ПРЕЗЕНТАЦІЯ "МАШИНИ ДЛЯ ВНЕСЕННЯ ОРГАНІЧНИХ ДОБРИВ,

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти професійно - технічного ліцею з предмету "Сільськогосподарські машини" по професії тракторист - машиніст.Дана презентація допоможе викладачеві наочно пояснити учням будову машин для внесення твердих органічних добрив, їх регулювання та будову.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Начіпний розкидач органічних добрив РУН-15 А. Причіп-розкидач ПРТ-10, ПРТ-11. ПРТ-10 розкидач органічних добрив. Розкидач РУН-15 Б ПРТ-11 гноєрозкидач

Номер слайду 2

Причіп-розкидач органічних добрив ПРТ-10— це двовісний напівпричіп, що агрегатується з тракторами Т-150 КПричіп-розкидач органічних добрив ПРТ-10:1 — кузов; 2 — розкидач; 3 — привід розкидача; 4 — привід конвеєра; 5 — ходова частина; 6 — балансир; 7 — ланцюгово-пластинчастий конвеєр; 8 — рама; 9 — трансмісія; 10 — опора; 11 — дишель; 12 — карданний передавач; 13 — драбинка

Номер слайду 3

Розкидач складається із зварної рами, кузова, силового передавача, ходової частини, гальмівної пневмосистеми, електрообладнання, живильного ланцюгово-пластинчастого конвеєра і розкидача. Привід конвеєра і робочого органа здійснюється від ВВП трактора через карданний передавач, трансмісію, конічно-циліндричний редуктор, циліндричний редуктор і ланцюгові передавачі

Номер слайду 4

Конвеєр призначено для подавання маси до розкидального органа, а у варіанті напівпричепа — для його розвантаження. Складається він з двох гілок, об’єднаних попарно скребками. Кожна гілка має самостійний натяжний пристрій, що складається з осі, на якій вільно обертаються ведені зірочки. Натяг конвеєра здійснюють переміщенням веденої осі гвинтами із спеціальними гайками. Привід конвеєра призначений для передачі руху і зміни його швидкості. Розкидач має два приводи конвеєра — правий і лівий. Бічні та передній борти (задній — у варіанті напівпричепа) — суцільнометалеві. Зварений каркас виготовлений із гнутих профілів і прямокутних трубок, обшитих листом.

Номер слайду 5

Робочий процес. Під час руху агрегату ланцюгово-планчастий транспортер подає добрива,що знаходяться в кузові , до розкидального пристрою. Барабани,обертаючись знизу вгору, діють на весь шар добрив. При цьому зуби нижнього барабана інтенсивно розпушують добрива і подрібнюють рештки соломи. Нижній барабан перекидає добрива через себе і подає їх на верхній барабан. Верхній барабан, обертаючись з великою швидкістю, підхоплює добрива і розкидає їх по поверхні поля на ширину 4-6 м.

Номер слайду 6

Регулювання. Норма внесення добрив залежить від швидкості руху транспортера і агрегату. Швидкість руху транспортера регулюють зміною радіусу кривошипу КШМ привода транспортера за рахунок перестановки пальця ексцентрикового механізму. Транспортер приводиться в рух від ВВП трактора через редуктор. На ведучому валу редуктора є корпус кривошипа 10, а на корпусі – диск 12. Дозу внесення добрив регулюють зміною радіуса кривошипа. На корпусі кривошипа нанесені поділки з цифрами, а на дискові знаходиться риска. На боковині кузова машини розміщена таблиця теоретичних доз внесення добрив. В ній вказано, з якою поділкою на шкалі кривошипа треба сумістити риску диску, щоб отримати певну дозу внесення добрив. Планки чи скребки транспортера повинні прилягати до настилу кузова, прогин нижніх віток ланцюгів допускається 20-30 мм, а ланцюгів привода подрібнювального і розкидального барабанів 15-20 мм при натисненні на них з зусиллям 40-50 Н.

Номер слайду 7

Розкидач органічних добрив ПРТ-11 Розкидач органічних добрив ПРТ-11  призначений для транспортування та  поверхневого внесення твердої органіки в грунт, для перевезення кормів, а також інших вантажів зі зворотним вивантаженням. Пристрій агрегатується з тракторами тягового класу 1,4 та вище.

Номер слайду 8

РОЗКИДАЧ РУН – 15 Б розподіляє органічні добрива з куп, розміщених на полі в шаховому порядку. Розкидач начіпляють на трактори класу 3 т.

Номер слайду 9

Розкидач РУН-15 Б 

Номер слайду 10

Розкидач РУН-15 Б використовують за двофазної технології. Він складається з валкоутворювача і розкидального пристрою. Валкоутворювач має дві боковини і задню стінку, що навішується попереду трактора. У робочому положенні він спирається на два котки. На задній похилій стінці є дозувальне вікно, з боків якого шарнірно закріплено заслінки, які дають змогу регулювати ширину дозувального вікна від 280 до 700 мм. У центральній частині валкоутворювача встановлено робочий орган, призначений для подавання добрив через дозувальне вікно.

Номер слайду 11

Розкидальний пристрій навішується позаду трактора і складається з корпусу з начіпним пристроєм, двох роторів і механізму передачі. Передня частина корпусу нахилена до поверхні землі під кутом 75°, що поліпшує якість розподілу добрив. Ротор виконаний у вигляді сталевого диска з чотирма привареними до нього лопатями (діаметр 700 мм), жорстко посадженого на валу.

Номер слайду 12

Розкидач працює так. Під час руху агрегату валкоутворювач захоплює добрива і переміщує їх уперед. Добрива проходять через дозувальне вікно, утворюючи безперервний валок між гусеницями трактора. За трактором валок згрібається передньою площиною корпусу розкидального пристрою, захоплюється лопатями роторів, що обертаються, і маса розкидається на відстань до 15 м по обидва боки від осі проходження агрегату.

Номер слайду 13

Основні регулювання:відстань між рядами куп вибирають з урахуванням подвійного перекриття за шириною захвату (15…20 м); відстань між купами в ряду залежно від норми внесення і маси куп становить 20…75 м. Норму внесення добрив (20…60 т/га) регулюють підбором проходу перерізу дозувального вікна (довжину до 40 см регулюють вертикальними, а ширину від 28 до 70 см горизонтальними заслінками). За правильно підібраного прохідного перерізу одна купа має бути перетворена на рівномірний валок. Розриви між валками допускаються до 1,5 м. Регулюванням опорних котків за висотою уникають захоплювання ґрунту боровими валкоутворювачами і розкидальними роторами.

Номер слайду 14

Технічне обслуговування розкидачів органічних добрив. Технічне обслуговування розкидачів органічних добрив полягає у своєчасній перевірці їх комплектності, технічного стану, підтягуванні різьбових з’єднань, заміні зламаних деталей, очищенні від налиплих добрив, регулюванні натягу транспортерів і ланцюгових передач та мащенні відповідно до вимог інструкції по експлуатації. Роторні розкидачі органічних добрив працюють у важких умовах. Тому через кожні 3-4 год. роботи слід перевіряти кріплення роторів. Гайки і контргайки повинні бути надійно затягнуті і зашплінтовані. Робота з поламаними лопатями не допускається.

Номер слайду 15

Техніка безпеки при роботі з машинами для внесення органічних добрив. До роботи з добривами допускаються тільки здорові працівники, які пройшли медичний огляд, інструктаж з правил техніки безпеки при роботі на машинах та додатковий інструктаж з правил поводження з різними видами добрив. До робіт з добривами не допускаються підлітки віком до 18 років, вагітні жінки і матері, що годують немовлят. Заборонено перевезення людей у кузові машини для внесення добрив та перебування в зоні розкидування добрив. Не дозволяється знаходитися біля працюючих барабанів. Заборонено працювати без кожухів, що захищають карданну передачу, зірочки, ланцюги. Завантажувати машини добривами слід тільки після їх зупинки. При транспортуванні та внесенні добрив не дозволяється знаходитися між трактором і машиною. Після виконання робіт необхідно вимитися з милом.

pptx
Додано
5 грудня 2022
Переглядів
1642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку