Презентація «Маруся Чурай. Пісня "Ой не ходи, Грицю"»

Про матеріал

Презентація до уроку української літератури у 8 класі на тему «Пісні Марусі Чурай. Пісня "Ой не ходи, Грицю"».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Маруся Чурай – легендарна поетеса з Полтави. Особиста трагедія в пісні «Ой не ходи, Грицю…»Вісімнадцяте вересня. Класна робота

Номер слайду 2

«Ця дівчина не просто так Маруся! Це — голос наш. Це — пісня. Це — душа…» Ліна Костенко

Номер слайду 3

План. Біографія Марусі Чурай. Авторська творчість, що стала народною. Трагічна історія кохання. Пісня «Ой не ходи, Грицю…»Аналіз твору.

Номер слайду 4

По вертикалі: 1. Могила, яка згадується в пісні «Ой Морозе, Морозенку». По горизонталі: 1. Місце проживання, переховування Кармалюка, героя пісні «За Сибіром сонце сходить». 2. Місто, де зібрав Максим Залізняк («Максим козак Залізняк») своє військо.3. У пісні «Чи не той то хміль?» надається застереження Б. Хмельницькому, щоб той не пив...4. Асесори і справники гоняють Кармалюка («За Сибіром сонце сходить»), як... 5. Шлях, яким рухався Сірко з військом («Та, ой, як крикнув же козак Сірко»). По вертикалі: 1. Місто битви козаків на чолі з М. Залізняком проти панства («Максим козак Залізняк» ). По горизонталі: 1. Що погубили ляхи («Чи не той то хміль?»), тікаючи з України до Польщі? 2. Кількість гармат, які мали козаки під час битви з панами («Максим козак Залізняк».3. Ворог, який замучив Морозенка («Ой Морозе, Морозенко»).4. Як у пісні «Та, ой, як крикнув же та козак Сірко» назване військо Запорозьке?5. Герой твору «Чи не той то хміль». СЗІ ВАРІАНТІІ ВАРІАНТ

Номер слайду 5

Маруся Гордіївна Чурай1625-1653«Українська дівчина». Картина В. Маковського, 1882 р.

Номер слайду 6

Реальна чи легендарна постать?Її життя і творчість оповиті «ореолом чарів і загадковості». Та все ж серед сучасних дослідників-фольклористів переважає думка, що така поетеса є реальною історичною постаттю в українській культурі. 21 липня — день пам’яті Марусі Чурай.

Номер слайду 7

1625 р. – народилася у родині урядника Полтавського козацького полку Гордія Чурая. Батько Марусі, зарубавши одного шляхтича, подався на Запорізьку Січ і там пристав до гетьмана Павлюка, з ним воював проти польської шляхти, потрапив у полон і був страчений 1638 р. у Варшаві. Вона мала чудовий голос і майстерно виконувала пісні, які сама складала.

Номер слайду 8

Авторська творчість, що стала народною«Віють вітри»«Грицю, Грицю, до роботи»«Сидить голуб на березі»«Засвіт стали козаченьки»«Котилися вози з гори»«Ішов Милий Горонькою» «Ой не ходи, Грицю»

Номер слайду 9

Легендарна історія життя самої поетеси дала поштовх до творення нових літературних творів різних жанрів українськими митцями Г. Квіткою-Основ’яненком, Л. Боровиковським, С. Руданським, О. Кобилянською, В. Cамійленком, Л. Костенко та ін.

Номер слайду 10

У Марусю був закоханий козак Полтавського полку Іван Іскра (Іскренко). Він був сином відомого гетьмана Якова Іскри-Острянина (Остряниці). Але дівчина ніколи не відповідала йому взаємністю, бо її серце належало іншому. Цим іншим був молочний брат Марусі, син хорунжого полтавського полку Грицько (Григорій) Бобренко.

Номер слайду 11

У 1648 р. Іван Іскра і Гриць Бобренко виступають з полком Богдана Хмельницького, щоб взяти участь у визвольній війні. Маруся складає пісню «Засвіт встали козаченьки».

Номер слайду 12

Мати Гриця рішуче повставала проти його кохання з Марусею, і він одружився з іншою дівчиною – донькою осавула Федора Вишняка – Галею Вишняк. З народних переказів ми дізнаємось, що Маруся, кохаючи Гриця понад усе у світі, не знайшла в собі сили пережити його зраду і навіть намагалася втопитися у Ворсклі, але її врятував Іван Іскра, який випадково був поблизу.

Номер слайду 13

Зовні була чарівною, колишньою веселою Марусею і знову полонила Гриця. Ми не знаємо, чи Маруся запросила Гриця, чи може він сам напросився. Через темний ліс вночі йде до ворожки. Вона знову хоче позбавити себе життя, але отруту, яку дівчина приготувала собі, випив Гриць. Коли померлого Гриця принесли до церкви, туди прибігла сповнена відчаю Маруся. Вона кинулась до труни, цілувала небіжчика і, обливаючись сльозами, розповіла про свій злочин. Картина Івана-Валентина Задорожнього

Номер слайду 14

Марусю посадили до острогу. Незабаром відбувся суд, який установив їй вирок — смертну кару. Було це, очевидно, влітку 1652 р. Під час читання наказу Марусю врятував Іван Іскра. Він привіз від Богдана Хмельницького указ, за яким Марусі дарували життя. Іван, дізнавшись про засудження коханої, помчав до гетьмана і привіз від нього рятівний документ.

Номер слайду 15

1) Дівчина після помилування недовго жила на світі і померла в каятті у 1653 р. 2) Після помилування зачахла, змарніла і померла від сухот (чахотки). 3) Їй було тяжко залишатися в Полтаві і вона пішла у світ, померла в якомусь російському монастирі. Версії смерті

Номер слайду 16

«Ой не ходи, Грицю…»Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці,Бо на вечорницях дівки чарівниці. Котра дівчина чари добре знала,Вона ж того Гриця та й причарувала.Інша дівчина чорнобривая,Та чарівниченька справедливая. У неділю рано зіллячко копала,А у понеділок переполоскала,Як прийшов вівторок — зілля ізварила,У середу рано Гриця отруїла. Надвечір в четвер Гриценько помер,А прийшла п'ятниця — поховали Гриця. А в суботу рано мати дочку била:— Нащо ж ти, доню, Гриця отруїла?— Ой мати, мати, Гриць жалю не має: Нехай же Грицьо двоїх не кохає!Нехай він не буде ні тій, ні мені,Нехай дістанеться сирій землині. Оце тобі, Грицю, я так ізробила,Що через тебе мене мати била!Оце тобі, Грицю, за теє заплата —З чотирьох дощок темная хата...хата!"

Номер слайду 17

Аналіз Рід літератури: лірика. Жанр: драматична літературна пісня. Тема: зображення трагічної долі Гриця через його нерозділене кохання.Ідея: возвеличення почуття кохання, які іноді внаслідок ревнощів становить загрозу життю. Основна думка: не можна любити двох одночасно («Нехай же Гриць двох не кохає»). Художні особливості: Епітети: «дівчина-чарівниченька», «темная хата». Метафори: «прийшла п’ятниця». Риторичне запитання: «Нащо ж ти, доню, Гриця отруїла?»Риторичний оклик: «Що через тебе мене мати била!»

Номер слайду 18

Пам'ятник Марусі Чурай в Полтаві

Номер слайду 19

Поштова марка України, 2000 р., Маруся Чурай.

Номер слайду 20

Вистава "Маруся Чурай" у Вінницькому музично-драматичному театрі ім. М. Садовського

Номер слайду 21

Домашнє завдання1-3 бали: прочитати підручник на с. 34-39.4-6 балів: зробити схему подій, які відбуваються у творі (у хронологічній послідовності).7-9 балів: описати образ дівчини, що отруїла хлопця (характеристика).10-12 балів: намалювати ілюстрацію до твору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Волошко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 жовтня 2021
Переглядів
9934
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку