Презентація, Математична гра "Щасливий випадок" з теми “Натуральні числа. Геометричні фігури", для 5 класу

Про матеріал

Пропонується матеріал для проведення позакласної роботи з математики в 5 класі з теми “Натуральні числа. Геометричні фігури".

Мета заходу: формувати в учнях вміння аналізувати, узагальнювати та робити висновки щодо пошуку та застосування раціональних методів розв'язування задач, формувати загальнонавчальні уміння, культуру мовлення, критичне мислення, вміння швидко орієнтуватися в ситуаціях, розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, інтуїцію учнів, прищеплювати любов до математики, виховувати в учнях силу волі, наполегливість, працелюбність та повагу один до одного.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математична гра “Щасливий випадок” “Натуральні числа. Геометричні фігури” Мета: формувати в учнях вміння аналізувати, узагальнювати та робити висновки щодо пошуку та застосування раціональних методів розв’язування задач, формувати загальнонавчальні уміння, культуру мовлення, критичне мислення, вміння швидко орієнтуватися в ситуаціях, розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, інтуїцію учнів, прищеплювати любов до математики, виховувати в учнях силу волі, наполегливість, працелюбність та повагу один до одного. Підготувала вчитель: О.А.Д’яченко

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Питання із синього конверта. Третя степінь числа … Частина прямої, що обмежена з однієї сторони… Знак, який позначає число … Числа, що використовуються при лічбі предметів… Одиниця вимірювання кутів… Які відрізки називаються рівними… Розгорнутий кут має… Сума всіх сторін многокутника … Многокутник з найменшою кількістю сторін … Інструмент для вимірювання кутів … Трикутник, в якому всі сторони рівні між собою … Результат додавання … Рівність, яка справедлива при усіх значеннях допустимої змінної … Абсолютна величина числа … Рівні сторони рівнобедреного трикутника називають … Дія, протилежна до віднімання… Сума всіх кутів трикутника дорівнює…

Номер слайду 4

Питання з червоного конверта Результат дії віднімання … Сума сторін многокутника … Фігура, що утворена двома променями, що мають спільний початок… Результат ділення … Рівність, що містить невідоме число, позначене буквою … Сума всіх кутів чотирикутника … Трикутник, в якому два кути рівні … Значення невідомого, при якому рівняння перетворюється на правильну рівність … Сума всіх довжин ланок ламаної … 10. Чотирикутник, у якого всі кути прямі … 11. Сума суміжних кутів … 12. Чи існує трикутник з двома прямими кутами … 13. Паралелограм, у якого чотири сторони рівні … 14. Промінь, що виходить з вершини кута і ділить його навпіл… 15. Щоб знайти невідомий дільник, треба … 16. Найменше натуральне число … Число, від якого віднімають …

Номер слайду 5

Номер слайду 6

«Щасливий випадок» Як число 1888 поділити на дві частини так, щоб у кожній половині вийшло по 1000. Стоять два хлопчика. Один дивиться на північ, а другий – на південь. Чи зможуть вони побачити один одного, не повертаючи голови і не використовуючи дзеркал та інших пристосувань? Рибалка ловить рибу. На питання: «Скільки ти спіймав риби?» - відповів: «Половину восьми, шість без голови і дев’ть без хвоста» Скільки риби спіймав рибалка? Про що іде мова: «Над ним можна довго-довго ломати голову. Як його не повернеш – всюди він однаковий. За його допомогою вимірюють і будують» Буває і малий, і великий, і тупий. Ним карають в дитинстві. Іноді він буває прямий, дуже часто тупий, але в більшості випадків гострий. Що це таке? Вона буває мисливська і барабанна, а ще звичайна і десяткова. Він є в будь-якого слова, в рослини й може бути в рівнянні. Кут у 100 розглядають у лупу, яка збільшує в 5 разів. Якої величини буде кут, якщо на нього дивитися в лупу? Півень, стоячи на одній нозі, важить 3кг. Скільки він важитиме, стоячи на двох ногах? Вкажіть вид і градусну міру кута. який утворює хвилинна і годинна стрілки о 9 годині? Кожна із сторін трикутника дорівнює 13см. Як називається такий трикутник? Чому дорівнює його периметр? Кожна сторона прямокутника дорівнює 7см. Як називається такий прямокутник? Чому дорівнює його периметр? Два батьки і два сини впіймали трьох зайців. Як сталося, якщо кожному дісталося по одному зайцеві? Що важче тонна пуху чи тонна заліза? На телеграфних дротах сиділи ворони. 5 з них полетіли, а через деякий час 3 з них повернулися. Після цього на дротах стало 12 ворон.. Скільки ворон сиділо на дротах спочатку?

Номер слайду 7

Назвати прислів’я, в яких є числа. “Сім раз відмір, один – відріж”, …

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Завдання із синього конверта. 1. Летіли гуси: один гусак попереду та два позаду, один позаду ті два попереду, один поміж двох та три в ряд. Скільки гусей летіло? 2. Побудуйте трикутник – сторона і прилеглі до неї кути – 35см, 200, 400.

Номер слайду 10

1. В кімнаті чотири кута. В кожному куту – кішка. Навпроти кожної кішки сидять по три кішки. Скільки всього кішок у кімнаті? 2. Побудуйте трикутник – дві сторони та кут між ними – 30см, 40см, 600. Завдання з червоного конверта.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

«Добрий день, мої дорогі розумники та розумниці. Я також маю деяке відношення до математики. Всі ви бачите в мене на голові п’ятикутну зірку. А хто мені скаже, що вона означає і з ім’ям якого вченого вона пов’язана?» Зірчастий правильний п’ятикутник (пентаграма) – священний знак піфагорійців – послідовників давньогрецького вченого Піфагора, який жив 570-500 р. до н.е. Це символ здоров’я, їх пароль, емблема та розпізнавальний знак. Накресліть, будь ласка його на дошці однією лінією, не відриваючи крейди від дошки і не проводячи жодної лінії двічі. Команда, яка дала правильну відповідь – нагороджується пентаграмами.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Синій конверт 1. Короткий математичний вираз… 2. Ромб з прямими кутами… 3. Наука про числа та операції над ними… 4. Прилад для проведення прямих ліній… 5. Одиниця вимірювання кутів… 6. Назвіть збірні числівники… 7. Порівняти два числа – це означає… 8. Два відрізка називаються рівними, якщо… 9. Якщо один з множників збільшити в кілька разів, то добуток… 10. Добуток двох рівних чисел а*а називається … 11. Чому дорівнює сторона квадрата. якщо його площа 49 см2? 12. Вкажіть вид і градусну міру кута, який утворює хвилинна і годинна стрілки годинника о 18 годині? 13. Периметр рівностороннього трикутника дорівнює 36см. Якої довжини його сторони?

Номер слайду 15

Червоний конверт 1. Натуральне число, яке має тільки один дільник… 2. Прямокутний паралелограм… Дія (операція), обернена до множення… 4. Прилад для побудови кола та для лінійних вимірів… 5. Спосіб читання або записування чисел… 6. Назвіть порядкові числівники… 7. Щоб знайти невідомий від’ємник, треба … 8. Числа, які відповідають точкам координатного променя, називають… 9. Назвіть закони множення… 10. Добуток трьох рівних чисел а*а називають … 11. Чому дорівнює сторона квадрата. якщо його площа 81 см2? 12. Вкажіть вид і градусну міру кута, який утворює хвилинна і годинна стрілки годинника о 21 годині? 13. Периметр рівностороннього трикутника дорівнює 99см. Якої довжини його сторони?

Номер слайду 16

Заповни ланцюжок: 81 9 32 50 160 16 : 9 + 23 * 5 : 10 + 34 I

Номер слайду 17

Заповни ланцюжок: II 80 55 110 40 8 56 + 30 :2 -15 :5 *7

Номер слайду 18

V гейм «Конкурс капітанів» Із 15 літер – а, о, е, і, у, и, н, с, д, г, р, л, т, б, к – за 3 хвилини скласти якомога більше математичних термінів (букви можуть повторюватися). Кожне слово – 1 бал, додатково – 3 бали, за слово з найбільшої кількості літер.

Номер слайду 19

Підведення підсумків Нагородження переможців

ppt
Додано
21 листопада 2018
Переглядів
2208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку