Презентація "Марина Іванівна Цвєтаєва (1892-1941). «Книги в червоній палітурці». Чарівний світ літератури й мистецтва у вірші М. І. Цвєтаєвої. Знайомі образи з прочитаних творів.

Про матеріал
Марина Іванівна Цвєтаєва (1892-1941). «Книги в червоній палітурці». Чарівний світ літератури й мистецтва у вірші М. І. Цвєтаєвої. Знайомі образи з прочитаних книг (Том Сойєр, Гекльберрі Фінн та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марина Іванівна Цвєтаєва«Книги в червоній палітурці»

Номер слайду 2

Душа летить в дитинство, як у вирій, бо їй на світі тепло тільки там. Ліна Костенко

Номер слайду 3

Проблемне запитання. Навіщо людині читати книжки?

Номер слайду 4

Знайомтесь…Марина Іванівна Цвєтаєванародилася 8 жовтня 1892 року у Москві

Номер слайду 5

Батько поетеси, професор Московського університетуІван Володимирович Цвєтаєв, був засновником і першим директором Музею мистецтв

Номер слайду 6

Мати Марини Іванівни, Марія Олександрівна Мейн, була талановитою піаністкою, захоплювалася поезією, писала віршіСестри Цвєтаєві, Марина та Анастасія

Номер слайду 7

Будинок Цвєтаєвих, що знаходився у центрі Москви,часто відвідували друзі батьків – учені, музиканти, письменники, художники. Доньки Муся і Ася (так їх звали у сім’ї) зростали в атмосфері служіння красі.

Номер слайду 8

У 6 років Марина почала писати вірші, не лише російською, а й французькою та німецькою.

Номер слайду 9

1910 року Марина Цвєтаєва готує до випуску першу збірку віршів “Вечірній альбом”. До неї увійшла поезія “Книги в червоній палітурці”

Номер слайду 10

Кожний вірш М. Цвєтаєвої просякнутий музикою, тому невипадково багато її творів стали піснями, романсами, що звучать і нині.

Номер слайду 11

«Книги в червоній палітурці»З раю моїх дитячих літ. Ви, незрадливі любі друзі,Шлете мені палкий привіт. В старій червоній палітурціЩо тільки вивчу я урок. Відразу йду до вас бувало— Вже пізно! – мамо, лиш рядок!... —Та мати завше забувала.

Номер слайду 12

«Книги в червоній палітурці»На лампі мерехтять вогні…Як гарно з книгою у хаті!Під Гріга, Шумана, КюіПро долю Тома запізнати. Вже смеркло, холод у вікно…Том з Беккі з вірою чекають.І смолоскип індійця Джо. У сутінках печер блукаєНа цвинтарі десь крик сови…

Номер слайду 13

«Книги в червоній палітурці»(Боюсь!) Біжить — крізь темінь стежка —Хлопчина, прийма у вдови,Як Діоген, що в бочці мешка. Сіяє в залі трону лак. Над юнаком – корона вежить. Раптом (О Господи!) – жебрак,Ще й мовить: Трон мені належить!"Та кожен знову в пітьмі зник.

Номер слайду 14

«Книги в червоній палітурці»Британії судьба — страждати…— Та чом би серед любих книг. Знов з лампою не задрімати?О золоті мої часи,Палає серце на папері!Та й імені ці золоті: Жебрак, принц, Том і Геккельбері!

Номер слайду 15

Бесіда за поезією4 Чи сподобався вам вірш і чому?123 Який настрій викликають ці рядки?Які почуття поетеси відбилися у цьому вірші?Пригадайте своїх улюблених героїв?

Номер слайду 16

Бесіда за поезією. Як часто поетеса звертається до книг?- Що ви собі уявляєте, коли читаєте ці рядки? Від люстри вогники тремкі… Як з книжкою чудово вдома!- Хто ці герої: Гекльберрі, Беккі, індіанець Джо, Принц, Жебрак?- Що вам відомо про них?- З ким порівнює автор Тома?- Хто такий Діоген, «що жив у бочці »?- Що відчуває дівчинка, коли читає книги?- Чи є у вас бібліотека? Які у вас улюблені книги?

Номер слайду 17

Аналіз вірша. Тема - про улюблені книги, які супроводжували дитинство ліричної героїні.Ідея - захоплення книгами, класичною музикою робить людину духовно багатою, розширює її кругозір, робить життя емоційно наповненим, змістовним. Потрібно цінувати золоту пору дитинства.

Номер слайду 18

Образи

Номер слайду 19

Художні засоби «Книжки в обкладинках червоних»Епітети: Метафори:

Номер слайду 20

Рефлексія- Що ви запам’ятали сьогодні на уроці?- Чи можна сказати, що «Книги в червоній палітурці» вчать нас читати?- Яка головна думка цього вірша? Чого нас навчає цей вірш?

Номер слайду 21

Продовжіть речення…- Сьогодні я дізнався…- Було цікаво… - Було складно…- Тепер я можу… - Я відчув, що… - Цей урок дав мені… - Мені захотілося…

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бая Світлана Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Savchuk Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
3816
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку