Музичне мистецтво: сформувати уявлення учнів про характер у музиці; навчити сприймати музику, розуміти почуття, які вона передає; розвивати музичний слух, образне мислення, творчу уяву, пам'ять, емоційність, здатність усвідомлено сприймати музику; виховувати культуру слухання музики, естетичний смак, формувати інтерес до музичного мистецтва, виховувати творчу особистість.

Образотворче мистецтво: вчити дітей добирати загальний тоновий і колірний мотив пейзажу, навчати спостерігати за красою навколишнього світу, дотримуватися пропорцій та розмірів; закріплювати вміння розрізняти види образотворчого мистецтва, класифікувати твори мистецтва за жанрами; закріплювати знання про пейзаж, засоби передавання настрою в пейзажі; раціонально заповнювати робочу поверхню аркуша; передавати об'єкти у просторі, глибину простору за допомогою насиченості кольору; виховувати естетичний смак, уміння милуватися красою рідної природи.

Хід уроку

І Організаційний момент.

ІІ Мовленнєва розминка.

ІІІ Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні ми продовжимо говорити про творчість М.Рильского. Максим Тадейович Рильський є автором дуже багатьох творів про природу, любов до рідної мови, своєї Батьківщини, повагу до праці. Твори поета охоче читають і дорослі, і малі. На сьогоднішньому уроці ми блище познайомимося із життєвим та творчим шляхом поета, прочитаємо його твори, що допоможуть зазирнути у душу цієї талановитої людини.

ІV Сприймання та усвідомлення нового матеріалу.

Давайте послухаємо що цікавого про поета нам підготували Ваші однокласниці Власенко Даша та Бікерей Оля.

Даша: Народився Максим Рильський у сім'ї Тадея Рильського, відомого етнографа.

Оля: (довідка) Етнограф—це людина, що досліджує різні народи, їхню культуру та побут. Культуролог досліджує різні види мистецтв, народні традиції.

Даша: Мати поета, Меланія Федорівна, була простою, щирою та привітною жінкою. У сім'ї зростало три сина—Іван, Богдан і Максим.

Оля: Перші ази читання й письма давав хлопчикові батько. Він учив його з українських книжок. А ще любив читати дітям вголос Шевченка, Пушкіна, Міцкевича. Батько вчив любити не лише книжки, а й природу, людей, світ. Якщо кудись їхав, то у візок, запряжений конем Попом, садовив і Максимка. Кінь був мудрий, ним ніхто не управляв, а якщо по дорозі зустрічався хтось із селян, кінь сам зупинявся.

Даша: Найбільшим захопленням Максима було читання. Хлопчик перечитав усе з батькової бібліотеки, що привертало його увагу. Після довгих «сімейних нарад» М.Рильський вступає відразу у третій клас гімназії в Києві й живе в родині Лисенка. Будинок композитора виходив на одне подвір'я з будинками, в яких наймали помешкання Косачі й Старицькі. Повз вікно Лесі Українки Максим щоранку поспішав на заняття. Часом у кабінеті Лисенка сідав за піаніно і підбирав на слух якусь знайому мелодію… Свою першу збірку «На білих островах» поет видав у 15-річному віці.

Оля: У творчості поета знайшлося місце і для дітей. Він понад 10 років працював у школі. Діти любили його. Рильський ніколи не читав їм нудних нотацій, а якщо вже дуже пустували на уроках, то на хвилинку виходив з класу. Вірші любив записувати в загальний зошит. Йому добре працювалося в товаристві замріяних дерев, тому, мабуть, Максим Тадейович переніс своє помешкання під шати Голосіївського лісу на околиці Києва. Згодом там був відкритий музей поета.

Помер Максим Рильський 24 липня 1964 року. Його поховали на Байковому кладовищі в Києві.

А зараз пропоную послухати як М.Рильський читає свій вірш.

( аудиозапис)

V. Робота над віршем М. Рильського "На білу гречку впали роси".

1. Виразне читання вірша вчителем.

На білу гречку впали роси,

Веселі бджоли одгули,

Замовкло поле стоголосе

В обіймах золотої мли.

Дорога в'ється між полями...

Ти не прийдеш, не прилетиш —

І тільки дальніми піснями

В моєму серці продзвениш.

- Чи сподобався вам вірш?

- Які почуття він у вас викликав?

2. Робота в парах. Підготовка до виразного читання вірша учнями.

3. Словнкова робота.

Етнограф—це людина, що досліджує різні народи, їхню культуру та побут.

Культуролог досліджує різні види мистецтв, народні традиції.

Стоголосий- утворений багатьма голосами, звуками; здатний утворювати цілу гаму звуків; галасливий, гомінкий.

Мла- неосвітлений простір; темрява; непрозоре повітря, насичене водяною парою; туман; дрібний дощ, сніг, які стушовують, згладжують обриси предметів.

Шлягер- дуже популярний, модний чи успішний протягом певного часу мистецький твір (композиція, вистава, фільм тощо).

4. Виразне читання вірша учнями.

5. Аналіз змісту вірша з елементами вибіркового читання.

- Про що йдеться в перших чотирьох рядках твору?

- Якими словами поет описує природу?

- Про що М. Рильський пише далі?

-Спогад про кохання співзвучний цьому тихому вечору, такому ж трохи сумному і ніжному. Поет не сподівається побачити чи почути кохану, і тільки у серці безгучно продзвенять пісні.

Пейзажна замальовка, яка вирізняється надзвичайно тонкою

художньою проникливістю («Замо­вкло поле стоголосе в обіймах золотої мли») — це тільки тло, на якому розгортається картина почуттів ліричного героя. Час, коли біліє гречка (період цвітіння) став етапом випробування розлукою. Недарма останні рядки поезії звучать як прощання з надзвичайно близькою людиною, яка відходить «дорогою в полях» назавжди. Легкого й витонченого мінору поезії додає згадка про пісню, яка залишається в душі як ненастанний спогад про дорогу серцю людину:

Ти не прийдеш, не прилетиш

І тільки дальніми піснями

В моєму серці продзвениш.

Узагалі мотив розлуки на довгий час стає провідним у творчості письменника. Проте розставання не постає як крах життя ліричного героя. Автор стверджує, що і зустріч, і розлука є неминучими в людському житті, адже вони нерозривно пов'язані між собою. І під час розставання має звучати не біль від утрати, а вдячність за кожну щасливу хвилину в минулому й ствердження майбутнього щасливого життя.

Vl. Фізкультхвилинка.

6. Розподь про композитора Богдана Весоловського.

- Багато віршів М. Рильського було покладено на музику. І вірш "На білу гречку впали роси" один з них.

Відомий композитор, Богдан Весоловський, дуже захоплювався творчістю М. Рильського і цей вірш надихнув його створити чудовий музичний твір.

Народився Б. Весоловський у Відні 31 травня 1915. Після Першої світової війни родина переїхала до Стрия. Навчався на юридичному факультеті Львівського університету та у Вищому музичному інституті імені Миколи Лисенка. Також закінчив Консульську академію у Відні. Знав кілька іноземних мов. Почав писати музику з 16 років. Весоловського називали королем української танцювальної музики. Він був чи не єдиним українським композитором, який записав понад 20 альбомів власних творів. Ім'я Богдана Весоловського (1915–1971) – українського композитора, який працював у сфері української естрадної музики, було добре відоме у світі. Його твори – пісні в ритмі вальсу, танго чи фокстроту – ставали танцювальними шлягерами. Вони звучали на найпрестижніших сценах світу в США, Аргентині, Австралії та багатьох країнах Європи.

Щира, безпосередня, наспівна, задушевна мелодика вдало відтворює різні стани людської душі.

Співає - Антін Дербіш. Народився Антін Дербіш 13 червня 1921 року в місті Ярославі (нині Польща) у багатодітній сім'ї. У його батьків було десятеро дітей. Він – найстарший – завжди був першим помічником батька в господарських справах.

7. Слухання пісні.

- Під час прослухування пісні подумайте які почуття вона у вас викликає? Який перед вами постає художній образ?

( учні слухають перший куплет пісні )

Відповідають на запитання. ( слухають пісню до кінця )

- Які музичні засоби музичної виразності застосував композитор для створення цього художнього образу?

-Яку динамику використав композитор?

-Яке було виконання: вокальне чи інструментальне?

-Чи може цей твір бути символом краси, кохання?

Vll. Практична робота. Створення художнього образу за власними враженнями.

Vlll. Презентація власних робіт.

IX. Підсумок уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Була у нього посмішка дитини–Блакиті української тепло. Любов’ю серце зроджене було, Як пісня – чесне, як бджола –завзяте. Дмитро Павличко

Номер слайду 2

Тадей Рильський – батько письменника,відомий український етнограф і культуролог.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У 1910 році вийшла друком перша поетична збірка Максима Рильського ”На білих островах”

Номер слайду 6

Максим Рильський з дітьми

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
8917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку