Презентація "Мартин звичайний"

Про матеріал
Ознайомлення з біологічними особливостями та поширенням Мартина звичайного (Larus Ridibundus),розвиток пізнавальних інтересів здобувачів освіти до ортофауни України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мартин звичайний (Larus Ridibundus)Міністерство освіти і науки України. Черняхівської селищної ради. Житомирської областіЧерняхівського ліцею №1 Робота учня 3 - В класу. Черняхівського ліцею №1 Охримчука Назарія Керівник : Шевчук Людмила Миколаївна

Номер слайду 2

Мета проєкту: ознайомлення з біологічними особливостями та поширенням Мартина звичайного (Larus Ridibundus); розвиток пізнавальних інтересів здобувачів освіти до пернатих друзів; формування моральних принципів та активної життєвої позиції в галузі охорони птахів.

Номер слайду 3

Біологічна класифікація Мартина звичайного (Larus Ridibundus)Домен: Еукаріоти (Eukaryota)Царство: Тварини (Animalia)Тип: Хордові (Chordata)Клас: Птахи (Aves)Ряд: Сивкоподібні (Charadriiformes)Родина: Мартинові (Laridae)Підродина: Мартинові (Larinae)Рід: Chroicocephalus. Вид: Мартин звичайний

Номер слайду 4

Особливості зовнішньої будови Мартина звичайного (Larus Ridibundus) Довжина тіла – 34 – 37 см. Розмах крил – 100 – 110 см. Вага - 190 – 400 г. Вся голова до потилиці і горло до середини шиї кавово-бурого кольору, трохи темнішого на межі з білим кольором інших частин оперення. Навколо ока неповне вузеньке біле кільце. Шия, надхвістя, хвіст і весь низ тіла від середини шиї до хвоста чисто-білого кольору. Дзьоб і ноги червоні. Це оперення дорослі птахи носять з березня (іноді з квітня) до липня — серпня.

Номер слайду 5

Спосіб життя, харчування Мартини звичайні (Larus Ridibundus) живуть в галасливих гніздових колоніях, які часом налічують багато тисяч птахів.. Кожна колонія являє собою сварливу спільноту згуртованих сімейних груп, що складаються з подружніх пар з їх потомством. З ранку до вечора мартини поодинці або зграями добувають їжу. У їх різноманітний раціон входять дощові черв'яки, комахи, ракоподібні, молюски, дрібні риби, жаби, плоди та ягоди, молоде листя і трава. Величезні зграї мартинів частенько шукають поживу на звалищах, де завжди вдосталь харчових відходів.

Номер слайду 6

Ареал поширення Мартина звичайного (Larus Ridibundus) Гніздиться птах на обширній території Євразії та на атлантичному узбережжі Канаи. На більшій частині ареалу це перелітний птах, хоча в деяких районах Західної Європи веде осілий спосіб життя. В Україні поширений на всій території, крім Карпат і Криму; мігрує скрізь, регулярно зимує біля морського узбережжя та на Дніпрі, зрідка - на інших водоймах.

Номер слайду 7

Розмноження Мартина звичайного (Larus Ridibundus) Вилетівши на кінець лютого в далекий шлях до рідних гніздівель, мартини дістаються свої домівок не пізніше кінця березня. Покружлявши над знайомими місцями, птахи величезними зграями збираються на розташованих поблизу багнистих луках і мілинах, де відбуваються «оглядини», і кожен підшуковує собі пару. Багатотисячні гніздові колонії, зазвичай, розташовуються біля самої води. Статевої зрілості звичайні мартини досягають в трирічному віці.

Номер слайду 8

Процес насиджування яєць та будівництво гнізда Кілька днів птахи будують гніздо з гілочок, застелене зсередини м'якими травинками. У кладці озерної чайки буває від 1 до 4 яєць, і обидва батьки насиджують її по черзі. Вилуплюються пташенята вже покриті строкатим сірувато-бурим пухом. Вже через 12-16 годин вони можуть стояти, а в разі небезпеки вискочити з гнізда і сховатися в траві. За місяць від появи на світ молоді мартини стають на крило і самі шукають поживу.

Номер слайду 9

Загрози для птахів 1. Основними загрозами для мартина звичайного є знищення та спотворення водно-болотних угідь (осушення, комерційне використання, знищення заростей очерету, забруднення, тощо), використанням пестицидів, фактор неспокою, відстріл мартинів мисливцями та малограмотними людьми. 2. Для збереження виду необхідна сувора охорона водно-болотних угідь, усунення фактору неспокою з боку людей в гніздовий період, ведення природо відповідного сільського господарства без використання пестицидів. 3. Мартин звичайний перебуває під опікою Бернської конвенції та Директиви ЄС про захист диких птахів.

Номер слайду 10

Цікаві факти про Мартина звичайного (Larus Ridibundus) У пошуках їжі мартин звичайний іноді відлітає на відстань до 15 км від місця ночівлі та патрулює територію площею 800 км2. В період гніздування основу раціону мартинів звичайних становлять комахи: жуки, мухи, коники і бабки, а також інші безхребетні, у тому числі павуки і сколопендри. Один мартин з'їдає за день 70-225 г поживи. У перший тиждень життя пташенята щодня отримують 22 г їжі, у другу 50 г, а в наступні - від 80 до 150 гр. В гніздових колоніях мартинів гнізда розташовані на відстані 50-75 см один від одного. Кожне гніздо оточене «забороненою зоною», куди не дозволено ступати чужинцям. Вирізняючись чванливим і агресивним норовом, мартини люто обороняють свою територію від сусідів.

Номер слайду 11

Використані джерелаhttp://pernatidruzi.org.ua/martyn_zvychaynyi_larus_ridibundus.htmlhttps://aves.land.kiev.ua/1881.htmlhttp://www.zoolog.com.ua/ptici130.htmlhttps://animalia.bio/uk/black-headed-gullhttps://www.zkmuseum.com/2023/01/2023.htmlhttps://uabirds.orghttps://uk.wikipedia.org/wiki

Номер слайду 12

Який красивий, мій чарівний край!І квіти, ріки, гори, полонини. Яке все рідне, миле для душі,Найкраща в світі Україна!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
10 вересня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку