Презентація "Марійка Підгрянка" (для дітей)

Про матеріал

Марійка Підгірянка — відома галичанка, українська поетеса та освітянка. В презентації є деякі відомості про її життя і творчість.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марійка Підгірянка (ім'я при народженні Марія Омелянівна Ленерт, в шлюбі — Домбровська)

Номер слайду 2

Марійка Підгірянка (Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська) — українська поетеса, народилася 29 березня 1881р. у с. Білі Ослави на Івано-Франківщині в багатодітній родині лісничого(5 дочок і 1 син).

Номер слайду 3

Росла вона талановитою і вразливою дівчинкою на лоні природи чудового гуцульського краю.

Номер слайду 4

Дівчинка тяглася до науки . А сприяв цьому дідусь по матері, священник Микола Волошин , який навчив улюблену внучку читати і писати.

Номер слайду 5

Однак, батько-незаможний лісник - не міг дати освіту всім дітям, тому в сімейному колі вирішили, що вчитися буде син, а дівчатка займатимуться хатньою роботою.

Номер слайду 6

Марійка мріяла стати вчителькою. Батько займався з дочкою. У 15 років Марійка в Коломиї склала іспит за восьмикласну жіночу школу, а через чотири роки - у Львові за жіночу вчительську семінарію. Її мрія здійснилася. Марія Омелянівна віддала вихованню дітей понад 40 років

Номер слайду 7

Перші вірші поетеса підписала псевдонімом ”Марійка Підгірянка”, який вона обрала на згадку про рідний край і в знак любові до нього.

Номер слайду 8

Марійка була закохана у природу. Уважно прислуховувалася до гомону Черемоша та Прута, до розповідей батька про різні породи дерев та кущів, про поведінку і звички тварин.

Номер слайду 9

Більшість творів поетеса написала для дітей і про дітей. Основні мотиви віршів М. Підгірянки— мрії про краще майбутнє народу, оспівування краси рідного краю, природи Карпат.

Номер слайду 10

На схилі літ Марійка Підгірянка багато писала для внуків. Вона складала для них лічилки,загадки, вірші , а підписувалася “бабця Клапця”.

Номер слайду 11

18 травня 1963 р. яскрава зоря Марійки Підгірянки згасла. Її провели в останню путь на Личаківський цвинтар, що у Львові.

Номер слайду 12

Кімната-музей М. Підгірянки в м. Тлумач

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Руденко Лариса Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 грудня 2020
Переглядів
3277
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку