Презентація до уроку з української літератури в 8 класі на тему "Позакласне читання №1. “Дума про Самійла Кішку”. Художнє відтворення історичного факту: повста"

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Позакласне читання №1.“Дума про Самійла Кішку” допоможе розкрити відтворення історичного факту: повстання козаків невільників на турецькій галері під проводом Самійла Кішки в усній народній думі, показати патріотизм захисників рідної землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласне читання №1. “Дума про Самійла Кішку”. Художнє відтворення історичного факту: повстання козаків невільників на турецькій галері під проводом Самійла Кішки. Патріотизм захисників рідної землі

Номер слайду 2

Учні повиннізнати: які історичні події відображені в “Думі про Самійла Кішку”, зміст думи;вміти:  скласти порівняльну характеристику образів Самійла Кішки і Ляха Бутурлака, визначити ставлення народу і обґрунтувати своє ставлення до персонажів.

Номер слайду 3

Мої завдання Сьогодні на уроці я …навчуся …; удосконалю… ; використовуватиму …; дотримуватимуся ….

Номер слайду 4

Літературна п’ятихвилинка Як ви розумієте вислів: «Думи... годували Котляревського, Гоголя, Квітку, Шевченка, Щоголіва...»?

Номер слайду 5

Це історична особа, учасник морських походів запорозьких козаків проти Туреччини. У 70-роках XVI століття він потрапив у турецький полон і провів у неволі майже 25 років. У 1599 році Самійло Кішка організував на турецькій галері повстання невільників і повернувся в Україну, де був обраний гетьманом. Це сміливий і відважний патріот батьківщини, якому народ присвятив чимало народних дум. Однією з наших дум є “Дума про Самійла Кішку ”Самійло Кішка

Номер слайду 6

Ми – літературознавці!Які питання ви підготували за змістом думи?Який епізод зобразили ви на ілюстрації?

Номер слайду 7

Бесіда за змістом Про яку подію та які часи розповідається в “Думі про Самійла Кішку?” Що ми довідалися про життя Самійла Кішки? Чому він опинився у турецькій неволі? Чи забув він свою батьківщину, віру християнську? Що пропонував йому Лях Бутурлак? Як вдалося козакам визволитися? Кого прославляє і кого засуджує в думі народ?

Номер слайду 8

Порівняльна характеристика образів думи. Хто є головними героями “Думи про Самійла Кішку”? САМІЙЛО КІШКАЛЯХ БУТУРЛАК

Номер слайду 9

Гра “Мікрофон”Хто такий Самійло Кішка і що ви про нього знаєте?Які риси характеру притаманні йому?Чому навчає нас ця дума? Чим «Дума про Самійла Кішку» відрізняється від думи «Маруся Богуславка», а що в них спільного?

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Підготуватися до письмового твору за творами усної народної творчісті «Мій герой (моя героїня) із фольклорної спадщини».

pptx
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
4648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку